HSY

Hiekoitusmurske kiertoon - HSY ja Maapörssi Oy sopivat yhteistyöstä uuden menetelmän testaamisesta Ämmässuolla Ekomossa

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Maapörssi Oy alkavat testata hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmää Espoon Ämmässuolla. Yhteistyö on osa Ekomo-konseptia, jossa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta muodostuu kiertotaloustoimintaa edistävä ekoteollisuuskeskus Ekomo. Ekomo tarjoaa yrityksille myös mahdollisuuden testata uusia menetelmiä kehittämään kiertotaloutta.

HSY ja Maapörssi Oy sopivat yhteistyöstä hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmän testaamisesta Espoon Ämmässuolla viime viikolla. Maapörssi Oy perustaa Ekomon alueelle hiekoitusmurskeen käsittelyn testausaseman. Yhteistyö Maapörssi Oy:n kanssa liittyy HSY:n Ekomo-konseptiin, jossa HSY tarjoaa mahdollisuuden yrityksille kokeilla uusia innovatiivisia menetelmiä.

- Ekomo on sovelias alue uusien menetelmien testaamiseen, sillä Ämmässuolla on tarvittava infra valmiina materiaalin vastaanottoon ja se sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Selvitämme samalla, kuinka voisimme itse hyödyntää käsittelyssä syntyvää materiaalia Ämmässuolla esimerkiksi mullan valmistuksessa, kertoo HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Maapörssi testaa hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmää Ekomon alueella parin vuoden aikana.

Hiekoitushiekan kierrätys vähentää kalliomurskeen tarvetta

Hiekoitushiekan kierrätys vähentää kalliomurskeen tarvetta ja maankaatopaikkojen täyttymistä. Nykyään käytetylle hiekoitusmurskeelle ei ole juuri muuta käyttöä kuin täytemaana tai vastaavana.

- Suomessa käytetään vuosittain noin 1 300 000 tonnia hiekoitusmursketta. Jokaista hiekoitusmursketonnia kohden joudutaan murskaamaan 10 tonnia kalliosta louhittua kiveä. Nyt alkavan pilottiprojektin tavoitteena on testata kerätyn hiekoitusmurskeen puhdistamista, uudelleenkäyttöä sekä kierrätysmenetelmän kaupallistamista teollisessa mittakaavassa. Tavoitteena on myös saada FinnCA-Din kehittämällä puhdistusmenetelmällä sellaista hiekoitushiekkaa, joka pölyää vähemmän, kertoo Maapörssi Oy:n toimitusjohtaja Jari Nordström.

HSY:n jätteenkäsittelytoiminnassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina. Sekajätteet on viety jätevoimalaan vuoden 2014 keväästä alkaen. Vuoden 2016 alusta alkaen kaatopaikalle ei ole saanut sijoittaa orgaanista jätettä. Nyt HSY:n luo Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta ekoteollisuuskeskus Ekomon, jossa kerätään yhteen kiertotalousmallin mukaisesti toimivia yrityksiä tekemään yhteistyötä keskenään ja HSY:n kanssa.


Lisätietoja:

HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo, puh. 040 868 1048, petri.kouvo@)hsy.fi

Maapörssi Oy:n toimitusjohtaja Jari Nordström 0400 616 458 jari.nordstrom@maaporssi.fi

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa jokaisen roolista globaalin vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisessa – katso HSY:n vinkit vastuulliseen veden käyttöön20.3.2023 08:36:00 EET | Tiedote

Miljardit ihmiset maailmassa elävät ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Huono hygienia ja puhtaan veden puute aiheuttavat runsaasti sekä terveydellisiä että sosiaalisia ongelmia. Kansainvälinen Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa, että muutosta maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi on nopeutettava.

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät huhti-kesäkuussa16.3.2023 08:32:00 EET | Tiedote

HSY:n uudelleen nimetyt Sortti-keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysähdyspaikalta. Näille jätelajeille ei ole paikkaa kiinteistöjen jätepisteissä, joten niiden tuominen maksuttomaan keräykseen on oivallinen ympäristöteko. Kahdentoista ajoneuvon voimin toteutuva kierros alkaa maanantaina 3. huhtikuuta Espoosta ja Helsingistä. Autot kiertävät kahdessa ryhmässä runsaan kahdeksan viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme