Messukeskus

Hiihtokeskusyhdistyksen elämäntyöpalkinto välinepioneeri Antti-Jussi Tiitolalle

Jaa

Antti-Jussi Tiitolalle on myönnetty Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n elämäntyöpalkinto Hopeinen lumihiutale. AJ Tiitola on vaikuttanut vahvasti toimialaan etenkin laskettelu-, lumilautailu- ja maastohiihtosuksien kehittäjänä. Palkinto luovutetaan Messukeskuksessa GoExpo Winter -messuilla perjantaina 15.11.2019.

Antti-Jussi Tiitola saa Hopeinen lumihiutale -palkinnon perjantaina 15.11.2019 GoExpo Winter -messuilla. Kuva: Harri Lindfors.
Antti-Jussi Tiitola saa Hopeinen lumihiutale -palkinnon perjantaina 15.11.2019 GoExpo Winter -messuilla. Kuva: Harri Lindfors.

Pyynikillä 19450-luvun alussa pujottelun aloittanut Antti-Jussi Tiitola vaihtoi diplomi-insinööriopintojensa myötä kilpa-alppihiihdon suksien suunnitteluun ja valmistukseen. Tampereella vuonna 1966 perustettu Titan valmisti laskettelusuksia lähinnä kansainvälisille markkinoille.

Vahva jälki lasketteluun, lumilautailuun, maastohiihtoon ja jääkiekkoon

Titanin tärkein anti suksiteollisuudelle oli komposiittisukset. Lasikuitu oli vasta tulossa suksien valmistusmateriaaliksi 1960-luvulla, kun muut tehtaat valmistivat puu- tai alumiinisuksia. Titan lanseerasi myös ensimmäisenä suksiin kuituisen sandwich-rakenteen.

Titan on jättänyt vahvan jäljen myös maastohiihtoon sekä jääkiekkoon. Titanin tekniikkaa käytettiin myös Karhun maastohiihtosuksissa. Wayne Gretzky mätti NHL:n maaliennätyksiä Titanin mailoilla.

Titan on tunnettu, mutta harva tietää Antti-Jussi Tiitolan panoksesta lumilautojen valmistuksessa. AJ Tiitola tapasi lumilautapioneeri Jake Burtonin Yhdysvalloissa 1970-luvulla. Aluksi Karhun Kanadan tehtaalla kehitettiin hyvin kustannustehokas foam-lauta Burtonille. Syvenevän yhteistyön myötä rakennettiin Cowansvilleen lautatehdas, joka valmisti toistakymmentä vuotta Burtonille lumilautoja.

Antti-Jussi Tiitola oli vahvasti mukana myös telemark-hiihdon alkutaipaleella 1970-luvun lopppuvuosina. Karhun Kanadan tehtaan sukset olivat tuolloin telemark-hiihtäjien huippuvarusteita ja Tiitola itse niiden suunnittelija, eturivin testaaja sekä telemark-laskutekniikan intohimoinen sanansaattaja.

Antti-Jussi Tiitolalla on edelleen näppinsä pelissä suksiteollisuudessa. Hänen kehittämäänsä teknologiaa käytetään OAC:n liukulumikengissä, joita hän tosin itse kutsuu suksiksi. AJ Tiitolan mukaan ”OAC:n piti olla Suomen pienin suksitehdas”, mutta viime vuonna suksia myytiin jo 10 000 paria. Myös Paman jääkiekkomailoissa hyödynnetään AJ Tiitolan patenttia.

”Perheen lisäksi sukset ovat elämäni tärkein asia”, Antti-Jussi Tiitola sanoo. Se on helppo uskoa, sillä vielä yli 80-vuotiaana hän on talvisin joka päivä suksilla – ja lähes joka päivä suunnittelupöytänsä ääressä.

Hopeinen lumihiutale

Hopeinen lumihiutale on Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n myöntämä elämäntyöpalkinto. Se voidaan myöntää henkilölle, joka on tehnyt ansiokkaan työuran ja kehittänyt suomalaista laskettelua, lumilautailua tai hiihtokeskustoimialaa.

Palkinnon saajan toimintatavat, käytännöt tai innovaatiot ovat innostaneet muitakin uudistumaan. Hänen asenteensa ja esimerkkinsä on inspiroinut laajasti toimialalla. Palkinnon saaja on jakanut avoimesti osaamistaan muille.

Hopeinen lumihiutale -palkinto luovutetaan Antti-Jussi Tiitolalle perjantaina 15.11. klo 15 GoShow-lavalla.

GoExpo Winter on aktiivisen talviharrastajan tapahtuma lumella, jäällä, luonnossa tai sisällä liikkuville. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.‒17.11.2019. Samaan aikaan GoExpo Winterin kanssa järjestetään pelitapahtuma GameXpo. Liput Messukeskuksen verkkokaupasta tai ovelta.

Lisätietoja palkinnosta:
Suomen Hiihtokeskusyhdistys, toiminnanjohtaja Harri Lindfors, 050 540 9000, harri.lindfors@ski.fi, www.ski.fi

Lisätietoja GoExpo Winter -messuista:
Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, 050 540 4231, riikka.luomanpaa@messukeskus.com

www.goexpowinter.fi

IG: goexpo_official

https://www.facebook.com/GoExpoWinter/

#goexpowinter2019

Kuvat

Antti-Jussi Tiitola saa Hopeinen lumihiutale -palkinnon perjantaina 15.11.2019 GoExpo Winter -messuilla. Kuva: Harri Lindfors.
Antti-Jussi Tiitola saa Hopeinen lumihiutale -palkinnon perjantaina 15.11.2019 GoExpo Winter -messuilla. Kuva: Harri Lindfors.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kongressimessut starttaavat Messukeskuksen syksyn18.6.2020 14:44:45 EESTTiedote

Valtioneuvosto linjasi keskiviikkona 17.6. että yli 500 henkilön sisätilatapahtumia voi elokuusta alkaen järjestää, kunhan tapahtumissa huolehditaan hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja asiakasmäärien rajaamisesta. Tapaamisrajoitusten johdosta maaliskuulta siirtynyt Kongressimessut päästään siis toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti 26.-27.8.2020, messuvieraiden ja näytteilleasettajien riskittömään tapahtumaosallistumiseen vahvasti panostaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme