Aluehallintovirasto

Hiitolanjoen Kangaskosken kalataloudelliselle kunnostukselle myönnettiin vesitalouslupa

Jaa

Hiitolanjoen Voima Oy:lle myönnetty vesitalouslupa mahdollistaa pohjapadon ja tekokosken rakentamisen sekä vesivoimalaitospadon osittaisen purkamisen Rautjärvellä. Kunnostusten jälkeen kalat pääsevät kulkemaan voimalaitosalueen ohi.

Hiitolanjoen Voima Oy:lle on myönnetty vesitalouslupa Hiitolanjoen Kangaskosken kalataloudelliselle kunnostukselle. Kunnostushankkeessa rakennetaan pohjapato ja tekokoski sekä puretaan osa vesivoimalaitoksen säännöstelypadosta. Luvan saajan tulee tarkkailla hankkeen vaikutuksia vedenlaatuun ja vedenpinnan korkeuteen.

Rakennettavalta pohjapadolta voimalaitosrakennukselle ulottuva hankealue on kokonaisuudessaan noin 200 m pitkä. Voimalaitosrakennukseen ei tehdä muutoksia. Säännöstelypadon osittaisen purkamisen lisäksi voimalaitoksen yläkanavaa täytetään. Kangaskosken voimalaitosalueen kulttuurihistoriallinen arvo on huomioitu hankkeen suunnittelussa ja annetun vesitalousluvan määräyksissä.

Hankkeessa toteutetaan kansallista kalatiestrategiaa, jossa tavoitteena on muun muassa uhanalaisten kalakantojen vahvistaminen elinvoimaisiksi. Hiitolanjoki on kalatiestrategian kärkikohteita Kaakkois-Suomessa. Myöhempinä vuosina on tarkoitus toteuttaa kalataloudelliset kunnostushankkeet myös Kangaskosken yläpuolella sijaitsevilla Lahnasenkosken ja Ritakosken voimalaitosalueilla, jolloin Hiitolanjoen kalataloudellinen arvo nousee merkittävästi.

Kangaskosken kunnostus on tarkoitus aloittaa loppukesällä 2021, jonka jälkeen toteutetaan Lahnasenkosken kunnostus. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi joulukuussa 2020 vesitalousluvan Lahnasenkosken voimalaitosalueen kalataloudelliselle kunnostukselle. Ritakosken voimalaitosalueen kunnostushankkeesta ei ole vielä jätetty vesilupahakemusta. Kunnostushankkeita vetää Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Lupapäätös on nähtävänä lupaviranomaisen verkkosivuilla (https://ylupa.avi.fi).

Lisätietoja

  • ympäristöneuvos Päivi Jaara, p. 0295 016 406
  • ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508
  • ympäristöylitarkastaja Perttu Ottelin, p. 0295 016 711

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Raumo och Vittis - säkert avstånd ska garanteras i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten26.2.2021 18:16:29 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålägger aktörerna inom de två kommunerna, exempelvis enskilda näringsidkare, att säkerställa att personer inte kommer i nära kontakt med varandra i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten. Beslutet är baserat på den temporära paragrafen 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar och är i kraft 28.2-7.3.2021.

Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Lapin rajanylityspaikoilla26.2.2021 18:11:43 EETTiedote

Covid19-tartuntojen leviämisen estämiseksi Lapin aluehallintovirasto määrää Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta sekä Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion kuntien alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Rauma ja Huittinen – turvavälit pitää taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa26.2.2021 17:50:48 EETTiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa alueensa kahden kunnan toimijoita, esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa 28.2.-7.3.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme