YTK

Hintojen nousu suomalaisten suurin huolenaihe, kertoo yli 16 000 vastaajan kyselytutkimus

Jaa

Inflaatio on ylivoimaisesti suurin yhteiskunnallinen huolenaihe, kertoo YTK Työttömyyskassan laaja jäsenkysely. Toiseksi eniten huolettaa Ukrainan sota, kolmanneksi energian saatavuus. Koronapandemia on suurin huoli enää hyvin pienelle osalle. YTK Työttömyyskassaan kuuluu noin joka neljäs suomalainen palkansaaja.

YTK Työttömyyskassa kysyi jäseniltään, mikä huolestuttaa heitä yhteiskunnallisella tasolla eniten juuri nyt. Kysymys kysyttiin osana Jäsenpulssi-kyselytutkimusta, johon vastasi 16 866 työikäistä YTK:n jäsentä. Kysely toteutettiin 27.10.3.11.2022. Vastaaja sai valita vain yhden vaihtoehdon.

“’Inflaatio on jäsentemme ylivoimaisesti suurin huolenaihe: sen valitsi peräti 45 % vastaajista. Monessa kodissa mietitään, miten talvesta ja epävarmoista ajoista selvitään. Hintatason nousu on kouriintuntuva asia, joka tulee väkisinkin vastaan arjessa: kaupan tiskillä ja laskuja maksaessa”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen

Mikä seuraavista huolestuttaa sinua yhteiskunnallisella tasolla eniten juuri nyt? osuus vastaajista
Inflaatio eli yleinen hintatason nousu 45,1 %
Ukrainan sota 26,6 %
Energian saatavuus 5,4 %
Korkojen nousu 5,2 %
Valtionvelka 4,3 %
Ilmastonmuutos 3,9 %
Työttömyyden kasvu 1,8 %
Koronapandemia 0,6 %
Muu, mikä? 5,0 %
Mikään yhteiskunnallisissa asioissa ei huolestuta minua 2,1 %


Sota huolestuttaa vanhempia vastaajia, koronapandemia sai vain hajaääniä
 

Kaikkein huolestuneimpia hintatason noususta ovat nuoret. Jopa 66 % 18–24-vuotiaista vastaajista nimesi inflaation ykköshuolekseen. Mitä nuorempi vastaaja on, sitä enemmän hintojen nousu keskimäärin huolestuttaa. 

Ukrainan sodasta huolestuneimpia ovat 55–64-vuotiaat. Ikäryhmän vastaajista 34 % nimesi sen suurimmaksi huolenaiheekseen.  

Ilmastonmuutoksesta ovat huolestuneimpia 25–34-vuotiaat, joista 6 %:lle se on nimetyistä huolenaiheista suurin. Koronapandemia ei saa merkittävää määrää mainintoja missään ikäryhmässä. Se on suurin huolenaihe alle yhdelle prosentille ikäryhmästä riippumatta. 

Valtionvelka ei myöskään nouse suurimpien huolenaiheiden joukkoon. Huolestuneimpia siitä ovat 55–64-vuotiaat, joista sen nimesi suurimmaksi huolekseen 5,6 % vastaajista. 

Hintojen nousuun vastataan etenkin kulutusta karsimalla 

YTK kysyi jäseniltään myös sitä, onko inflaatio vaikuttanut heidän valintoihinsa työelämässä ja arjessa. Yli puolet vastaajista (54 %) on vähentänyt kulutustaan ja pyrkinyt säästämään rahaa. Parempipalkkaista työtä sitä vielä löytämättä on etsinyt 5 %, palkankorotusta pyytänyt 4 % ja työpaikkaa palkan perässä vaihtanut 3 % vastaajista. 5 % vastaajista kertoo pyrkineensä kasvattamaan työmääräänsä ja sitä kautta tulojaan.

“Jäsenemme reagoivat hintojen nousuun eri tavoin. Säästäväisyys on perinteinen suomalainen hyve, mutta moni hakee arjen kustannuksiin helpotusta myös uralla etenemisen kautta: joko tavoittelemalla parempaa palkkaa tai tekemällä enemmän töitä”, Auli Hänninen kertoo. 

22 % vastaajista kertoo, ettei inflaatio ole vaikuttanut työhön tai arkeen. Näin vastanneiden keskuudessa korostuvat yli 50 000 euroa vuodessa tienaavat vastaajat. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee noin 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

YTK Työelämän Lakikaveri auttanut jopa 10 000 asiassa viime vuonna12.1.2023 07:35:00 EET | Tiedote

Jopa 10 000 YTK Työelämä ry:n jäsentä sai viime vuonna apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä Lakikaveri-palvelusta. Asioista suurin osa selviää jo ensimmäisellä soitolla ja noin 10 % tapauksista jatkuu tarkempaan selvittelyyn. Lakikaveri-palvelussa halutaan tarjota YTK:n jäsenille helposti ja edullisesti asiantuntevan juristin apu. Tavoite on löytää sovinto ja nopea ratkaisu työsuhteiden yleisimpiin pulmiin. Useimmiten kyse on palkoista tai työsuhteen päättymiseen liittyvistä aiheista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme