Helsingin yliopisto

Historia ja luova prosessi heräävät eloon Finna Luokkahuoneessa

Jaa

Yllättävää, tuttua mutta vierasta ja paikoin liikuttavaa. Finna Luokkahuoneen aineistopaketit tarjoavat inspiraatiota ja uusia näkökulmia opettajille ja kaikille oppimisesta kiinnostuneille. Tuoreissa aineistopaketeissa suunnataan katse mm. designiin, Helsingin olympialaisiin ja matkustamisen muutoksiin.

Kuvassa Gunnel Nymanin Helminauha-maljakko. Nuutajärven lasitehdas, 1947. Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0. https://bit.ly/3bRZQqm.
Kuvassa Gunnel Nymanin Helminauha-maljakko. Nuutajärven lasitehdas, 1947. Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0. https://bit.ly/3bRZQqm.

Aineistopakettien kautta museoiden asiantuntijuutta ja osaamista saadaan hyödynnettyä myös verkossa. Designmuseon Gunnel Nyman – Luonnoksesta lasiesineeksi -aineistopaketissa tutkitaan uudelleen suosioon noussutta lasitaidetta. Gunnel Nymanin vastikään julkaistu muotoilija-arkisto valottaa kansainvälisesti menestyneen suunnittelijan luovaa prosessia luonnosten ja valmiiden töiden vertailun kautta.

”Gunnel Nymanin työtapa piirtyy luonnoskokoelmasta selkeästi esiin. Itse yllätyin siitä, kuinka paljon valmis työ poikkeaa alkuperäisestä suunnitelmasta. Suunnittelu lähtee pienistä luonnoksista, joita työstetään useaan suuntaan, ja valmistusmateriaalikin saattaa vaihtua suunnitteluprosessin aikana”, Susanna Thiel, Designmuseon intendentti kertoo.

Aineistopaketissa hyödynnetään Finnan perusajatusta, eli eri toimijoiden aineistojen löytymistä yhdestä ja samasta osoitteesta. Esineiden luonnokset kuuluvat Designmuseon ja valmiit teokset muiden museoiden kokoelmiin. Klikkaamalla luonnoskuvan ”muistiinpanot”-kohtaa käyttäjä saa esiin lisätiedot sekä linkin valmiiseen esineeseen.

”Toteutus toivottavasti inspiroi tutkimaan ja yhdistelemään Finnan mittavia aineistokokoelmia uusilla tavoilla”, Susanna Thiel toteaa.

Koe historiaa ja kulttuuriperintöä uusien aineistopakettien kautta:

Gunnel Nyman – Luonnoksesta lasiesineeksi

Gunnel Nyman oli työlleen omistautunut suunnittelija, jonka teokset saivat lopullisen muotonsa usein vasta lasinpuhaltajan kanssa työskennellessä. Vuosia mm. Iittalalla työskennellyttä suunnittelijaa kiinnostivat virheet sekä esimerkiksi hetki, jona sula lasimassa kiinteytyy ja valo muodostaa lasiin esilaisia heijastumia. Aineistopaketissa pääsee tutkimaan luonnosten pohjalta valmistuneita lasiesineitä muistiinpanojen kautta.

Tutustu aineistopakettiin >>

Edith Södergran – kouluaika ja monikielisyys

Edith Södergran on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen runoilija. Runojen vapaa muoto ja radikaalit sisällöt tekivät hänestä yhden pohjoismaiden varhaisimmista ja merkittävimmistä modernisteista. Svenska litteratursällskapet i Finlandin aineistopaketissa tutustutaan runoilijan elämään, työhön ja elinympäristöön. Aineistopaketissa pohditaan runouden lisäksi monikielisyyttä, koulutusta sekä lääketieteen kehityksen ja yhteiskunnan vaikutusta ihmisen elämään.

Tutustu aineistopakettiin >>

Helsingin olympialaiset 1952

Urheilumuseon esineet johdattelevat vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin. Tuolloin Suomella oli ainutlaatuinen tilaisuus näyttää kuluvansa myös länteen, ja esiintyä puolueettomana kohtauspaikkana kylmän sodan jakamassa maailmassa. Jokainen aineistopakettiin valituista esineistä kertoo yhdestä kisoihin ja aikakauteen liittyvästä ilmiöstä. Suomessa tehtiin esimerkiksi valistustyötä hyvien tapojen edistämiseksi, ja aineistopaketissa tutustutaan mm. VR:n matkustajilleen jakamaan esitteeseen, jossa kannustettiin siisteyteen, rauhallisuuteen ja avuliaisuuteen.

Tutustu aineistopakettiin >>

Elämää kartanossa 1900-luvulla

Håkansbölen kartanoalue oli sadan vuoden ajan saman Sanmarkin suvun omistuksessa. Sanmarkin perheen ja kartanon työväen elämästä on säilynyt paljon valokuvia ja esineitä, jotka kertovat tarinaa kartanoelämästä. Aineistopaketin avulla voi tarkastella 1900-luvun alun muutoksia ja sääty-yhteiskunnan murenemista yhden perheen elämän kautta. Håkansbölen kartanoalue Vantaalla on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Vantaan kaupunginmuseon kokoamaa pakettia voi hyödyntää alakoulun ja yläkoulun opetuksessa.

Tutustu aineistopakettiin >>

Teollistuvan kaupungin kaduilla

Helsinki alkoi teollistua ja kehittyä 1870-luvulta alkaen eurooppalaiseksi suurkaupungiksi, ja muuttoliike maalta kaupunkiin oli alkamassa. Teollistuminen synnytti uusia ammatteja ja naiset alkoivat tulla mukaan työelämään. Helsingin kaupunginmuseon koostama paketti Teollistuvan kaupungin kaduilla avaa kaupungin kehittymisen vaikutuksia ja elinympäristön muutosta aikalaisvalokuvien avulla. Pakettia voi hyödyntää esimerkiksi historian, maantiedon ja yhteiskuntaopin opetuksessa.

Tutustu aineistopakettiin >>

Lehtien kertomaa Savosta

Moni selaa heti aamulla sanomalehteä, joko digilehteä älylaitteen näytöltä tai perinteistä paperilehteä aamupalapöydässä. Lehdet kertovat paljon ympäristöstä ja yhteiskunnasta, jossa ne ovat syntyneet. Ne avaavat meille oman aikansa kieltä, kulttuuria, maailmankuvaa ja käsityksiä historian kulusta. Kansalliskirjaston kokoama aineistopaketti sisältää lehtitekstejä ja valmiita tehtäväideoita, joita voi hyödyntää esimerkiksi historian ja äidinkielen opetuksessa.

Aineistokokonaisuus on koottu Digitaalinen avoin muisti -projektissa, jota on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020 -ohjelmasta.  

Tutustu aineistopakettiin >>

Matkustamisen muutos

Pandemiat, Ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen huomioiminen pakottavat pohtimaan matkustusta entistä tarkemmin. Ymmärtämällä matkustamisen menneisyyttä on helpompi tarkastella myös tulevaisuuden vaihtoehtoja. Forum Marinumin, Suomen Ilmailumuseon ja Suomen Rautatiemuseon aineistokokonaisuus johdattaa meidät viime vuosisadan matkojen äärelle. Aineistopaketti mahdollistaa monialaisen oppimisen ja avaa kiinnostavasti matkustuksen eri ilmiöitä.

Tutustu aineistopakettiin >>

SKDL:n vaalijulisteet

Kansan Arkiston koostamassa aineistopaketissa tarkastellaan Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) vaalijulisteita 1940-50-luvuilta. Julisteiden kautta tutustutaan puolueen politiikkaan, sodanjälkeiseen suomalaiseen yhteiskuntaan, uuden puolueen nousuun työväestön keskuudessa sekä äärivasemmiston kuvalliseen ja sanalliseen ilmaisuun. Julisteet sopivat hyvin historian tunneille ja niiden kuvakieltä voi tarkastella myös kuvataiteen opetuksessa.

Tutustu aineistopakettiin >>

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taru Kuhalampi
Suunnittelija, Kansalliskirjasto
Puh. 0294 144 376
taru.kuhalampi@helsinki.fi

Kuvat

Kuvassa Gunnel Nymanin Helminauha-maljakko. Nuutajärven lasitehdas, 1947. Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0. https://bit.ly/3bRZQqm.
Kuvassa Gunnel Nymanin Helminauha-maljakko. Nuutajärven lasitehdas, 1947. Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0. https://bit.ly/3bRZQqm.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Forskning: Marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga bör begränsas16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Projektet Marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn och ungdomar (EPELI) kartlade marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga och lösningar på deras negativa effekter. Dagens avslutande seminarium presenterade resultaten av studien och slutsatser. Enligt studien behövs strängare och mer restriktiva marknadsföringsregler för att skydda unga människor, särskilt de i åldern 13-17 år.

Tutkimus: Lapsille ja nuorille suunnattua epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia pitäisi rajoittaa16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille (EPELI) -hankkeessa kartoitettiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia sekä ratkaisuja sen aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Tänään pidetyssä päätösseminaarissa esiteltiin tutkimuksen tuloksia ja johtopäätökset. Tutkimuksen mukaan nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa markkinoinnin sääntelyä tarvitaan suojelemaan etenkin 13–17 -vuotiaita nuoria

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme