Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta

Pekonen palaa luottamustehtävään tilanteessa, jossa hiv-tartuntojen ennaltaehkäisytyö on murroksessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on viime vuosina leikannut Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin rahoitusta noin puoleen 2010-luvun tasosta. Järjestön toiminta Tampereella ja Oulussa on jouduttu lakkauttamaan. Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää matalan kynnyksen testauspalvelua on saatu Helsingissä jatkettua kaupungin ostopalveluna aina vuosi kerrallaan. Vuoden 2023 osalta rahoitus on vielä auki.
– Olen otettu, että saan jatkaa tässä tärkeässä terveyden ja yhdenvertaisuuden edistämistyössä, mutta myös huolissani Suomen hiv-tilanteesta. Hivin ja muiden seksitautitartuntojen määrä on kasvussa tilanteessa, jossa matalan kynnyksen testauspalveluita on vähennetty, Aino-Kaisa Pekonen kertoo.
– Terveydenhuollon palveluista päättävien tahojen tulee ymmärtää, että matalan kynnyksen testauspalveluilla on suuri ennaltaehkäisevä vaikutus. Ne ovat saavutettavia hivin suhteen avainryhmiin kuuluville, niiden avulla ehkäistään jatkotartuntoja ja autetaan ihmisiä hoidon piiriin. Lisäksi säästetään julkisen terveydenhuollon kustannuksissa. Matalan kynnyksen palveluiden turvaaminen onkin yksi keskeisin asia, jonka eteen haluan tehdä töitä Hiv-säätiön hallituksen puheenjohtajana, Pekonen lisää.
Hiv-säätiön hallituksessa tehdään yhteistyötä yhteiskunnan eri sektoreiden välillä
Hiv-säätiön hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Setan hallituksen jäsen Risto Hartikainen ja toiseksi varapuheenjohtajaksi opettaja Linda Eklöf. Muita hallituksen jäseniä ovat mm. Suomen infektiolääkärit ry:n puheenjohtaja Pia Kivelä ja THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola.
– Olemme tyytyväisiä, että hallituksessamme toimii Suomen parhaita hiv-asiantuntijoita muun muassa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta, erikoissairaanhoidosta ja järjestökentältä. Toimijoiden välisellä tiiviillä yhteistyöllä on suuri merkitys ennaltaehkäisyn onnistumisessa. Yhteistyö onkin erityisen tärkeää nyt, kun hiv-tartuntoja todettiin viime vuonna ennätysmäärä, pistämällä aineita käyttävien tartuntojen määrä on huolestuttavassa kasvussa ja samaan aikaan matalan kynnyksen testauspalveluiden rahoitus on epävakaalla pohjalla, toteaa Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma Pietiläviestintä- ja vaikuttamistyön päällikkö
Puh:0445440900vilma.pietila@hivpoint.fiJukka KeronenToiminnanjohtaja
Puh:+358 40 564 8814jukka.keronen@hivpoint.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.
Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö
Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.
Hiv-testausta tulisi tehostaa Suomessa – tartunnat todetaan liian myöhään22.11.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Euroopassa arviolta joka kolmas ja Suomessa n. 18 % hiv-tartunnan saaneista ei tiedä omasta tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Suomessa vuosina 2010–2019 todetuista hiv-tartunnoista yli puolet diagnosoitiin myöhään, eli vasta siinä vaiheessa, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa. Jotta kaikki pääsevät ajoissa hiv-testiin ja saavat tarvitsemaansa hoitoa, tulee testausta tehostaa. 22.–29.11. vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee järjestöjä, julkisen terveydenhuollon yksiköitä ja viranomaisia kaikkialla Euroopassa tehostamaan hivin ja hepatiitin testausta ja lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.
Hivpointin ja Lapin yliopiston tuoreen selvityksen mukaan väärät uskomukset vaikuttavat Venäjällä matkailevien kondomin käyttöön22.9.2021 06:40:24 EEST | Tiedote
Vaikka Venäjällä on maailman kolmanneksi pahin hiv-epidemia, pidetään tartuntariskiä pienenä.
Hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevä prep-lääkitys on nyt käyttäjälleen maksuton1.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote
1.7.2021 voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki muuttaa hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevän prep-lääkityksen (pre-exposure prophylaxis) maksuttomaksi Suomessa. Lääkityksen maksuttomuus edistää hoidon saatavuutta ja sen yhdenvertaista toteutumista kaikille sitä tarvitseville.
Hiv-säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on nimitetty kansanedustaja Inka Hopsu25.1.2021 15:45:22 EET | Tiedote
Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 21.1.2021 uudeksi puheenjohtajakseen kaudelle 2021–2022 vihreiden kansanedustaja Inka Hopsun. Hopsu toimii eduskunnassa ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokunnan sekä ETYJ:n Suomen valtuuskunnan varsinaisena jäsenenä. Espoon kaupunginvaltuustossa hän toimii varapuheenjohtajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme