Hiv-säätiö

Hivpoint selvitti saavutettavuuttaan asiakkaiden silmissä

Jaa
Hivpoint selvitti keväällä 2018 ensimmäistä kertaa saavutettavuuttaan. Saavutettavuustutkimuksessa arvioidaan asiakkaiden mahdollisuutta käyttää järjestön palveluja ottaen huomioon muun muassa kulttuuri- ja kielitausta, sukupuoli ja vammaisuus/vammattomuus. Hivpoint toteuttaa yhteistyössä Trasek ry:n kanssa ensimmäisen trans-, muun- ja intersukupuolisille, sukupuoleltaan queereille sekä sukupuolettomille ihmisille tarkoitetun hiv-testauksen kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä torstaina 17.5.2018.
Panda Eriksson ja Hivpointin henkilökunta saavutettavuuskoulutuksen jälkeen.
Panda Eriksson ja Hivpointin henkilökunta saavutettavuuskoulutuksen jälkeen.

Saavutettavuustutkimus keskittyi erityisesti palvelumuotoiluun ja sosiaaliseen saavutettavuuteen. Tutkimuksen Hivpointin saavutettavuudesta laati Panda Eriksson, joka teki raportin osana Sukupuolentutkimuksen opintojaan. Tutkimuksessa kartoitettiin Hivpointin palveluja ja haastateltiin henkilökuntaa. Selvittääkseen erityisesti transihmisten ja muunsukupuolisten näkemyksiä Hivpointin palveluista ja niiden transystävällisyydestä Eriksson toteutti erillisen kohderyhmäkyselyn.

Hyvä saavutettavuus on kokonaisuus, johon liittyy moninaisuuden huomioiminen, viestinnän ymmärrettävyys, tilojen esteettömyys, yhdenvertainen asiakaspalvelu ja avoin asenne. Saavutettavuustutkimuksen tulosten pohjalta Eriksson koulutti Hivpointin henkilökuntaa. Tulevaisuudessa Hivpoint kehittää käytäntöjään ja materiaalejaan vastaamaan paremmin sitä periaatetta, että sen tarjoamat palvelut ovat kaikille avoimia ja helposti saavutettavia.

“Hyvä asiakaspalvelu ottaa ihmisten moninaisuuden huomioon. Kukaan ihminen ei ole vain yhdenlainen, vaan useimmilla meistä esimerkiksi kulttuuritausta, kielitausta ja sukupuolikokemus vaikuttavat siihen miten meidät kohdataan. Palvelujen tarjoamisessa on tärkeää, että järjestö pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa, jotta siellä osataan ottaa huomioon kaikenlaiset asiakkaat”, Eriksson toteaa.

Sukupuolivähemmistöjen erityiseksi huomioimiseksi Hivpoint toteuttaa yhteistyössä Trasek ry:n kanssa ensimmäisen trans-, muun- ja intersukupuolisille, sukupuoleltaan queereille sekä sukupuolettomille ihmisille tarkoitetun hiv-testauksen.  

Hiv-testaus järjestetään kansainvälisenä trans- ja homofobian vastaisena päivänä, torstaina 17.5. Hiv-testaus on ilmaista ja anonyymiä ja se toimii walk-in-periaatteella. Odotustilassa kerrotaan transystävällisestä turvaseksistä. Jaossa on myös oppaita kuten Trans ja seksi-esite ja turvaseksipakkauksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anni Pätilä
Tiedottaja
anni.patila@hivpoint.fi
+358 40 120 9020

Kuvat

Panda Eriksson ja Hivpointin henkilökunta saavutettavuuskoulutuksen jälkeen.
Panda Eriksson ja Hivpointin henkilökunta saavutettavuuskoulutuksen jälkeen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. Hivpoint kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Suomi saavutti kansainväliset hiv-tavoitteet – stigma yhä esteenä palveluiden saamiselle28.11.2024 11:02:05 EET | Tiedote

Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin. “Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye