Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna

Processen för tillgodoräknande av studieprestationer som avlagts någon annanstans har varit arbetsam för studerande och högskolor och den har starkt stött sig på pappersdokument och studerandenas egen aktivitet. Därför har det lätt skett fel i processen och begäran om kompletteringar och tilläggsutredningar har varit frustrerande för såväl studerandena som högskolorna Den tjänst som nu tagits i bruk underlättar processen för tillgodoräknande, särskilt i det skede då studeranden återvänder från utbytet till Finland eller till sin utländska hemhögskola.
– Den studerande har varit tvungen att bifoga en stor mängd bilagor till sin ansökan om tillgodoräknande, med hjälp av vilka handläggaren har säkerställt att prestationen är gjord. Behandlingen och verifieringen har varit ett arbetsdrygt arbete som gjorts för hand och största delen av ansökningarna har returnerats till de studerande på grund av bristfälliga eller felaktiga uppgifter. Reformen är en betydande lättnad i såväl lärarnas och studiehandledarnas som studerandenas vardag, berättar Tapio Ekholm, projektchef vid Metropolia.
Den nya tjänsten bygger på en EMREX-lösning som används i stor utsträckning på europeisk nivå, till exempel i Norge. EMREX-lösningen ingår i studiedatasystemet Peppis senaste version. Det gör det möjligt att dela studieuppgifter i elektronisk, maskinläsbar form över landsgränserna. På så sätt kan studier som avlagts någon annanstans effektivt och tillförlitligt godkännas som en del av den examen som avläggs utan manuella arbetsskeden.
Information som rör sig direkt från ett högskolesystem till ett annat elektroniskt är också mer tillförlitlig än tidigare och kan inte förstöras eller förändras på vägen. Ändringen kräver inga särskilda åtgärder av de studerande. Efter användarutbildningen för handläggare kan det nya verksamhetssättet tas i bruk. Alla finländska högskolor som använder studiedatasystemet Peppi kan ta tjänsten i bruk.
En del av det mer omfattande nordiska samarbetet
Reformen som genomförts vid Metropolia underlättar och automatiserar dataöverföringen mellan högskolorna. Den fungerar både mellan högskolor i olika länder och mellan olika högskolor i samma land. Det kan finnas många olika möjligheter att utnyttja lösningen även utanför utbildningssektorn. Utbildningsstyrelsen koordinerar projektet Studier i ett annat nordiskt land och Baltikum som fokuserar på studieprestationsuppgifter och strävar efter att öka medvetenheten om god praxis, vars omfattande användning främjar digitaliseringen i området.
– Regionalt samarbete bedrivs inom projektet under ledning av Nordiska ministerrådet. Dess mål är att de lokala reformerna och lösningarna ska fungera tillsammans med de nordiska och europeiska lösningarna och riktlinjerna. Då lönar det sig att skala dem också för mer omfattande bruk, precis som Metropolias lösning, berättar projektchef Riikka Rissanen vid Utbildningsstyrelsen.
Projektet Studier i ett annat nordiskt land och Baltikum är ett projekt inom programmet Cross-Border Digital Services som har ett nära samarbete med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ministerrådets centrala strategiska initiativ Cross Border Digital Services (CBDS) främjar via flera projekt interoperabiliteten mellan gränsöverskridande digitala tjänster.
Läs mer:
Nyckelord
Kontakter
Yrkeshögskolan Metropolia, projektchef Tapio Ekholm, tel. +358 40 544 2217, fornamn.slaktnamn[at]metropolia.fi
Utbildningsstyrelsen, projektchef Riikka Rissanen, tel. +358 295 331 059, fornamn.slaktnamn[at]oph.fi
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, projektchef Anne Kari, tel. +358 295 535 583, fornamn.slaktnamn[at]dvv.fi
Bilder

Om
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Identifieringen i myndigheternas elektroniska ärendehanteringstjänster ändras – Aktivering av Suomi.fi-meddelanden föreslås för cirka 2,8 miljoner användare i samband med identifieringen5.5.2025 09:30:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 12 maj 2025 kommer cirka 2,8 miljoner personer att få ett förslag om att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden när de identifierar sig i den offentliga förvaltningens elektroniska e-tjänster. Målet med ändringen som utförs nu är att uppmuntra människor att i första hand ta emot myndighetspost elektroniskt.
Tunnistautuminen viranomaisten sähköisiin asiointipalveluihin muuttuu – Noin 2,8 miljoonalle ihmiselle ehdotetaan Suomi.fi-viestien käyttöönottoa tunnistautumisen yhteydessä5.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
12.5.2025 alkaen noin 2,8 miljoonaa henkilöä saa ehdotuksen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, kun he tunnistautuvat julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Nyt tehtävän muutoksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä siirtymään vastaanottamaan viranomaisposti ensisijaisesti sähköisesti.
Identification in authorities’ e-services to change – Around 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages once they have identified themselves5.5.2025 09:30:00 EEST | Press release
As of 12 May 2025, 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages when they identify themselves in public administration e-services. The aim of the current change is to encourage people to switch over to receiving official mail primarily electronically.
Utfärdandet av personbeteckning och hemkommun för utlänningar blev smidigare28.4.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har gjort registreringen av utlänningar smidigare med flera åtgärder ifjol. Nu kan man få en personbeteckning i samband med ett besök på ämbetsverket på 12 orter. Dessutom styr de förnyade webbsidorna och instruktionsvideorna kunden till att uträtta ärenden på det sätt som motsvarar hens egen situation.
Henkilötunnuksen ja kotikunnan antaminen ulkomaalaisille sujuvoitui28.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto on sujuvoittanut ulkomaalaisen rekisteröintiä useilla toimilla viime vuonna. Nyt henkilötunnuksen voi saada virastossa käynnin yhteydessä 12 paikkakunnalla. Lisäksi uudistetut verkkosivut ja opastusvideot ohjaavat asiakasta omaa tilannetta vastaavaan asiointiin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum