Korkein oikeus / Högsta domstolen

Högsta domstolen besöker Östra Finlands hovrätt 19–20.5.2022

Dela

Besöket i Östra Finlands hovrätt är det första i en serie besök som högsta domstolen avlägger i hovrätterna. Från högsta domstolen deltar president Tatu Leppänen, flera justitieråd, kanslichefen och två föredragande i besöket.

Av de fyra andra hovrätterna står Helsingfors hovrätt på tur för följande besök, som enligt planerna genomförs i början av nästa år.

Hittills har samarbete genomförts i form av bland annat prejudikatsmöten och högsta domstolens hovrättsdagar. Nu är avsikten att intensifiera och utveckla HD:s och hovrätternas samarbete genom besök på plats.

– Tanken är att en lämplig grupp från högsta domstolen besöker respektive hovrätt vid en överenskommen tidpunkt. Då kan man bekanta sig med verksamheten och diskutera aktuella frågor, berättar högsta domstolens president Tatu Leppänen.

Det är också högsta domstolens lagstadgade uppgift att övervaka rättskipningen inom sitt behörighetsområde. Uppgiften utförs bland annat genom att upprätthålla och utveckla kontakterna till andra domstolar samt följa rättskipningens enhetlighet och kvalitet i samband med avgörandet av ärenden.

Östra Finlands hovrätt finns i Kuopio och den har en permanent sammanträdesplats i Kouvola.

Nyckelord

Kontakter

Kanslichef Wilhelm Norrman, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi, tfn 02956 40110

Om

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum