Keski-Suomen ELY-keskus

Hoitokalastukset alkaneet Helmi-lintuvesillä

Jaa

Arvokkailla lintujärvillä Suvantojärvellä, Lapinjärvellä ja Pieni-Kaihlasella on aloitettu hoitokalastus Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta osana Helmi-ohjelman lintuvesikunnostuksia. Tavoitteena on parantaa linnuston elinolosuhteita.

Kuva Hankasalmen Pieni-Kaihlaselta, joka on yksi hoitokalastuskohde.
Kuva Hankasalmen Pieni-Kaihlaselta, joka on yksi hoitokalastuskohde.

Keiteleen ja Viitasaaren kuntien alueella sijaitsevalla Suvantojärvellä, Laukaan ja Toivakan rajalla olevalla Lapinjärvellä ja Hankasalmen Pieni-Kaihlasella toteutetaan hoitokalastuksia syksyllä 2021 ja keväällä 2022 osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tavoitteena on parantaa kohteiden linnuston elinolosuhteita tervehdyttämällä särkikalavaltaisen kalaston rakennetta.

Järville toteutettiin vuonna 2020 koekalastukset, joiden perusteella hoitokalastuksella voitaisiin parantaa linnuston tilaa. Särkikalavaltainen runsas kalasto kilpailee suoraan ja epäsuorasti vesilintujen kanssa ravinnosta.

– Linnuston kehitystä seurataan ennen ja jälkeen kalastuksia. Kaikille kohteille tehdään muun muassa vesilintujen poikuelaskennat, jotta kunnostusten vaikutuksia poikuetuottoon voidaan seurata, lintuvesikoordinaattori Ilona Helle kertoo.

Poikuetuotanto on tärkeää vesilintukantojen kehityksen kannalta. Yksi tavoite onkin parantaa kohteiden toimimista hyvinä poikueympäristöinä.

Hoitokalastukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelman lintuvesikunnostuksia

Hoitokalastukset toteutetaan ammattikalastajien toimesta matalille ja linnustollisesti arvokkaille järville soveltuvilla menetelmillä ja vesilintujen kannalta sopivina ajankohtina pesimäkauden ulkopuolella. Syksyllä ja keväällä kalastusta toteutetaan avorysillä ja -pauneteilla, myös katiskapyynti on mahdollista. Peto- ja arvokalat vapautetaan takaisin vesistöön.

Ympäristöministeriön rahoittamassa Helmi-elinympäristöohjelmassa tehdään toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maa- ja vesialueiden omistajien suostumuksella.

Lisätietoja Helmi-elinympäristöohjelmasta:  https://ym.fi/helmi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lintuvesikoordinaattori
Ilona Helle
ilona.helle(at)ely-keskus.fi
p. 0295 024 091

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Kuva Hankasalmen Pieni-Kaihlaselta, joka on yksi hoitokalastuskohde.
Kuva Hankasalmen Pieni-Kaihlaselta, joka on yksi hoitokalastuskohde.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Kävely- ja pyöräilyväylien talvikunnossapitoa tarkkaillaan tehostetusti pyöräilyn pääreiteillä16.11.2022 17:21:01 EET | Tiedote

Jyvässeudulla kohdistetaan tulevana talvena erityistä huomiota kävely- ja pyöräilyväylien pääreitteihin, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin liikkujia myös lumen ja jään aikaan. Keski-Suomen ELY-keskus ja Jyväskylän kaupunki ovat yhteistyössä sopineet kävely- ja pyöräilyväylien hoidon tasosta. Sovitun mukaisesti urakoitsijat suorittavat laadunvalvontaa itsekin polkupyörän selästä käsin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme