Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus tulkitsi elementtirakentamista koskevia työturvallisuusmääräyksiä toisin kuin käräjäoikeus ja alensi sakkorangaistusta työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Suomen hovioikeus tulkitsi elementtirakentamista koskevia työturvallisuusmääräyksiä toisin kuin käräjäoikeus ja alensi päätoteuttajan vastuuhenkilön sakkorangaistuksen 25 päiväsakosta 20 päiväsakkoon. Hovioikeus antoi tuomionsa 4.7.2022.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut ja johtopäätökset siltä osin kuin käräjäoikeus katsoi päätoteuttajan vastuuhenkilön syyllistyneen työturvallisuusrikokseen laiminlyömällä valvoa, että aliurakoitsija täyttää lainsäädännön asettamat velvoitteet eli suunnittelee nostotyön turvallisuuden kannalta riittävässä määrin ja tarvittaessa laatii kirjallisen nostotyösuunnitelman.

Hovioikeus tarkasteli kuitenkin kysymystä siitä, oliko asiassa kyse elementtirakentamisesta. Hovioikeus katsoi, että elementtirakentamista koskevat säännökset soveltuivat huonosti tapauksessa tehtyyn työhön, jossa oli kysymys rautatiekiskojen nostamisesta enintään yhden metrin korkeuteen ja siirtämisestä syrjään ratapenkan kunnostustyön ajaksi. Hovioikeuden tulkinnan mukaan tällaisessa nostotyössä turvallisuusriskit liittyvät pelkästään nostotyön suorittamistapaan. Varsinaisen nostotyön osalta elementtien asennussuunnitelmassa ja nostotyösuunnitelmassa huomioon otettavat seikat vastaavat asiallisesti toisiaan.

Hovioikeus katsoi, että kirjallisen nostotyösuunnitelman noudattaminen olisi ollut riittävä työvaiheeseen liittyvien työturvallisuusriskien torjumiseksi. Hovioikeus katsoi, että rakennustyöasetuksen säännöksiä oli niiden tavoitteet ja sanamuoto huomioon ottaen perusteltua tulkita päätoteuttajan vastuuhenkilön tulkitsemalla tavalla siten, ettei kysymys ole ollut elementtirakentamisesta. Hovioikeuden mukaan joka tapauksessa sellainen tulkinta, että kysymys on ollut sellaisesta elementtirakentamista, että siitä olisi tullut laatia nostotyösuunnitelman lisäksi myös kirjallinen elementtien asennussuunnitelma, ei ole säännösten epäselvyys ja tulkinnanvaraisuus huomioon ottaen ollut kohtuudella päätoteuttajan vastuuhenkilön ennakoitavissa. Syyte hylättiin tältä osin.

Hovioikeus alensi käräjäoikeuden tuomitsemaa päätoteuttajan vastuuhenkilön sakkorangaistusta 25 päiväsakosta 20 päiväsakkoon.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio 4.7.2022, asianumero R 21/1094.

Tästä tapauksesta on annettu käräjäoikeuden tuomio 31.8.2021, siitä kertova tiedote on luettavissa Tyosuojelu.fissä: Nosturi kaatui raide-elementin nostossa – päätoteuttajan vastuuhenkilölle ja aliurakoitsijan työmaapäällikölle sakkorangaistukset työturvallisuusrikoksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kutsu verkkoseminaariin: Vaihteleva työaika 1.9.2022 klo 11–1216.8.2022 07:05:00 EEST | Kutsu

Vaihteleva työaika tarkoittaa nollatuntisopimusta, töihin kutsumista tarvittaessa tai työaikaa, joka vaihtelee esimerkiksi välillä 10–30 tuntia viikossa. Vaihtelevaa työaikaa koskeva lainsäädäntö muuttui 1.8.2022. Työsuojeluhallinto järjestää 1.9.2022 klo 11–12 maksuttoman verkkoseminaarin, jossa käsitellään sekä uutta että aiemmin voimassa ollutta lainsäädäntöä koskien vaihtelevaa työaikaa. Tilaisuus on tarkoitettu sekä työntekijöille että työnantajille ja heidän edustajilleen.

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme