HSL Helsingin seudun liikenne

HSL hankkii raitioliikenteen myös jatkossa Kaupunkiliikenne Oy:ltä

Jaa

HSL on valinnut Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n tulevan pikaraitiotien 550 sekä kantakaupungin raitiolinjojen liikennöitsijäksi. Uudet liikennöintisopimukset tähtäävät raitioliikenteeseen, joka on kaikissa olosuhteissa luotettavaa ja joka palvelee matkustajia entistä paremmin.

Kaupunkiliikenne Oy liikennöi tulevaa pikaraitotietä 550 ainakin vuoteen 2028 asti. Kaupunkiliikenne Oy liikennöi myös kantakaupungin raitioteitä vuodesta 2025 alkaen ainakin kymmenen vuoden ajan.

Yksityiskohtaiset liikennöintisopimukset HSL ja Kaupunkiliikenne Oy solmivat myöhemmin.

”HSL:n tavoitteena uusissa sopimuksissa on kustannustehokas raitioliikenne, joka toimii luotettavasti kaikissa olosuhteissa”, tulosalueen johtaja Johanna Wallin HSL:stä sanoo. ”Tavoitteenamme on myös kehittää jatkuvasti raitioliikenteen palveluita ja toimintaympäristöä sekä kasvattaa raitioliikenteen matkustajamääriä ja kulkumuoto-osuutta.”

Tärkeä tavoite HSL:lle on myös se, että pikaraitiotien 550 liikenteen aloitus onnistuu. HSL varautuu siihen, että liikenne voisi alkaa syksyn 2023 aikana, jos käyttöönottotestit, koeajot, kuljettajien rekrytointi ja vaunujen hankinta sujuvat suunnitellusti. Tarkemmasta liikenteen käynnistysajankohdasta päätetään myöhemmin. Pikaraitotie 550 kulkee Itäkeskuksen ja Keilaniemen väliä.

”Kaupunkiliikenne Oy on kokenut ja ammattitaitoinen toimija ja meillä on erinomaiset edellytykset päästä yhdessä tavoitteisiimme”, Wallin sanoo.  

”Kiitämme HSL:ää luottamuksesta toimintaamme kohtaan, meille on hienoa päästä yhdessä kehittämään raitioliikennettä edelleen. Allianssimallilla toteutettu pikaraitotie 550 eli Raide-Jokeri -projekti on edennyt erittäin hyvin ja pian olemme valmiita liikenteen käynnistämiseen”, Kaupunkiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakavuori sanoo.

Kantakaupungin kautta ajettavat pikaraitiotielinjat eivät kuulu sopimukseen 

Kaupunkiliikenne Oy vastaa linjojen ajamisen lisäksi myös vaunujen siivouksesta, ajoenergian hankinnasta sekä kantakaupungin raitovaunujen kunnossapidosta.

Pikaraitiotien 550 osalta kalustoa pitää kunnossa vaunujen toimittaja alihankintana. Kaupunkiliikenne Oy omistaa kaluston ja varikot. Yhtiölle kuuluu myös pysäkkien hallinta ja ylläpito.

Nyt solmittavat sopimukset  eivät kata pikaraitotielinjoja, joita mahdollisesti tulevaisuudessa ajetaan kantakaupungin kautta. HSL tekee niiden hoidosta aikanaan omat hankintapäätökset ja -sopimukset. Esimerkiksi Kruunusiltojen raitioliikenne ei kuulu tähän sopimuskokonaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Wallin, Tulosalueen johtaja, HSL, puh. 050 337 5685  

Juha Hakavuori, toimitusjohtaja, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy, puh. 040 352 4771

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 400 työntekijää, ja liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2021 HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 238 miljoonaa, mikä on yli 60 % Suomessa tehdyistä joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n liikennöintisuunnitelma vuosille 2023-2024 tavoittelee lisää matkustajia, päästöjen vähentämistä ja kustannusten pitämistä kurissa24.1.2023 10:23:36 EET | Tiedote

HSL tähtää tämän ja ensi vuoden liikenteen muutoksilla matkustajamäärien kasvattamiseen ja joukkoliikenteen päästöjen vähentämiseen. HSL suuntaa liikennetarjontaa vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden muuttuneita liikkumistarpeita, jolloin liikenteen palvelut on mahdollista tuottaa entistä kustannustehokkaammin.

Suur-Espoonlahden ja Suur-Kauklahden bussilinjat uudistuvat 6.2.23.1.2023 08:48:44 EET | Tiedote

HSL päivittää 6.2. Suur-Espoonlahden ja Suur-Kauklahden bussilinjat. Valtaosaa Matinkylään ajaneista Suur-Espoonlahden linjoista ryhdytään ajamaan Espoonlahden uuteen bussiterminaaliin. Metroasemien ja Kauklahden rautatieaseman välille tulee lisää poikittaisia bussiyhteyksiä. Entistä useampi läntisen Espoon bussilinja ankkuroituu kummassakin päässään raideliikenteen runkoverkkoon ja alueen joukkoliikenteestä tulee entistä verkostomaisempaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme