HSL Helsingin seudun liikenne

HSL pyytää koronatukea rahoituskriisiin: palvelutason alamäki on estettävä

Jaa
HSL on lähettänyt vetoomuksen yhdessä muiden kaupunkiseutujen kanssa maan hallitukselle koronatuen välttämättömyydestä, jotta joukkoliikenteen palvelutaso on mahdollista säilyttää myös korona-aikana.

Palvelutason ylläpitäminen on käynyt pitkittyvässä kriisissä yhä vaikeammaksi matkustamisen vähenemisen vuoksi. Joukkoliikenteelle korvamerkitty valtion rahoitus ja koronatuki ovat alalle elintärkeitä koronatilanteessa ja elpymisvaiheessa.

HSL-alueella lisätuen tarve on noin 120 miljoonaa. Ilman lisätukea emme voi estää palvelutason alamäkeä. HSL-alueen panostukset joukkoliikenneinfraan, kalustoon ja palvelutasoon ovat mittavat. Tarvitsemme koronatukea, jotta voimme säilyttää HSL:n palvelut tätä kaupunkiseutua ja siten koko suomalaista yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla palvelevina", sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula.

"Joukkoliikenteellä on vahva kytkentä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Helsingin seutu on Suomen tiheimmin asuttu alue, ja joukkoliikenteen käytön väheneminen täällä uhkaa koko maan ilmastotavoitteiden toteutumista", muistuttaa HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Sauri.

Sekä valtakunnan politiikassa ja kaupunkiseuduilla on haluttu säilyttää joukkoliikennepalvelujen taso myös korona-aikana. Joukkoliikenteen negatiivinen tarjonnan ja kysynnän kierre on estettävä ja siksi joukkoliikenteen kestävä rahoitus on turvattava lähivuosiksi.

Valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa linjataan, että valtio varautuu joukkoliikenteen elvyttävään tukemiseen 2021-2024 nykyisen julkisen talouden suunnitelman ylityksenä.

HSL luottaa matkustamisen elpymiseen, kun rajoitukset poistuvat, vaikka liikkumisessa on meneillään suuri murrosvaihe. Kilpailukykyistä joukkoliikennettä tarvitaan myös korona-ajan jälkeen työhön, opiskeluun, asiointiin ja vapaa-aikaan liittyviin matkustustarpeisiin sekä liikenteen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Arvion mukaan noin 30 prosenttia suomalaisista voi tehdä työtä etänä, mutta tämä edustanee suurinta koronakriisiin liittyvää osuutta etätyöskentelystä. Osa heistä haluaa palata toisten ihmisten yhteyteen tulevaisuudessa. Kaupunkialueilla liikkumisen kysyntä pysynee korkealla tasolla, vaikka matkojen suuntautumisessa ja ajallisessa jakautumisessa voi tapahtua muutoksia.

Joukkoliikenne edistää ympäristöystävällisen liikkumisen ohella liikkumisen tasa-arvoa ja koko liikennejärjestelmän toimivuutta. Joukkoliikenne on tilatehokasta ja resurssiviisasta. Joukkoliikennepalvelut edistävät elinvoimaisuutta sekä ylläpitävät sosiaalista ja alueellista tasa-arvoa – saavutettavuutta eri asiakasryhmissä ja eri alueilla.

Liikenneministeri Timo Harakalle lähetetyn vetomuuksen ovat allekirjoittaneet HSL, Suomen Paikallisliikenneliitto, Suomen Kuntaliitto sekä Linja-autoliitto


Yhteyshenkilöt

HSL:n hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula, puh. 050 575 3347
HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Sauri, puh. 0500 433 464
HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen, puh. 09 4766 4040

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Rantaradan junaliikenteessä katkoja toukokuussa ja juhannuksen jälkeen3.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Väyläviraston ratatyöt katkaisevat rantaradan junaliikenteen keväällä ja kesällä. HSL-junaliikenteessä on viikonloppukatkoja toukokuussa ja pidempi viiden viikon katko juhannuksen jälkeen 24.6.–28.7. Lisäksi junaliikenteessä on lyhyempiä yhden ja kahden vuorokauden katkoja syksyllä. Katkoilla on vaikutuksia lähijunaliikenteeseen Leppävaarasta länteen Kauklahden, Kirkkonummen ja Siuntion suuntaan. Katkojen aikana junaliikennettä korvataan busseilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye