HSL Helsingin seudun liikenne

HSL tutki Espoon metro- ja bussimatkustajien tyytyväisyyttä metron uudella osuudella

Jaa
HSL on luodannut Espoon uusien metroasemien vaikutusalueella liikkuvien metro- ja bussimatkustajien tyytyväisyyttä kyselytutkimuksella. Kysely kertoo matkustajien näkemyksistä ennen ensi maanantaina tapahtuvaa bussilinjaston muutosta sekä kartoittaa vastaajien arvioita siitä, miten muutos vaikuttaa matkustamiseen jatkossa.
Metrojuna Espoonlahden metroasemalla.
Metrojuna Espoonlahden metroasemalla.

Tammikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan metromatkustajat suhtautuvat tulevaan muutokseen bussilla matkustavia myönteisemmin. Metromatkustajista 83 prosenttia oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä HSL:n joukkoliikenteeseen, ja antoi sille yleisarvosanaksi 4 tai 5 asteikolla 1–5. Bussiliikenteessä ylimmät arvosanat antoi 69 prosenttia matkustajista.

Kyselyyn vastasi 850 matkustajaa. Tutkimuskutsuja jaettiin 9.–20.1. bussilinjojen pysäkeillä, Kampissa sekä länsimetron uusilla asemilla (Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti). Tutkimuksen toinen vaihe toteutetaan maaliskuussa ja kolmas vaihe syyskuussa 2023.

Yli puolet metro- ja bussimatkustajista uskoi, että muutos tekee matkanteosta entistä sujuvampaa. Metromatkustajista 80 prosenttia ja bussimatkustajista 55 prosenttia koki metron jatkamisen helpottavan matkantekoa Helsinkiin. Myös Espoon sisäisten matkojen taittumiseen jatkossa nykyistä sujuvammin uskoi 77 prosenttia metromatkustajista ja 56 prosenttia bussimatkustajista.

Metromatkustajista 77 prosenttia ja bussimatkustajista 40 prosenttia koki, että metron jatkaminen Kivenlahteen nopeuttaa matkantekoa.

Metromatkustajista 61 prosenttia ja bussimatkustajista 31 prosenttia arvioi lisäävänsä joukkoliikenteen käyttöä uusien yhteyksien vuoksi. Vastaavasti metromatkustajista 14 prosenttia ja bussimatkustajista 20 prosenttia arvioi joukkoliikenteen käytön vähenevän.

Metromatkustajista 38 prosenttia ja bussimatkustajista 54 prosenttia arveli vaihtojen lisääntyvän liityntälinjaston muuttuessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoistutkija Antti Vuorela, puh. 040 504 4582

Kuvat

Metrojuna Espoonlahden metroasemalla.
Metrojuna Espoonlahden metroasemalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 400 työntekijää, ja liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2021 HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 238 miljoonaa, mikä on yli 60 % Suomessa tehdyistä joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n selvitykset osoittavat: tasahinnoittelu lisäisi eniten joukkoliikenteen käyttöä16.3.2023 09:12:00 EET | Tiedote

HSL on selvittänyt vaihtoehtoja nykyiselle vyöhykemallille vertaamalla erilaisia lippujen hinnoittelumalleja. Tulosten perusteella parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui tasahinnoittelu. Se on pidetyin asiakkaiden mielestä, tuottaa suurimman joukkoliikenteen käyttöasteen ja vähentää eniten liikenteen CO2-päästöjä, koska se vähentää eniten autokilometrejä. Malli tukee parhaiten siirtymistä kestäviin kulkumuotoihin ja siten myös Helsingin seudun kuntien päästövähennystavoitteiden saavuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme