HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n tilinpäätös 2021: matkustajaluvut kävivät pohjalukemissa

Jaa

Vuosi 2021 oli edeltäneen vuoden tavoin joukkoliikenteelle synkkä. Toinen pandemiavuosi liikkumisrajoituksineen romahdutti matkustamisen HSL:n historian alhaisimpiin lukemiin. Loka-marraskuussa tapahtunut positiivinen käänne jäi lyhytaikaiseksi. Matkustaminen jäi 40 prosenttia eli noin 160 miljoonaa matkaa alhaisemmaksi vuoteen 2019 verrattuna.

HSL:n tilaamassa joukkoliikenteessä tehtiin 237,6 miljoonaa matkaa vuonna 2021. Lipputuloja kertyi 235,3 miljoona euroa, 19,8 miljoonaa euroa alle talousarvion.

HSL oli varautunut talousarviossa 79,1 miljoonan euron alijäämäiseen tulokseen, mutta valtion lipputulomenetyksiin myöntämän 86,7 miljoonan koronatuen vuoksi tilikauden tulos oli 10,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

”Epävarmuuden jatkuminen ja lipputulojen aikaisempaa merkittävästi alhaisempi taso haastavat HSL:n taloutta", HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen toteaa. "Samaan aikaan sekä operointikustannukset että infrakorvaukset kasvavat jyrkästi. Tilanteen korjaaminen luo kasvavia paineita matkustajilta perittävien hintojen merkittäviin korotuksiin tai palvelutason heikennyksiin, mutta mitä todennäköisemmin molempiin.” 

Lipputulojen osuus toimintatuotoista pieneni edelleen

Tilikauden toimintatuotot olivat yhteensä 733,4 miljoonaa euroa. Toimintatuotoista 32,1 prosenttia oli lipputuloja ja 53 prosenttia HSL:n jäsenkuntien maksamia kuntaosuuksia. Vuonna 2020 toimintatuotoista 36,6 prosenttia oli lipputuloja ja 51,9 prosenttia kuntaosuuksia.

Tukia ja avustuksia HSL sai yhteensä 109,6 miljoonaa euroa. Valtion koronatuen lisäksi HSL sai 4,8 miljoonaa euroa suurten kaupunkien joukkoliikennetukea sekä 7,1 miljoonaa MAL-sopimuksiin kytkeytyvää tukea ilmastoperusteisille toimenpiteille. Tarkastusmaksutuloja kertyi 3,8 miljoonaa euroa.

Liikennöintikustannukset alittivat talousarvion

Toimintakulut olivat yhteensä 706 miljoonaa euroa. Toimintakulut alittivat talousarvion 18,6 miljoonalla eurolla eli 2,6 prosentilla, 

Toimintakuluista 673,4 miljoonaa euroa eli 95,4 prosenttia oli palvelujen ostomenoja, joista suurin oli joukkoliikenteen operointikustannukset. HSL maksoi liikennöinnistä yhteensä 499,6 miljoonaa euroa, mikä on 70,8 prosenttia HSL:n toimintakuluista. Säästöjä liikennöintikustannuksista kertyi talousarvioon verrattuna 15 miljoonaa euroa eli 2,9 prosenttia.

Tilikaudella 2021 HSL maksoi jäsenkunnilleen 139,2 miljoonaa euroa infran käyttökorvauksia. Lisäksi HSL maksoi ostopalveluna sähköbussien latausinfrasta 1,7 miljoonaa euroa. Sähköisen bussikaluston tuntuva lisäys tilikaudella ylitti talousarvion 0,3 miljoonalla eurolla.

Muita kuin operointi- ja infrakustannuksia kertyi yhteensä 65,4 miljoonaa euroa, mikä oli 3,9 miljoonaa euroa alle talousarvion.

Investointimenot olivat yhteensä 11,7 miljoonaa euroa ja ne alittivat talousarvion 5,6 miljoonalla eurolla. Syy talousarvion alittumiseen oli se, että hankkeita siirtyi ja kilpailutetun junaliikenteen korvausrakenne muuttui.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Mika Nykänen, HSL, puh. 09 4766 4040.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 420 työntekijää, ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin ennen koronaa yli 390 miljoonaa matkaa vuodessa. Korona on vaikuttanut merkittävästi joukkoliikenteen käyttöön, ja matkustajamäärämme ovat nyt noin 40 prosenttia pienemmät. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme