HSY

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.
Kartalla katukuvassa näkyvät alustavat työmaa-alueet. Osa töistä tehdään maan alla.
Kartalla katukuvassa näkyvät alustavat työmaa-alueet. Osa töistä tehdään maan alla.

HSY:n hallitus valitsi kokouksessaan 26.5.2023 rakennusurakoitsijaksi YIT Suomi Oy:n 7,69 miljoonan euron (alv 0 %) kokonaishinnalla. Urakoitsija aloittaa työt kesällä 2023 ja urakka valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

Aiemmin Helsingin kantakaupungin sekaviemäröintiä on eriytetty muun muassa Mechelininkadun ja Hämeentien katusaneerauksissa. Hiljattain käynnistyneeseen Mannerheimintien katusaneeraukseen sisältyy myös viemäreiden eriyttämistä.

- Tavoitteemme on vähentää jäteveden ylivuotoja ja jätevedenpuhdistamon kuormitusta runsaiden sateiden aikaan, kertoo toimitusjohtaja Tommi Fred. Jotta tulevaisuudessa hulevedet voidaan ohjata kaupunkirakenteessa jätevedenpuhdistamon sijasta vesistöön, on rakennettava reitit huleveden ohjaamiseen. Rakennettava viemäritunneli on osa tätä kokonaisuutta, hän jatkaa.

Liikenteen poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan urakan käynnistyessä

Työt aiheuttavat Teollisuuskadun itäosan ympäristössä poikkeuksia liikennejärjestelyihin. Jalankulku- ja pyöräliikenteelle poikkeusjärjestelyt näkyvät väliaikaisina kulkureitteinä ja autoliikenteelle kaistojen sulkuina ja kääntymisjärjestelyjen muutoksina.

Poikkeavista liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin urakan käynnistyessä. Lisäksi urakoitsija tiedottaa kiinteistöille erikseen niitä koskevista töiden alkamisista ja työnaikaisista järjestelyistä.

Tietoa sekaviemäröinnistä:
- Sekaviemäröinti on viemärijärjestelmä, jossa sade- ja jätevedet johdetaan samaan viemäriputkistoon ja jätevedenpuhdistamolle.
      o Se on vastakohta eriytetylle viemäröintijärjestelmälle, jossa hule- ja jätevedet johdetaan erillisissä viemäreissä. Tällöin jätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle ja hulevedet hulevesiviemärissä vesistöön.
- Sekaviemäröinnin käyttö perustuu historiallisiin syihin. Erityisesti vanhemmissa kaupunginosissa kuten Helsingin kantakaupungissa viemäriverkostot on rakennettu aikana, jolloin eriytettyä viemäröintijärjestelmää ei vielä käytetty. Tällöin kaikki jätevedet ja sadevedet johdettiin yhteiseen viemäriin, joka johti suoraan vesistöön tai jätevedenpuhdistamoon.
- Sekaviemäröinnin haasteena on se, että rankkasateiden aikana viemärijärjestelmä voi ylikuormittua. Kun sekä sade- että jätevedet johdetaan yhteen putkistoon, suuret sademäärät voivat ylittää putkiston kapasiteetin, mikä voi johtaa jäteveden ylivuotoon. Runsas sademäärä kuormittaa myös jätevedenpuhdistamoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kartalla katukuvassa näkyvät alustavat työmaa-alueet. Osa töistä tehdään maan alla.
Kartalla katukuvassa näkyvät alustavat työmaa-alueet. Osa töistä tehdään maan alla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.31.5.2023 09:09:31 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme