Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Huhtikuu alkoi lämpimänä ja päättyi viileänä Pohjois-Karjalassa

Jaa

Huhtikuu oli vajaan asteen keskimääräistä kylmempi. Yöpakkaset ja kuiva sää hillitsivät lumen sulamista ja hidastivat kevään etenemistä. Kuukauden sadekertymä jäi tavanomaista pienemmäksi.

Pielisjoen keskivirtaama oli hieman tavanomaista suurempi huhtikuussa. Kuva: Tanja Heimonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisjoen keskivirtaama oli hieman tavanomaista suurempi huhtikuussa. Kuva: Tanja Heimonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa vajaan asteen verran keskimääräistä kylmempi. Yöpakkaset ja kuiva sää hillitsivät lumen sulamista ja hidastivat kevään etenemistä.

Maakunnan sadekertymä jäi tavanomaista pienemmäksi. Huhtikuun sademäärä oli 27 mm, kun keskimäärin huhtikuussa sataa 34 mm.

Runsaslumisen talven jäljiltä lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa vielä paikoin reilusti ajankohtaan nähden. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella välillä 68–100 mm. Keskimäärin huhtikuun lopun lumen vesiarvo näissä pisteissä on 38 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun lopussa yleisesti hieman tavanomaista ylempänä. Kermajärven vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 29 cm ja Varisveden vedenkorkeus 33 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kajoonjärven vedenkorkeus oli 12 cm ja Viinijärven 13 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 7 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä 25–60 cm heinäkuun alkuun mennessä. Vedenkorkeuden nousua pyritään hillitsemään Saimaan lisäjuoksutuksilla.

Pielisen vedenkorkeus oli noin 30 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kesäkuun puoliväliin ajoittuva kevättulva nousee todennäköisesti tavallista korkeammalle. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä 50–80 cm kesäkuun puoliväliin mennessä. Tulvahuippua saadaan alennettua 10–30 cm Pielisen lisäjuoksutuksilla.

Pielisjoen sekä Lieksanjoen keskivirtaama oli huhtikuussa vain hieman tavanomaista suurempi. Koitajoessa vettä virtasi huhtikuussa lähes puolitoista kertaa normaalia enemmän. Pienempien jokien huhtikuun keskivirtaamat vaihtelivat suuresti. Esimerkiksi Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli huhtikuussa lähes puolitoistakertainen Saramojoella Roukkajankoskella vettä virtasi huhtikuussa vain hieman normaalia enemmän, kun taas Höytiäisen kanavalla Puntarikoskella virtasi vettä yli kaksi kertaa tavanomaista enemmän. Myös Varisvedellä Karviossa vettä virtasi noin kolmanneksen tavanomaista enemmän.

Huhtikuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 26 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 1 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Routaa havaintopisteissä ei enää huhtikuun lopussa ollut, kun sitä normaalisti on keskimäärin 7 cm.

Pielisellä oli vielä 21.04.2022 jäätä 56 cm, mutta kuukauden lopussa jään paksuutta ei päästy mittaamaan heikentyneen jään takia. Samoin Orivesi-Pyhäselällä oli vielä 20.04.2022 jäätä 51 cm, mutta kuukauden lopussa jään paksuus ei ollut enää mitattavissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa Päivinen
vesitaloussuunnittelija
p. 0295 026 218
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pielisjoen keskivirtaama oli hieman tavanomaista suurempi huhtikuussa. Kuva: Tanja Heimonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisjoen keskivirtaama oli hieman tavanomaista suurempi huhtikuussa. Kuva: Tanja Heimonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskuksen rahoituksella tukea työllisyyden ja digiosaamisen edistämiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen9.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalaan alkuvuodesta kehittämisrahoitusta yli 4,7 miljoonaa euroa. Eniten tukea myönnettiin digiosaamista, työllisyyttä ja osallisuutta parantavaan toimintaan. Maaseuturahaston vajaan puolen miljoonan euron tuella käynnistyvät yli miljoonan euron investoinnit. Uuden ohjelmakauden yritystukihaku on lähtenyt hyvin käyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme