Postimuseosäätiö sr

Huippukuvittajien nostalgista kansitaidetta Kiltit lastenlehdet -pienoisnäyttelyssä

Jaa

Postimuseon uusi pienoisnäyttely Kiltit lastenlehdet (29.11.2022–05.03.2023) esittelee lapsille tarkoitettuja lehtiä 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Esille nousevat eri lastenlehtityypit, kuten joululehdet, raittiuslehdet ja pankkilehdet. Näyttely luo kuvan lastenlehtien kehityksestä.

Näyttely korostaa lastenlehtien kuvittajia, jotka olivat aikansa kärkikaartia. Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun lisäksi nähtävänä on useiden muiden huippukuvittajien kansitaidetta. Lehtien taustajoukoista nousee tuttuja nimiä, kuten Sakari Topelius ja Anni Swan.

Lastenlehdet kuvastavat aikaansa. Itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeninä lehdissä näkyi vielä topeliaanisten kasvatusihanteiden vaikutus. Lastenlehdissä korostuivat ahkeruus ja raittius sekä kodin, uskonnon ja isänmaan kunnioitus. Sotien välisen ajan lehdet ohjasivat lapsia kehittäviin harrastuksiin. Ajan suosikkilehtiä olivat Pääskynen ja Sirkka.

Suojeluskuntajärjestö julkaisi lapsiosastojen toiminnan tueksi Pikkulotta– ja Sotilaspoika-lehtiä. Sotien jälkeen suosittuja lastenlehtiä olivat Kimmo, Koululainen, ja Lasten Maailma. Säästäväisyyteen lapsia ohjasi esimerkiksi säästöpankkien asiakaslehti Lipas.

Lastenlehdistä erityisen viehättäviä ja nostalgiaa herättäviä ovat joululehdet. Joululehtien ykkönen oli kokonaan värikuvallinen Joulupukki (1900–1966), josta parhaina vuosina julkaistiin kolmea erihintaista versiota. Lehdestä muistetaan Rudolf Koivun kannet ja sisäsivujen satukuvitukset.

Myöhemmin amerikkalaisvaikutteinen nuorisokulttuuri nousi näkyviin lastenlehdissä. Lastenlehtien kilpailijoiksi tulivat sarjakuvalehdet, joista suursuosikiksi kasvoi Aku Ankka.

Lastenlehtiä esittelevän pienoisnäyttelyn on koonnut tamperelainen keräilijä Kari Elkelä omista kokoelmistaan. Hän esittelee näyttelyä pe 2.12.2022 klo 17.00.

Kiltit lastenlehdet -pienoisnäyttely 29.11.2022–05.03.2023 Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2 krs. kokouskäytävä, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Huom! Kiltit lastenlehdet -pienoisnäyttely on suljettu 19.12.2022-8.1.2023. Postimuseon muut näyttelyt on suljettu 12.12.2022-8.1.2023 Vapriikin remontin aikana. Vapriikki on osittain suljettu 12.12.2022-8.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Postimuseosäätiö sr
Postimuseosäätiö sr
Häkiläpolku 3
33100 Tampere

http://www.postimuseo.fi

Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.

Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.

Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr

Postimuseo jatkaa muutosmatkaansa vuonna 2023 uuden johtajan vetämänä29.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Postimuseon matka kohti uudistuvaa museota jatkuu ensi vuonna osana MuseoX-hanketta. Uusi johtaja FT Sami Louekari johtaa muutosta kohti uutta viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän museota. Yhteistyötä tiivistetään entisestään Tampereen historiallisten museoiden, erityisesti Suomen pelimuseon ja Mediamuseo Rupriikin, kanssa. Postimuseo hakee myös valtakunnallisen vastuumuseon tehtävää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme