Oulun yliopisto

Huippupuhujat pohtivat ihmisen selviytymistä digitaalisessa murroksessa

Jaa

Kuinka ihmisen pärjääminen digitalisaatiossa turvataan? Miten ihmisen osaamista vahvistetaan? Kuinka laite saadaan palvelemaan ihmistä eikä toisinpäin? Nämä ajankohtaiset digitaaliseen murrokseen liittyvät kysymykset ovat esillä GenZ Talks -tapahtumassa Oulun yliopistossa 6. kesäkuuta.

Kuva: Mikko Törmänen
Kuva: Mikko Törmänen

Digitaalinen murros ja uudet teknologiat asettavat haasteita ihmisen voimavarojen riittävyydelle. Oulun yliopiston monitieteisessä GenZ-hankkeessa tutkitaan ja ennakoidaan tulevia haasteita ja pyritään lisäämään ihmisten kykyä selviytyä niistä. GenZ-tapahtumassa alan huippututkijat pohtivat digitalisaatiota ihmisen näkökulmasta.

Pääpuhujina seminaarissa ovat professori, kirjailija Elizabeth Stokoe, tekoälytutkija, professori Timo Honkela ja tulevaisuustutkija, taiteen tohtori Sam Inkinen.

Professori Elizabeth Stokoe on brittiläinen vuorovaikutuksen tutkija Loughborough’n yliopistosta. Hän käyttää keskusteluanalyysimenetelmää erilaisten työyhteisöjen keskustelukäytänteiden tutkimuksessa. Stokoe on kehittänyt ns. CARM-metodin (Conversation Analytic Role-play Method), jonka avulla kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitoja voidaan kehittää. Hän on kouluttanut muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, poliiseja, juristeja ja kaupallisen alan toimijoita. Stokoe on kirjoittanut yli 120 tieteellistä artikkelia ja kirjaa ja hän on intohimoinen tiedeviestijä. Hänen tuorein teoksensa Talk: The Science of Conversation julkaistiin viime vuonna.

Professori Timo Honkela toimii digitaalisten aineistojen tutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa ja Kansalliskirjaston Digitointikeskuksessa Mikkelissä. Hän on ihmisläheisen tietojenkäsittelyn osaaja, joka haluaa selvittää kielen, mielen ja yhteiskunnan peruskysymyksiä. Vuonna 2017 Honkela julkaisi kirjan Rauhankone, joka sisältää Honkelan ajatuksia tekoälyn ja koneoppimisen valjastamisesta tuottamaan hyvää ihmisille.

Taiteen tohtori Sam Inkinen tunnetaan visionaarisena ja poleemisena ajattelijana sekä innostavana puhujana, jonka keskeinen pyrkimys on akateemisen teorian kytkeminen elävään elämään ja käytäntöön. Inkinen käsitteli väitöskirjassaan 1999 muun muassa informaatioyhteiskuntaan, globalisaatioon, hypertekstuaalisuuteen ja elektroniseen estetiikkaan liittyviä teemoja. Inkinen on tuottoisa kirjoittaja, jonka tuotanto keskittyy pitkälti tulevaisuusaiheisiin.

Seminaari pidetään Linnanmaalla salissa L2 (ovi 2T, Erkki Koiso-Kanttilan katu 1) klo 12–16 ja se on suunnattu kaikille digitaalisesta tulevaisuudesta kiinnostuneille. Tapahtuma on englanninkielinen.

Puhujien haastattelu on mahdollista ennen seminaaria. Haastatteluista voi sopia etukäteen koordinaattori Lotta Haukipuron kanssa p. 044 0661683.

GenZ on Suomen Akatemian rahoittama (2018–2022) Oulun yliopiston strateginen profilointiteema. GenZ-hankkeen tavoitteena on vastata haasteisiin, joita uusien teknologioiden kehittyminen ihmisille tuo. GenZ pyrkii vahvistamaan maailmanluokan monitieteisen tutkimuksen kautta inhimillisiä voimavaroja, ennakoimaan tulevia haasteita ja lisäämään ihmisten kykyä selviytyä niistä. Hankkeessa luodaan pohjaa ihmistieteiden ja teknisten tieteiden tutkimusyhteistyölle ja vahvistetaan ihmislähtöistä digitaalista tulevaisuutta.

GenZ-hankkeessa on mukana viisi tiedekuntaa Oulun yliopistosta: humanistinen tiedekunta, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, kasvatustieteiden tiedekunta, luonnontieteiden tiedekunta sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. Hankkeen johtajana toimii professori Pentti Haddington humanistisesta tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Pentti Haddington, pentti.haddington@oulu.fi, p. 0294 483285

Kuvat

Kuva: Mikko Törmänen
Kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijoille EU-rahoitusta nopean ja edullisen koronavirustestin kehittämiseen6.6.2020 05:30:00 EESTTiedote

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt professori Simo Saarakkalan johtamalle hankkeelle 172 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) uuden diagnostisen koronavirustestin kehittämiseen. Uusi testi perustuu infrapunaspektroskopiaan ja sen kehittelyssä hyödynnetään tekoälyä. Valmistuttuaan testi voi lisätä koronavirusinfektioon liittyvää testauskapasiteettia merkittävästi nykyisestä.

Yliopiston uudessa podcastsarjassa tulevat kunniatohtorit kertovat, miten he näkevät maailman nykytilan5.6.2020 10:25:36 EESTUutinen

Kunniatohtorit tutuksi -podcastsarja alkaa toimitusjohtaja Risto Murron haastattelulla. Ensimmäistä kertaa toteutettavassa Kunniatohtorit tutuksi -podcastissa tutustutaan Oulun yliopiston tohtoripromootiossa keväällä 2021 vihittäviin kunniatohtoreihin. Keskusteluissa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita tulevien kunniatohtoreiden elämästä, saavutuksista ja yhteydestä Oulun yliopistoon.

Puolijohteisiin perustuva 3D-etäisyysmittausteknologia tulossa3.6.2020 07:07:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston Circuits and Systems -tutkimusyksikössä (CAS) tehdyssä väitöskirjatyössään Sahba Jahromi on kehittänyt uutta sensoriteknologiaa, joka luo pohjaa pienikokoisen ja vähän tehoa kuluttavan 3D-etäisyyskameran kehittämiselle. 3D-etäisyyskameralla on runsaasti sovelluksia muun muassa liikenteessä, työkoneiden ja robottien ohjauksessa, hahmon tunnistuksessa, liikeohjauksessa, peleissä ja ylipäätään jokapaikan tietotekniikassa. Jahromi on suunnitellut, toteuttanut ja testannut vastaanotinarkkitehtuurin 3D-etäisyyskuvantamiseen. Mittaus perustuu tietyssä toimintamuodossa olevan, tarkoitusta varten suunnitellun laserdiodin tuottamien pulssien kulkuaikojen mittaamiseen.

Uusi kotimainen mittausperävaunu auttaa kehittämään raskaan liikenteen rengasturvallisuutta ja energiatehokkuutta3.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston auto- ja työkonetekniikan tutkimusryhmä on kehittänyt kuorma-auton perävaunuun laitteiston, jolla voidaan mitata monipuolisesti raskaan ajoneuvon renkaiden käyttäytymistä erilaisilla ajoalustoilla. Rengasvoimien vaikutusta ajodynamiikkaan koskevan tutkimustiedon avulla voidaan kehittää raskaiden ajoneuvojen rengas- ja ajoturvallisuutta sekä energiatehokkuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme