HUS

Humalaisen tuuri on myytti

Jaa

Kesä lähenee loppuaan ja HUSin Töölön sairaalassa on tarkasteltu kesän ”satoa”. Huomattavassa osassa tapaturmia alkoholilla on osuutta.

Tänäkin kesänä paljon huomiota ovat saaneet sähköpotkulautaonnettomuudet.

”Sähköpotkulautojen saama huono maine on jossain määrin ylimitoitettu, sillä usein syy ei ole sähköpotkulaudassa, vaan alkoholin käytössä. Polkupyörä, sähköpotkulauta tai muu kevyen liikenteen väylän kulkuneuvo ovat turvallisia menopelejä Helsingin liikenteessä, mutta vain selvin päin ja asianmukaisesti käytettynä”, sanoo toimialajohtaja Jarkko Pajarinen Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.

”HUSin neurokirurgian teho-osastolla vuonna 2019 hoidetuista vakavista pään vammoista yli puolet tapahtui reilussa humalassa”, kertoo osastonylilääkäri Jari Siironen.

Töölön sairaalan neurokirurgiassa on hoidettu vuosittain vakavia pään vammoja noin 190 ja näistä noin 80 % on aiheutunut kaatumisen tai putoamisen seurauksena. Seurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien.

Alkoholin osuus on paitsi liikenne- myös muissa onnettomuuksissa hyvin merkittävä.

”Matalaan tai tuntemattomaan veteen hyppääminen tuo Töölön tapaturma-asemalle joka kesä kaularankavammapotilaita. Näihin vammoihin liittyy usein selkäytimen vaurioituminen, josta on seurauksena eri tasoisia halvausoireita. Pahimmillaan tällainen vamma voi johtaa pysyvään neliraajahalvaukseen. Tänäkin kesänä tällä tavalla vammautuneita potilaita on Töölön sairaalassa hoidettu puolenkymmentä”, kertoo Jarkko Pajarinen.

”Jos viina häviäisi maailmasta, tulisi koko Töölön sairaalasta melkein tarpeeton. Pientraumat, pää-, käsi- ja palovammat vähenisivät huomattavasti”, Jari Siironen havainnollistaa.

Lisätietoja 

Jarkko Pajarinen, toimialajohtaja
Tukielin- ja plastiikkakirurgia
jarkko.pajarinen@hus.fi, 050 427 1930

Jari Siironen, osastonylilääkäri
Neurokirurgia
jari.siironen@hus.fi, 050 427 7092

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme