Humalaisen tuuri on myytti
Tänäkin kesänä paljon huomiota ovat saaneet sähköpotkulautaonnettomuudet.
”Sähköpotkulautojen saama huono maine on jossain määrin ylimitoitettu, sillä usein syy ei ole sähköpotkulaudassa, vaan alkoholin käytössä. Polkupyörä, sähköpotkulauta tai muu kevyen liikenteen väylän kulkuneuvo ovat turvallisia menopelejä Helsingin liikenteessä, mutta vain selvin päin ja asianmukaisesti käytettynä”, sanoo toimialajohtaja Jarkko Pajarinen Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.
”HUSin neurokirurgian teho-osastolla vuonna 2019 hoidetuista vakavista pään vammoista yli puolet tapahtui reilussa humalassa”, kertoo osastonylilääkäri Jari Siironen.
Töölön sairaalan neurokirurgiassa on hoidettu vuosittain vakavia pään vammoja noin 190 ja näistä noin 80 % on aiheutunut kaatumisen tai putoamisen seurauksena. Seurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien.
Alkoholin osuus on paitsi liikenne- myös muissa onnettomuuksissa hyvin merkittävä.
”Matalaan tai tuntemattomaan veteen hyppääminen tuo Töölön tapaturma-asemalle joka kesä kaularankavammapotilaita. Näihin vammoihin liittyy usein selkäytimen vaurioituminen, josta on seurauksena eri tasoisia halvausoireita. Pahimmillaan tällainen vamma voi johtaa pysyvään neliraajahalvaukseen. Tänäkin kesänä tällä tavalla vammautuneita potilaita on Töölön sairaalassa hoidettu puolenkymmentä”, kertoo Jarkko Pajarinen.
”Jos viina häviäisi maailmasta, tulisi koko Töölön sairaalasta melkein tarpeeton. Pientraumat, pää-, käsi- ja palovammat vähenisivät huomattavasti”, Jari Siironen havainnollistaa.
Lisätietoja
Jarkko Pajarinen, toimialajohtaja
Tukielin- ja plastiikkakirurgia
jarkko.pajarinen@hus.fi, 050 427 1930
Jari Siironen, osastonylilääkäri
Neurokirurgia
jari.siironen@hus.fi, 050 427 7092
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme