Suomen Palopäällystöliitto ry

Huoli kasvaa pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla: Vauhti pois ja katse eteenpäin

Jaa

Suomen Palopäällystöliitto on huolissaan pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla. Tiistaina 20.4.2021 Ykköstiellä tapahtuneessa onnettomuudessa säästyttiin henkilövahingoilta, mutta ainekset murheelliseen lopputulokseen olivat olemassa. Onnettomuuspaikan raivaustöissä suoja-autona käytetty säiliöauto vaurioitui hinauskuntoon rekan törmättyä siihen. Säiliöauto on poissa hälytystehtävistä kuukausia.

Kuvituskuva. Kuva on otettu harjoituksesta Esa Koskimaan kehittämistehtävää varten Lahdenväylältä. Kuva ei liity tiistain 20.4. onnettomuuteen.
Kuvituskuva. Kuva on otettu harjoituksesta Esa Koskimaan kehittämistehtävää varten Lahdenväylältä. Kuva ei liity tiistain 20.4. onnettomuuteen.

Tiistaina onnettomuuspaikalle Vihdissä asetettu pelastuslaitoksen suoja-auto toimi juuri niin kuin oli tarkoituskin. Se esti raskaan ajoneuvon törmäyksen pelastajiin ja toiseen pelastusautoon. Vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin, mutta Palopäällystöliitto vetoaa jokaiseen tien käyttäjään, jotta onnettomuuspaikat olisivat turvallisia myös niillä työskenteleville pelastajille ja muille viranomaisille.

Kuljettajan on keskittyvä vain ajamiseen

Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan jäsen, palomies Esa Koskimaa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta on perehtynyt turvallisen työskentelytilan luomiseen moottoritiellä alipäällystökurssin kehittämistehtävässään. 

Yksittäiselle tienkäyttäjille onnettomuuspaikan ohittaminen on harvinainen kokemus. Keskittyminen oikealla ajolinjalla pysymiseen ja riittävän etäisyyden pitämiseen edellä kulkevaan voi herpaantua.

”Kuljettajan on keskityttävä pelkästään ajamiseen ja onnettomuuspaikan turvalliseen ohittamiseen”, korostaa Esa Koskimaa.

”Vauhti pois ja katse eteenpäin”, kiteyttää tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtajana toimiva palomestari Juha Virolainen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Vastaavia onnettomuuksia tapahtuu aika ajoin. Pelastusalalla ja sen täydennyskoulutuksissa aihe on säännöllisesti esillä.

Pelastuslaitoksen resurssit eivät aina riitä laajamittaiseen liikenteen ohjaukseen varsinkaan onnettomuustilanteen alkuvaiheessa. Siksi jokaisen tienkäyttäjän on tärkeä muistaa vastuunsa omasta ja muiden turvallisuudesta erityisesti onnettomuuspaikkaa ohittaessaan.

Suoja-auto turvasi tiistaina pelastajia ja toista pelastusautoa. Pelastushenkilöstö luo turvallista työskentelytilaa muun muassa hidastamalla ohiajavien autojen vauhtia, kaventamalla kaistaa keiloilla ja ohjaamalla autot osittain pientareelle.

Pelastusopistolla on parhaillaan käynnissä Tieliikennepelastamisen kehittäminen -hanke, joka tuottaa pelastusalan koulutukseen uutta materiaalia myös turvalliseen työskentelyyn tieliikenneonnettomuuspaikoilla. Hankkeessa syntyvä Tieliikennepelastamisen opas julkaistaan vuoden 2021 aikana.

Suomen Palopäällystöliitto tukee pelastushenkilöstön turvallisuutta täydennyskoulutuksilla. Vuoden 2021 aikana Palopäällystöliitto tarjoaa yhteistyökumppaneidensa kanssa muun muassa tieliikennepelastamisen koulutusta ja keskustelua liikenneonnettomuuspaikoilla toimimiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Kuva on otettu harjoituksesta Esa Koskimaan kehittämistehtävää varten Lahdenväylältä. Kuva ei liity tiistain 20.4. onnettomuuteen.
Kuvituskuva. Kuva on otettu harjoituksesta Esa Koskimaan kehittämistehtävää varten Lahdenväylältä. Kuva ei liity tiistain 20.4. onnettomuuteen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme