Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Huomioi saimaannorpan pesintä, vältä jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla

Jaa
Vältäthän liikkumista jäillä saimaannorppien pesimäalueilla! Norpat säikkyvät herkästi vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. 365 hehtaarin pesimäalueella Oriveden Jänisselällä on kielletty kaikki moottoriliikenne 15.4. asti.
Saimaannorppa luodolla. Kuva: Metsähallitus/Timo Seppäläinen.
Saimaannorppa luodolla. Kuva: Metsähallitus/Timo Seppäläinen.

Saimaannorpan häiriöherkin aika eli pesimäaika kestää tammikuusta huhtikuuhun. Juuri nyt kannattaa välttää jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla.

Pohjois-Karjalassa saimaannorpan pesimäalueita on Heinäveden Koloveden alueella, Kiteen Heinsalmen (Orivesi) alueella, Rääkkylän Samppaanselän, Jänisselän ja Tikanselän (Oriveden) alueella sekä Liperin Savonselän alueella.

Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Ne aiheuttavat pakoreaktion. Emon usein toistuvat pakoon sukeltamiset haittaavat imetystä, minkä seurauksena poikasen vieroituspaino jää alhaiseksi ja hengissä säilymisen mahdollisuus pienenee. Kuutin usein toistuvat sukeltamiset voivat aiheuttaa kuutin kylmettymisen ja kuoleman.

Pesinnän kannalta erityisen haitallista on moottorikelkkailu, sillä kelkan melu kantaa kauas. Nopeasti liikkuva kelkkailija saattaa pahimmillaan häiritä useitakin pesiviä norppia yhdellä ajelulla.

Kartat helpottavat ottamaan huomioon pesivät norpat

Metsähallitus on julkaissut saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet kartoilla. Luodot ja rantakinokset on syytä kiertää koko Saimaalla, mutta näillä kaikkein tiheimmän pesinnän alueilla häiriöriskin minimointi on erityisen tärkeää.

Jokaisen jäällä liikkuvan vastuulla on, miten pesintä lopulta onnistuu, selviääkö kuutti ensimmäisistä kuukausistaan. Kartoilta on helppo katsoa omat lähivedet ja liikkua niin, ettei tietoisesti eikä tietämättään aiheuta häiriötä kinoksissa synnyttäville ja imettävälle norpille.

Moottoriajoneuvojen liikkumista on rajoitettu 365 ha alueella Oriveden Jänisselällä 1.1. – 15.4.

Oriveden Jänisselällä on kielletty kaikenlainen moottoriliikenne 1.1. – 15.4.2023. Kielto ei estä viranomaistehtävien hoitamista (esim. pelastustoimi ja erävalvonta) tai ammattimaista kalastusta alueella. Kieltoalue koostuu yksityisistä vesialueista ja sen laajuus on 365 hehtaaria.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Ville Vuorio , Pohjois-Karjalan ELY-keskus, p. 0295 026 028, ville.vuorio(at)ely-keskus.fi


Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, p. 0295 026 214, mika.pirinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Saimaannorppa luodolla. Kuva: Metsähallitus/Timo Seppäläinen.
Saimaannorppa luodolla. Kuva: Metsähallitus/Timo Seppäläinen.
Lataa
Saimaannorpan pesimäalueet, Orivesi-Pyhäselkä. Kuva: Metsähallitus.
Saimaannorpan pesimäalueet, Orivesi-Pyhäselkä. Kuva: Metsähallitus.
Lataa
Moottoriliikenteen kieltoalue 1.1.-15.4.2023, Jänisselkä, Orivesi-Pyhäselkä.
Moottoriliikenteen kieltoalue 1.1.-15.4.2023, Jänisselkä, Orivesi-Pyhäselkä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ja Lieksan kaupungin välisen sopimuksen kärjiksi saavutettavuuden ja kiertotalouden edistäminen1.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Lieksan kaupunki ovat päivittäneet kumppanuussopimustaan 1.6.2023. Samalla biosfäärialue allekirjoitti kumppanuussopimuksen myös Vaara-Karjalan Leader ry:n kanssa. Sopimuksen uusiksi tavoitteiksi nostettiin mm. Kolin matkailualueen sekä retkeilyalueiden ja -reittien saavutettavuuden edistäminen sekä Koli-Ruunaa-Pielinen-kiertomatkailutuotteiden kehittäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme