Huonosti kypsennetty liha, rengaskaivosta otettu juomavesi sekä uiminen luonnonvesissä lisäävät kampylobakteeri-infektion riskiä
Kampylobakteeri on yleisin bakteeriripulin aiheuttaja kehittyneissä maissa. Infektioiden esiintyvyys vaihtelee vuodenaikojen mukaan; eniten tartuntoja ilmenee kesäkuukausina. Infektiolle altistavia riskitekijöitä ovat broilerin ja
siipikarjan käsittely ja vaillinaisesti kypsytetyn lihan syöminen,
pastöroimattoman maidon juominen, koti- ja karjaeläinkontaktit sekä
ulkomaanmatkailu.Riskitekijöiden merkityksestä sekä bakteerikantojen ominaisuuksista yksittäisissä kampylobakteeri-infektioissa tiedetään kuitenkin toistaiseksi varsin vähän.
LL Daniela Schönberg-Norion
väitöstutkimus tuotti hyödyllistä uutta tietoa kampylobakteeri-infektion epidemiologiasta. Tutkimukseen osallistui seitsemän kliinistä mikrobiologista laboratoriota eri puolilta Suomea, ja tutkimusmateriaali kerättiin kesällä 2002.
Tutkimuksen ensimmäisessä osatyössä löydettiin kolme kotimaisen kampylobakteeri-infektion riskitekijää: raa’an tai huonosti kypsennetyn lihan syönti, rengaskaivoveden juonti ja uiminen luonnonvesissä. Toisessa osatyössä osoitettiin, että iästä ja asuinpaikasta riippuen potilaat altistuivat eri kampylobakteerilähteille ja bakteeriserotyypeille, ja että bakteeriserotyyppien jakauma vaihteli alueittain.
Kolmannessa osatyössään Schönberg-Norio tutki telitromysiinin ja neljän muun antibiootin vaikutusta 393 kotimaiseen ja 85 ulkomaiseen kampylobakteerikantaan. Kliinisessä käytössä tärkeät antibiootit, kuten erytromysiini ja siprofloksasiini, tehosivat varsin hyvin kotimaisiin bakteerikantoihin. Ulkomaisista kannoista osalla sen sijaan oli alentunut herkkyys usealle eri antibiootille. Telitromysiini ei ollut erytromysiiniä tehokkaampi.
Väitöstutkimuksen viimeisessä osatyössä Schönberg-Norio selvitti komplikaatioiden esiintyvyyttä kampylobakteeriripulin jälkeen. Yleisimpiä jälkiseurauksia olivat tuki- ja liikuntaelinoireet – yleisimpänä niistä nivelkipu – joita esiintyi 39 prosentilla potilaista. Reaktiivinen niveltulehdus diagnosoitiin 4 prosentilla potilaista, ja akilles-tendiniitti tai kantapääkipu 9 prosentilla. Lisäksi kampylobakteeri-infektioon liittyi useita muita niveloireita, mutta ne johtivat harvoin lääkärissä käyntiin ja jäivät sen vuoksi yleensä diagnosoimatta. Aikainen antbioottihoidon aloitus lyhensi ripulin kestoa keskimäärin kahdella päivällä, mutta ei vähentänyt komplikaatioiden esiintyvyyttä.
”Antibioottien käyttöä kampylobakteeriripuleissa tulisi rajoittaa, koska niillä ei voida ehkäistä komplikaatioita eivätkä ne vaikuta merkittävästi taudin kestoon”, Schönberg-Norio sanoo.
LL Daniela Schönberg-Norion väitöskirja "Campylobacter Infections of Domestic Origin in Finland" tarkastetaan torstaina 28.5.2009 kello 12 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, auditorium XII, Unioninkatu 34.
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 050 5476724
Sähköposti: daniela.schonberg@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme