Lapinjärven kunta

HUR KAN MAN RÄDDA VÄRLDEN OCH FÖRTJÄNA EN SLANT SAMTIDIGT?

Dela
Den 4.11.2020 kl. 16-18.30 ordnas en digital workshop i Lappträsk som syftar till att handleda ungdomar till ett entreprenörskap där miljön tas i beaktande. Workshopen riktar sig till ungdomar i åldern 13–29 och i workshopen försöker vi tillsammans finna olika hållbara sätt att sysselsätta sig entreprenörskapligt samtidigt som man räddar miljön.

På evenemanget erbjuds ungdomarna rum att identifiera olika sätt att påverka på välbefinnandet i närmiljön. Låt oss samarbeta för att finna sätt att skapa en bättre värld och samtidigt tjäna pengar! ”Att rädda miljön och att förtjäna pengar utesluter inte varandra, utan man kan identifiera möjligheter inom affärsverksamhet som främjar välbefinnandet“, konstaterar Hanna Jaakola, en av workshopens dragare.

Ungdomarna får identifiera sina egna styrkor, från vilka det kan uppstå deras egen grej som hjälper miljön och ungdomarna att sysselsätta sig själv. Jaakola tror på de ungas krafter: “Varje ung människa har sina egna styrkor och sin egen plats i världen för att framföra sina färdigheter. Eftersom entreprenörskaplig verksamhet är framtidens megatrend, vill vi stödja de ungas möjligheter att sysselsätta sej själva på ett hållbart sätt.”

Den digitala workshopen baseras på projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder, som leds av Lappträsk kommun i samarbete med Laurea yrkeshögskola och Aalto-universitetet. Projektet stödjer bland annat lokala företag att utveckla mer resurssmarta produkter och tjänster. Workshopen ordnas i samarbete med 4H och ungdomstjänsterna i Lappträsk.

I praktiken betyder resurssmarthet eftersträvan att använda resurser som tid, material och energi på ett klokt sätt så att de inte slösas i onödan eller att det som blir över kan återanvändas. ”Det som är skräp för en kan således vara råmaterial eller en inkomstkälla åt en annan. Alla behöver inte köpa eget, utan man kan också låna produkter eller förnödenheter.” säger Jaakola. Resurssmarthet handlar också om att förlänga produktens livscykel genom att reparera. Produkter kan också återanvändas eller erbjudas som en tjänst.

I den digitala workshopen samlar man en gemensam förståelse för framtida entreprenörers, ungdomars, behov och idéer. Du kan anmäla dig med genom att skicka ett meddelande till Pinja i ungdomstjänsterna i Lappträsk på numret 044 719 3010.

Tilläggsuppgifter:

Hanna Jaakola

Projektplanerare, Laurea-yrkeshögskola

0400 621 113

hanna.jaakola@laurea.fi

Kontakter

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi