HUS aloittaa seulontaan kutsuttaville maksuttomat suolistosyövän seulonnat
Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain yli 3500 suomalaista. Suolistosyövän oireita voi olla vaikea tunnistaa tai ne saattavat puuttua alkuvaiheessa kokonaan, mikä antaa syövälle aikaa kehittyä potilaan tietämättä. Suolistosyövän mahdollisia oireita ovat muun muassa erilaiset muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakivut, ummetus ja ripuli.
”Seulontojen tarkoituksena on mahdollistaa syövän aikainen havaitseminen ja tätä kautta parantaa hoidon onnistumista, sekä vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia”, kertoo HUS Diagnostiikkakeskuksen Kliinisen kemian osastonlääkäri Tuomas Mäntylä.
Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Syöpä syntyy, kun suolen seinämän solut muuttuvat pahalaatuisiksi ja alkavat jakautua hallitsemattomasti. Seulonnassa mahdollinen syöpäkasvain voidaan löytää jo oireettomassa alkuvaiheessa ja se päästään hoitamaan tehokkaasti. Seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen.
Suolistosyövän seulonnassa etsitään ulostenäytteessä piilevää verta
HUS kutsuu vuonna 2022 maksuttomaan suolistosyövän seulontaan ne Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kuntien 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat asukkaat, joiden kotikunta on tehnyt sopimuksen HUS Diagnostiikkakeskuksen kanssa suolistosyövän seulontapalvelusta.
Syöpäkasvain saattaa syövän alkuvaiheessa vuotaa hieman verta. Määrä on kuitenkin niin pieni, että sitä ei voi paljain silmin havaita.
”Seulonnassa etsitään ulostenäytteessä piilevää verta. Seulontaan käytetään immunokemiallista veritestiä (FIT), joka on käytössä muuallakin Euroopassa”, kertoo Mäntylä ja lisää, että seulontapalvelu on edellyttänyt laajaa kehittämistä ja eri toimintojen yhteensovittamista. ”Veren löytyminen ulostenäytteestä ei kuitenkaan välttämättä aina ole oire syövästä, mutta syyn selvittämiseksi tarvitaan useimmiten jatkotutkimuksia”, huomauttaa Mäntylä.
Postitse saapuva seulontakutsu sisältää muun muassa näytteenotto-ohjeen, -välineen ja palautuskuoren, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Näytteen voi ottaa itselleen sopivana ajankohtana eikä se edellytä esivalmisteluja, kuten paastoa tai taukoa lääkityksistä. Mikään sairaus ei ole este seulontaan osallistumiselle.
Näyte voidaan palauttaa tutkittavaksi HUSin seulontakeskukseen jättämällä palautuskuoreen suljettu näyte joko HUSin laboratorion palautuslaatikkoon tai postittamalla. Seulontaan osallistuja saa seulontavastauksen kirjeitse kotiin. Jos näytteestä löytyy verta, ohjataan osallistuja jatkotutkimuksiin oman kotikunnan seulontahoitajan kautta. Jos tulos on normaali, jatkuu seulonta kahden vuoden välein.
Lisätietoja medialle:
Yhteyshenkilöt
Tuomas Mäntylä, osastonlääkäri, HUS Diagnostiikkakeskus
044 269 1560, tuomas.mantyla@hus.fi
Tiina Mäki, toimialajohtaja, ylilääkäri, HUS Diagnostiikkakeskus
050 428 6160, tiina.maki@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme