HUS är ett stort medicinskt forskningscentrum som får EU-finansiering
HUS deltar i 14 internationella forsknings- och innovationsprojekt som finansieras av EU och vars gemensamma budget är cirka 130 miljoner euro. Samarbetet gynnar både den specialiserade sjukvården och primärvården.

Via sina olika kanaler beviljar Europeiska unionen finansiering för att lösa utmaningar inom hälso- och sjukvården - både till enskilda forskningsgrupper och till omfattande forsknings- och innovationsprojekt. HUS styrkor är HUS datapool och tillhörande analyskompetens.
EU-finansieringen är verkligt konkurrensutsatt mellan de europeiska projektkonsortierna. För att få EU-finansiering måste projektet ha en grund med nationell finansiering. Utan nationell finansiering, såsom statens forskningsanslag, är möjligheterna att klara sig i EU-finansieringsansökningar svaga. I de senaste årens finansieringsansökningar gällande hälsobranschens forsknings- och innovationsprojekt har HUS lyckats bättre än finländarna i genomsnitt. HUS investeringar i förutsättningarna för forskningsverksamhet har varit en viktig faktor i denna framgång.
”Vi säkerställer att HUS fortsätter vara en vägvisare inom hälso- och sjukvården. HUS forsknings- och utvecklingsarbete hjälper till att bygga upp kunskapsbaserade tjänster, digitala vårdvägar, mer kostnadseffektiv och effektiv vård. Det europeiska samarbetet gynnar såväl patienterna som hela samhället”, konstaterar HUS chef för EU-finansiering Suzan Ikävalko.
Antalet EU-finansierade projekt vid HUS har ökat till 14 i år. I dem utvecklas diagnostik, föregripande och individuell hälso- och sjukvård samt förebyggande arbete. Resultaten från utvecklingsarbetet är tillgängliga för såväl den specialiserade sjukvården som primärvården.
Redskap för samarbete mellan den specialiserade sjukvården och primärvården
För att vårdnivån ska hållas hög och evidensbaserad förutsätts att HUS som universitetssjukhus kontinuerligt utvecklas och utför forskning.
De ökande kroniska sjukdomarna och den åldrande befolkningen belastar den specialiserade sjukvården och primärvården. HUS forsknings- och utvecklingsarbete stöder också målen för social- och hälsovårdsreformen, och HUS ser reformen som en möjlighet att utveckla patientvården och vårdkedjan till en starkare helhet med stöd av digitaliseringen.
”Forsknings- och utvecklingsarbetet ska bedrivas i ett smidigt samarbete mellan primärvården och den specialiserade sjukvården. Detta samarbete utnyttjas ännu inte tillräckligt ”, säger HUS forskningsdirektör Anne Pitkäranta.
Pågående forsknings- och innovationsprojekt ska bygga upp färdigheter för att bland annat utbyta och utnyttja information, värdebaserad hälso- och sjukvård, utvärdera hälso- och sjukvårdsmetoder och uppdatera vårdrekommendationerna.
Effektiv och individuell vård enligt principen med ett enda serviceställe
Med EU-finansiering pågår bland annat samprojektet AICCELERATE som leds av HUS och där man med hjälp av artificiell intelligens utvecklar vårdprocesser och tjänster för personer med olika sjukdomar. AICCELERATE:s totala budget är 10 miljoner euro. Målet med projektets pilotprojekt är att effektivisera patientflödet i operationssalarna, optimera vårdprocessen för barn med hjärntumör samt utveckla vårdvägen för Parkinson-patienter.
Syftet med AICCELERATE:s utvecklingsprojekt Neuro är att hålla Parkinson-patientens livskvalitet god samt att bibehålla patientens arbets- och funktionsförmåga så länge som möjligt. Projektet fokuserar på en vårdväg och applikation för Parkinsons sjukdom, där artificiell intelligens förutser övergången till ett framskridet stadium av sjukdomen och på så sätt hjälper det läkaren att anpassa vården, stödet och rehabiliteringen enligt individuella behov.
Tillståndet hos patienter med Parkinsons sjukdom följs upp inom den specialiserade sjukvården, där de vanligtvis besöker en neurolog en eller två gånger per år. Annars uträttar de sina ärenden inom primärvården.
Systemet för distansuppföljning som utvecklas i AICCELERATE Neuro samlar information om en patient med Parkinsons sjukdom och skickar den till den hälso- och sjukvårdspersonal som vårdar patienten. Syftet med applikationen som utvecklas är att överföra och lagra insamlad information på ett datasäkert sätt, samt att med hjälp av artificiell intelligens behandla den i en sådan form att läkaren får en helhetsuppfattning om patientens situation med en enda överblick.
”Vårt mål är att i god tid ge patienten den vård som han eller hon har störst nytta av enligt principen med ett enda serviceställe. Vi riktar alltså hälso- och sjukvårdens resurser till det ögonblick då patienten behöver dem mest. Vår app är avsedd för både primärvården och den specialiserade sjukvården”, berättar neurolog Laura Mäkitie vid HUS.
Applikationen som utvecklas i AICCELERATE Neuro kommer även att utnyttjas i uppföljningen och behandlingen av andra sjukdomar. Distansmätning används allmänt till exempel vid behandling av diabetes och blodtryckssjukdom, men även där behöver man utveckla databehandlingen.
”Med dessa pengar utvecklar vi vård och digitala tjänster för bland annat behandling av kroniska sjukdomar. Dessutom samlar vi multiprofessionella nätverk. När vi samarbetar med olika branscher och organisationer uppstår nya idéer och innovationer”, berättar Mäkitie.
För mera information
Läs mer om EU-finansierade forsknings- och innovationsprojekt vid HUS (på finska)
HUS chef för EU-finansiering Suzan Ikävalko
suzan.ikavalko@hus.fi, tel 050 583 4292
Forskningsdirektör Anne Pitkäranta
anne.pitkäranta@hus.fi, tel 040 643 0511
Specialistläkare i neurologi, forskare Laura Mäkitie
laura.makitie@hus.fi, tel 040 648 2877
Nyckelord
Bilder

Om
På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.
HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Utvecklingen av diagnostik och vård förbättrar prognosen för hudmelanom13.5.2022 10:45:19 EEST | Tiedote
Största delen av dem som får hudmelanom tillfrisknar tack vare att de uppsöker vård tillräckligt tidigt och för att behandlingarna utvecklas kontinuerligt.
Kehittyvä diagnostiikka ja hoito parantavat ihomelanooman ennustetta13.5.2022 10:42:57 EEST | Tiedote
Suurin osa ihomelanoomaan sairastuneista paranee riittävän varhaisen hoitoon hakeutumisen ja jatkuvasti kehittyvien hoitojen ansiosta.
Suorana HUSista: Identifiering och behandling av hudmelanom11.5.2022 10:17:41 EEST | Kutsu
HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Det nästa informationsmötet ordnas 13.5.2022 kl. 10.
Suorana HUSista: Ihomelanooman tunnistaminen ja hoito11.5.2022 10:16:27 EEST | Kutsu
HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Seuraava infotilaisuus järjestetään 13.5.2022 kello 10.
Centraliserade telefontjänster för öron-, näs- och halssjukdomar, mun- och käksjukdomar och HUS Asvia öppnas 17.5.202210.5.2022 10:01:55 EEST | Tiedote
Från och med tisdagen den 17.5.2022 kommer patienter vid HUS verksamhetsställen i Helsingfors att få tjänster som rör öron-, näs- och halssjukdomar, mun- och käksjukdomar genom centraliserade telefontjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum