HUS

HUS avaa synnyttäjien tukihenkilöille pääsyn Perhepesähotelliin

Jaa

HUS purkaa koronavirusepidemian vuoksi huhtikuun alussa asetettuja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia asteittain. Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin 1. kesäkuuta alkaen.

Naistenklinikan vieressä sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta, joten rajoitusten purkaminen on epidemiatilanne huomioon ottaen turvallisinta aloittaa sieltä. Perhepesähotelli sijaitsee Scandic Hotel Meilahdessa.

”Valitettavasti HUS-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa. On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on HUS-alueella. Epidemia ei ole vielä ohi”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.

”Seuraamme epidemiatilannetta päivittäin. Tavoitteenamme on purkaa loputkin rajoitukset heti, kun tilanne on synnyttäjille, vastasyntyneille ja hoitohenkilöstölle turvallinen”, Heinonen jatkaa.

Sairaaloiden synnyttäneiden osastoihin verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä, vaikka hoitohenkilöstön apua onkin saatavilla ympäri vuorokauden. Perhepesähotellissa voidaan hoitaa synnytyksen jälkeen terveitä äitejä, joiden raskaus ja synnytys on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kriteerinä on myös äidin hyvä yleisterveys, päihteettömyys sekä sujuva kielitaito suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastasyntyneen tulee olla täysiaikainen ja terve.

”Perheiden tulee pysyä Perhepesähotellissa pääsääntöisesti omissa huoneissaan ja välttää turhaa liikkumista yleisissä tiloissa. Myös käsihygienia on tärkeää”, HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.

Naistenklinikalla hoidetaan päivittäin noin 25 synnytystä. Synnyttäneiden osastoilla paikkoja on 65. Perhepesähotellissa on 19 huonetta. Valtaosa synnyttäneistä kotiutuu sairaalasta 1–2 päivän sisällä synnytyksestä.

Suomen hallitus kielsi vierailijat sairaaloissa koronavirusepidemian takia 16. maaliskuuta. Tämän jälkeen HUS rajoitti synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuksia synnytyssairaaloissa 2. huhtikuuta. Linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksessä synnytyshuoneessa. Tukihenkilö ei voi toistaiseksi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa. Sairaaloiden yleinen vierailijakielto on voimassa toistaiseksi.


Det här pressmeddelandet publiceras inom kort också på svenska på HUS webbplats.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median haastattelupyynnöt tiedottaja Johanna Laitiselle sähköpostitse: johanna.laitinen@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme