HUS avaa synnyttäjien tukihenkilöille pääsyn Perhepesähotelliin
Naistenklinikan vieressä sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta, joten rajoitusten purkaminen on epidemiatilanne huomioon ottaen turvallisinta aloittaa sieltä. Perhepesähotelli sijaitsee Scandic Hotel Meilahdessa.
”Valitettavasti HUS-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa. On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on HUS-alueella. Epidemia ei ole vielä ohi”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.
”Seuraamme epidemiatilannetta päivittäin. Tavoitteenamme on purkaa loputkin rajoitukset heti, kun tilanne on synnyttäjille, vastasyntyneille ja hoitohenkilöstölle turvallinen”, Heinonen jatkaa.
Sairaaloiden synnyttäneiden osastoihin verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä, vaikka hoitohenkilöstön apua onkin saatavilla ympäri vuorokauden. Perhepesähotellissa voidaan hoitaa synnytyksen jälkeen terveitä äitejä, joiden raskaus ja synnytys on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kriteerinä on myös äidin hyvä yleisterveys, päihteettömyys sekä sujuva kielitaito suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastasyntyneen tulee olla täysiaikainen ja terve.
”Perheiden tulee pysyä Perhepesähotellissa pääsääntöisesti omissa huoneissaan ja välttää turhaa liikkumista yleisissä tiloissa. Myös käsihygienia on tärkeää”, HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.
Naistenklinikalla hoidetaan päivittäin noin 25 synnytystä. Synnyttäneiden osastoilla paikkoja on 65. Perhepesähotellissa on 19 huonetta. Valtaosa synnyttäneistä kotiutuu sairaalasta 1–2 päivän sisällä synnytyksestä.
Suomen hallitus kielsi vierailijat sairaaloissa koronavirusepidemian takia 16. maaliskuuta. Tämän jälkeen HUS rajoitti synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuksia synnytyssairaaloissa 2. huhtikuuta. Linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksessä synnytyshuoneessa. Tukihenkilö ei voi toistaiseksi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa. Sairaaloiden yleinen vierailijakielto on voimassa toistaiseksi.
Det här pressmeddelandet publiceras inom kort också på svenska på HUS webbplats.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Median haastattelupyynnöt tiedottaja Johanna Laitiselle sähköpostitse: johanna.laitinen@hus.fi
Linkit
- HUS rajaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeutta synnytyssairaaloissa / HUS begränsar närvarorätten för föderskornas stödpersoner på förlossningssjukhus (2.4.2020)
- Synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaus aiheena etäkeskustelussa (19.5.2020)
- Usein kysyttyjä kysymyksiä HUSin synnytyssairaaloiden tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta (3.4.2020)
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme