HUS

HUS får ett språkambassadörsprogram

Dela

I år sammanfaller Svenska veckan med lanseringen av HUS språkambassadörsprogram. Målet under veckan är att uppmuntra personalen att vara modig när det gäller att tala ett annat språk än det egna modersmålet.

Språkambassadörsverksamheten på HUS har funnits sedan 2007, då HUS fick sitt första språkprogram. HUS värderingar – bemötande, pionjärskap och jämlikhet utgör grunden för HUS nya tvåspråkighetsprogram som reviderades och godkändes år 2020.

HUS producerar specialiserade sjukvårdstjänster för över 2 miljoner människor, och i Nyland har ungefär 130 000 svenska som modersmål. Den språkliga jämlikheten mellan det finska och svenska språket har en lagstadgad grund.

En av åtgärderna i tvåspråkighetsprogrammet har ända sedan början varit att bilda ett nätverk av språkambassadörer vars uppgift är att främja användningen av det språk som är i minoritet på enheten – svenska eller finska.

”Vårt mål är att patienten ska kunna avgöra språket som används i HUS tjänster och att patienten ska känna sig trygg med att tala sitt eget modersmål, finska eller svenska. Vårt nätverk av språkambassadörer har en viktig roll i detta, berättar förvaltningsöverskötare Marja Renholm som också är ordförande för språkstyrgruppen på HUS. ”

I dagens läge finns det 120 språkambassadörer på HUS. Språkambassadörsprogrammet som nu lanseras innehåller konkreta åtgärder för att stödja språkambassadörerna i deras arbete, öka vetskapen om verksamheten och göra rekryteringen av nya ambassadörer effektivare.

”HUS har haft språkambassadörer i snart 15 år nu. I takt med att HUS som organisation vuxit har det blivit dags för att lyfta språkambassadörsverksamheten till en ny nivå. Vi vill göra vårt bästa för att stödja våra språkambassadörer i deras uppdrag samtidigt som vi strävar efter att allt fler får upp ögonen för den fina verksamhet vi har”, tillägger Marja Renholm.

Svenska veckan är redan ett etablerat koncept på HUS, och i år ligger fokus på språkambassadörsprogrammet och att uppmuntra personalen att vara modig då kontakten med patienten sker på ett annat språk än det egna modersmålet. Under veckan får personalen bland annat råd och tips för hur man kan förbättra sin svenska och uppdaterade ordlistor för situationer i vardagen. Lunchrestaurangerna bjuder på finlandssvenska rätter och som en nyhet i år lanseras HUS egen Svenska veckan-muffins.

Svenska veckan på HUS ordnas i samarbete med Folktinget.

För mera information

Marja Renholm, förvaltningsöverskötare, ordförande för språkstyrgruppen, marja.renholm(at)hus.fi

Cecilia Genberg, tf utvecklingschef, cecilia.genberg(at)hus.fi

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum