HUS

HUS förbereder sig för rusning i huvudstadsregionens samjourer – tar servicesedlar till hjälp

Dela

HUS samjourer i Helsingfors, Esbo och Vanda förbereder sig på växlingar i behovet av jourvård genom att ta servicesedlar i bruk, från och med den 20.6.2019. Patienter som söker sig till jourpolikliniker och där behöver allmänläkartjänster har i särskilda fall möjlighet att få en servicesedel. Med servicesedeln kan man söka vård på sådana privata läkarstationer som HUS har avtal med.

”Det är svårt att på förhand uppskatta variationen i besöksmängden på Haartmanska, Malms, Jorvs och Pejas samjourer under sommaren, bland annat på grund av stora publikevenemang och ett större antal turister. Vi vill garantera att patienterna inte behöver köa orimligt länge för läkarvård på jourpoliklinikerna”, berättar överläkare Veli-Pekka Harjola som är ansvarig för huvudstadsregionens jourpolikliniker.

Servicesedlar i bruk under rusningstider

Servicesedlar kan erbjudas patienter som är 18 år fyllda och som har vissa symptom, t.ex. i luftvägarna eller som råkat ut för vissa olycksfall, man misstänker t.ex. att vristen stukats. På jourpolikliniken bedöms behovet av servicesedel från fall till fall och patienten kan själv avgöra om han/hon vill ta emot servicesedeln eller stanna kvar på jourpolikliniken.

Servicesedeln är alltid personlig och ska användas inom en viss tidsram. På avtalsläkarstationen betalar patienten högst samma pris som HUS hade uppburit för ett besök på jourpolikliniken.

Patienterna kan uppsöka vård på jourpoliklinikerna precis som vanligt

Patienter som behöver brådskande vård kan precis som vanligt komma till sjukhusens jourpolikliniker. Ingen ska behöva avstå från att uppsöka vård på grund av eventuell rusning”, understryker Veli-Pekka Harjola.

På jourpoliklinikerna vårdas sådana patienter som insjuknat plötsligt och är i behov av brådskande vård, och som vars vård inte kan vänta på att den egna hälsostationen öppnar. Patienterna vårdas så att de brådskande fallen behandlas först.

Före man uppsöker jourpolikliniken ska man ringa den avgiftsfria telefonservicen Jourhjälpen på numret 116 117, som betjänar dygnet runt. På Jourhjälpen görs en bedömning av vårdbehovet och patienten hänvisas till rätt vårdställe eller får anvisningar för egenvård. Man kan söka sig till jourpoliklinikerna direkt om man inte får kontakt med Jourhjälpen i rimlig tid.

I livshotande situationer ska man alltid ringa det allmänna nödnumret 112.

Kontakter

Veli-Pekka Harjola, överläkare, HUS Akuten
veli-pekka.harjola@hus.fi, tfn 050 427 0163

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum