HUS

HUS fortsätter med provrörsbefruktningar i begränsad omfattning

Dela

I mars avbröt HUS fertilitetsbehandlingarna tillfälligt på grund av coronavirusepidemin. En del av åtgärderna i samband med fertilitetsbehandlingar inleddes på nytt den 4 maj. Provrörsbefruktningarna fortsätter i begränsad omfattning från och med den 14 maj.

HUS reproduktionsmedicinska enhet har bedömt att epidemisituationen är sådan att provrörsbefruktningar (IVF/ICSI) kan inledas på nytt i begränsad omfattning. Patienter som inte hör till riskgruppen för allvarlig covid-19 kan tas med i behandlingen. Riskgruppen omfattar till exempel diabetiker, patienter med högt blodtryck och patienter som har immunsuppressiv läkemedelsbehandling. 

"Coronavirusepidemin är dock inte över ännu. Till en början kan vi göra betydligt färre behandlingar än normalt, och vi kan inte genast erbjuda behandling till alla som önskar få behandlingen”, berättar biträdande överläkare Varpu Ranta.

”Symtom som tyder på coronavirusinfektion utgör också ett hinder, och om dessa symtom uppkommer måste vi tyvärr avbryta behandlingar som redan har inletts. Behandlingen kan också behöva avbrytas om epidemisituationen förändras.”

Från och med den 14 maj kan patienterna anmäla sig till behandling när menstruationen börjar. "Innan vi kan inleda en behandling bedömer vi individuellt för varje patient om det är säkert att inleda behandlingen.

Besöken på HUS sjukhus är fortfarande begränsade, och poliklinikbesök ska göras utan stödperson eller ledsagare. Stödpersonen kan inte vara med vid insamlingen av äggceller.

Eftersom situationen för coronavirusepidemin i Finland fortfarande lever från dag till dag kan riktlinjerna ändras snabbt. HUS reproduktionsmedicinska enhet följer noga de internationella rekommendationerna för infertilitetsbehandlingar och informerar patienter som genomgår behandling om förändringar i verksamheten i e-vårdprogrammen och på HUS webbplats. Enheten tar emot remisser normalt. 

Nyckelord

Kontakter

Biträdande överläkare Varpu Ranta
HUS Reproduktionsmedicinska enheten
tfn 050 427 0487
varpu.ranta@hus.fi

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum