HUS

HUS jatkaa koeputkihedelmöityshoitoja rajoitetusti

Jaa

HUS lopetti maaliskuussa lapsettomuushoidot väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi. Osa lapsettomuushoitoon liittyvistä toimenpiteistä aloitettiin uudestaan 4. toukokuuta. Koeputkihedelmöityshoitoja jatketaan rajoitetusti 14. toukokuuta alkaen.

HUSin lisääntymislääketieteen yksikkö on arvioinut epidemiatilanteen sellaiseksi, että koeputkihedelmöityshoidot (IVF/ICSI) voidaan aloittaa uudelleen rajoitetusti. Hoitoon voidaan ottaa potilaita, jotka eivät kuulu vakavan Covid 19 -taudin riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi diabeetikot, verenpainetautia sairastavat tai immunosuppressiivista lääkitystä käyttävät potilaat. 

”Koronavirusepidemia ei ole silti vielä ohi. Voimme aluksi tehdä hoitoja selvästi normaalia vähemmän, emmekä voi heti hoitaa kaikkia halukkaita”, apulaisylilääkäri Varpu Ranta kertoo.

”Lisäksi esteenä ovat koronavirustartuntaan viittaavat oireet, joiden vuoksi joudumme valitettavasti keskeyttämään jo alkaneenkin hoidon. Hoito voidaan joutua keskeyttämään myös epidemiatilanteen muuttuessa.”

Potilaat voivat ilmoittautua hoitoihin kuukautisten alkaessa 14. toukokuuta alkaen. Ennen hoitojen aloittamista niiden turvallisuus arvioidaan yksilöllisesti jokaisen potilaan kohdalla.

Vierailut ovat HUSin sairaaloissa edelleen rajoitettuja, ja poliklinikkakäynneille on tultava ilman tukihenkilöä tai saattajaa. Tukihenkilö ei voi olla mukana munasolujen keräyksessä.

Koska koronavirusepidemian tilanne Suomessa elää edelleen päivittäin, linjaukset voivat muuttua nopeasti. HUSin lisääntymislääketieteen yksikkö seuraa tiiviisti kansainvälisiä lapsettomuushoitojen hoitosuosituksia, ja tiedottaa toimintansa muutoksista hoidossa oleville potilaille digihoitopoluilla ja HUSin verkkosivuilla. Yksikkö ottaa vastaan lähetteitä normaalisti. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisylilääkäri Varpu Ranta
HUS Lisääntymislääketieteen yksikkö
p. 050 427 0487
varpu.ranta@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme