HUS

HUS kasvattaa koronavirustestauksen kapasiteettia

Jaa

HUS lisää merkittävästi koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia ja ottaa huhtikuussa myös käyttöön aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit.

HUS on lisännyt koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia epidemian edetessä. HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä maanantaista 30.3. alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Lisäksi HUS ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

”Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Koronavirusnäytteitä otetaan HUSissa drive in -näytteenottopisteissä tai hoitoyksiköissä. Koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan laboratoriossa osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä nukleiininhaponosoitusmenetelmällä (PCR). Koronavirusnäytteen analysointi kestää viruslaboratoriossa useita tunteja, ja edellyttää erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteetin hyödyntämistä.

Vasta-ainetestit tulossa käyttöön

HUS ottaa parin viikon kuluessa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita, eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei.

Vasta-ainetestejä pystytään tekemään HUSLABissa arviolta satoja vuorokaudessa, ja niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

”Vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti”, Lehtonen kertoo.

Ajantasainen tieto näytteenottokriteereistä löytyy HUSin verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, 050 427 2468

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme