HUS kilpailutti tutkimuskäsineet yhteistyössä Finnwatchin kanssa

HUS kilpailutti tänä vuonna tutkimuskäsineet omiin tarpeisiinsa sekä lisäksi HUSin jäsenkuntien ja erityisvastuualueensa puolesta. Erityisvastuualueeseen kuuluvat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut -kuntayhtymä Kymsote sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.
Kyseessä on mittava hankinta, jonka arvo on noin 3,4 miljoonaa euroa vuodessa. HUSin sopimusalueella hankitaan vuosittain yli miljoona käsinerasiaa.
Sosiaalisen vastuun kriteereillä varmistetaan ihmisoikeuksia kunnioittavat työolot
Yhteistyökumppanina kilpailutuksen valmistelussa toimi yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch, jonka avulla HUS laati tutkimuskäsineitä koskevat sosiaalisen vastuun kriteerit.
”Käsineet tuotetaan yleensä riskimaissa, joissa ongelmiksi voivat nousta kohtuuttomat työajat, ulkomaisten työntekijöiden rekrytointimaksut tai riittämättömät työturvallisuustoimet. Yksi vastuullisuustyömme painopisteistä onkin varmistaa, että tuotteiden valmistusolosuhteet ovat ihmisoikeuksia ja työelämän perusoikeuksia kunnioittavat”, kertoo hankintapäällikkö Suvi Seppälä HUS Logistiikasta.
Uuden sopimuskauden käsineiden tuli olla tuotettu kolmannen osapuolen sosiaalisen vastuun kriteerein auditoimissa tuotantolaitoksissa – tällä varmistettiin tuotantolaitosten sitoutuminen työntekijöiden oikeuksiin.
Finnwatchin kanssa laadittiin tutkimuskäsineiden hankintasopimuksen liitteeksi Code of Conduct eli eettinen ohjeistus, joka on myös osoitus toimittajien suuntaan, että HUS on sitoutunut edistämään vastuullisuutta hankinnoissaan.
Vinyyli jäi kilpailutuksen ulkopuolelle
Ympäristövastuu huomioitiin käsineiden materiaaleissa, joista PVC-muovista valmistettu vinyyli on ympäristöä kuormittavin. HUSin tuoreen ympäristöohjelman mukaan PVC:tä sisältävät tuotteet tullaan korvaamaan vuoteen 2020 mennessä PVC-vapailla tuotteilla, ja sen vuoksi vinyylikäsineitä ei otettu mukaan hankintaan.
PVC on haitallinen yhdiste, sillä palaessa siitä vapautuu myrkkyjä. Näin ollen PVC:stä valmistettuja vinyylikäsineitä ei voida hävittää energiajätteen mukana, ja oikeanlainen hävitys on ongelmallista sairaaloissa.
Vinyylikäsineiden sijaan käytetään nitriilikäsineitä, jotka ovat sekä PVC-vapaita että suojaavuudeltaan parempia sosiaali- ja terveydenhoidon työtehtäviin.
HUS vastuullisten sairaalahankintojen suunnannäyttäjänä
Vastuullisuus on tärkeä osa HUSin kaikkia hankintoja. HUSin aloitteesta on perustettu Suomen sairaanhoitopiirien yhteinen työryhmä, jonka tuotoksena valmistuu loppuvuodesta opas sairaanhoitopiirien vastuullisiin hankintoihin.
Lisäksi HUSin yhteishankintayksikkö HUS Logistiikka on tänä syksynä allekirjoittanut pohjoismaisen yhteistyösopimuksen liittyen julkisten hankintojen sosiaaliseen vastuuseen ja ympäristövastuuseen. Muina sopijapuolina ovat Hållbar Upphandling, joka edistää julkisten hankintojen vastuullisuustyötä Ruotsissa, ja Sykehusinnkjøp, joka tekee terveydenhuoltoalan hankintoja Norjassa.
Finnwatchin ja HUSin yhteistyö jatkuu instrumenttien hankinnassa tänä syksynä.
Tutkimuskäsineiden hankintaprosessi on vielä lopullisten sopimusten osalta kesken, mutta kilpailutuksella arvioidaan saavutettavan myös taloudellisia säästöjä noin viisi prosenttia eli yli 170 000 euroa vuodessa.
Yhteyshenkilöt
Tutkimuskäsinekilpailutuksesta:
hankintapäällikkö Suvi Seppälä
HUS Logistiikka
suvi.seppala@hus.fi
Vastuullisuudesta HUSin hankinnoista yleisesti:
projektipäällikkö Riikka Juuma
HUS Logistiikka
riikka.juuma@hus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme