HUS

HUS Neurokirurgialle puolen miljoonan euron lahjoitus

Jaa

HUS Neurokirurgia on saanut yksityishenkilöltä puolen miljoonan euron lahjoituksen mikroneurokirurgisen koulutus‐ ja kehittämislaboratorion perustamiseen.

Lahjoituksen taustalla on HUSissa saatu hyvä hoito ja kiitollisuus neurokirurgi Martin Leheckan tekemästä leikkauksesta. Lahjoituksen myötä HUS Neurokirurgiaan saadaan perustettua moderni mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskus.
 
− Olen ylpeä, että meillä HUSissa tehdään niin hyvää työtä, että se voi johtaa näin hienoon eleeseen, lahjoitustilaisuudessa puhunut toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi.
 
Mikrokirurgia on neurokirurgille motorisesti erittäin vaativaa ja huipulle pääsemiseksi tarvitaan pitkäjänteistä ja laadukasta harjoittelua. Nuorilta ja kokeneemmiltakin neurokirurgeilta odotetaan virheettömiä suorituksia entistä vaikeammissa leikkauksissa heti ensiyrityksellä.
 
− Mikrokirurgiassa käsien ja sormien liikkeitä täytyy hallita millimetrin kymmenesosien tarkkuudella, eikä vapinaa saisi olla. Tarvitaan paljon toistoja, jotta liikkeistä saadaan sulavia ja automaattisia, Martin Lehecka kertoo.
 
Ainoa mahdollisuus taitojen kehittämiseen ja hiomiseen on hyödyntää erilaisia simulaatioympäristöjä. Monissa kansainvälisissä neurokirurgian huippukeskuksissa on perustettu erilaisia mikroneurokirurgisia laboratorioita tätä kouluttautumisprosessia tukemaan.
 
− HUS Neurokirurgia tunnetaan kansainvälisesti laadukkaasta, tehokkaasta ja minimalistisesta mikroneurokirurgisesta ajattelusta. Vaikka olemme olleet viimeiset 20 vuotta edelläkävijä leikkaustekniikoiden kehityksessä ja käyttöönotossa, koulutuslaboratorion puuttuminen on ollut selkeä heikkous meidän muuten niin korkeatasoisessa toiminnassamme, neurokirurgian linjajohtaja Mika Niemelä sanoo.
 
Valmennuskeskus vahvistaa vakavien aivoverisuonisairauksien hoitoa
 
Lahjoituksen tehnyt yksityishenkilö alkoi kahdeksan vuotta sitten oireilla vakavasti ulkomaanmatkalla ja joutui kesken matkan palaamaan kiireellisesti takaisin Suomeen. Sairaalassa hänellä todettiin synnynnäinen ja harvinainen moyamoya‐aivoverisuonisairaus, joka voi pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarkteja tai aivoverenvuotoja.
 
Aivovaltimoiden ohitusleikkauksella voidaan moyamoyassa estää uusien aivotapahtumien synty. Leikkaus vaatii neurokirurgilta erityisiä taitoja, joiden oppiminen vaatii vuosien harjoittelua.
 
− Toivon antamani lahjoituksen mahdollistavan sen, että muutkin vastaavassa tilanteessa olevat potilaat voivat saada yhtä hyvän hoidon.
 

Yhteyshenkilöt

Martin Lehecka, osastonylilääkäri, dosentti
HUS Neurokirurgia
p. 050 427 2500
martin.lehecka@hus.fi

Mika Niemelä, linjajohtaja, professori
HUS Neurokirurgia
p. 050 427 0387
mika.niemela@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme