HUS

HUS on mukana kansainvälisessä yhteistyöprojektissa elinsiirtojen lääkekehityksen parantamiseksi

Jaa

HUS Vatsakeskuksen Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikkö on mukana yhdysvaltalaisessa lääkekehityshankkeessa. Tutkimuksen tavoite on nopeuttaa munuaisensiirtolääkkeiden lääkekehitystä tulevaisuudessa. Uusia hyljinnänestolääkkeitä on tullut markkinoille viimeksi 2000-luvun alussa. Tutkimuksessa on mukana suomalaista ainestoa.

Vaikka munuaisensiirtojen tulokset ovat parantuneet, Suomessa vain alle 70 % munuaissiirteistä toimii 10 vuoden kuluttua siirroista. Suurimpia esteitä uusien lääkkeiden kehitykselle on ollut viranomaisten lääketutkimuksille asettamat rajoitukset. Lääketutkimusten pitkä kesto ja korkeat kustannukset ovat rajoittaneet lääkeyhtiöiden intoa kehittää uusia lääkkeitä elinsiirtoihin.

Hankkeessa on kehitetty iBox-työkalu, joka on munuaistoimintaa, immunologisia tutkimuksia ja munuaisbiopsialöydöksiä hyödyntämällä kehitetty riskilaskuri. Laskurin avulla voidaan arvioida munuaissiirteen menetyksen riskiä jopa seitsemän vuoden päähän. Laskuri on toteutuessaan ensimmäinen elinsiirtoihin kehitettävä riskilaskuri, jolla on viranomaisten lupa lääketutkimuksiin ja se tulee olemaan avoimesti saatavilla kaikille lääketutkimuksille. Laskurin avulla myös uusien lääkkeiden kehitys ja myyntilupakäsittely nopeutuu huomattavasti.

Dosentti Ilkka Helanterä HUSin Elinsiirto- ja maksakirurgian yksiköstä on mukana Suomen edustajana Transplant Therapeutics Consortiumin -koordinaatioryhmässä: ”Hanke on kansainvälisesti erittäin merkittävä ja siinä on mukana elinsiirtoalan tärkeimmät tiedejärjestöt, suurimmat alan lääkeyhtiöt, lääkevalvontaviranomaiset sekä maailman merkittävimmät akateemiset elinsiirtokeskukset. Olemme päässeet upeaan seuraan. HUS saa hankkeen myötä hienoa kansainvälistä näkyvyyttä ja arvostusta”, kertoo dosentti Ilkka Helanterä.

Lisätietoja:

Nefrologian erikoislääkäri, dosentti Ilkka Helanterä
Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikkö, HUS Vatsakeskus
ilkka.helantera@hus.fi
puh. 050 427 9526

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme