HUS

HUS tryggar brådskande operationsverksamhet

Dela
Personalbristen har lett till att man tvingats flytta planerade ortopediska operationer på Brosjukhuset. HUS söker aktivt lösningar på personalbristen.

HUS har operationsverksamhet på flera sjukhus. På grund av personalbristen på Brosjukhuset i Helsingfors har man varit tvungen att skjuta upp planerade ortopediska operationer. Operations-salsresurserna används för närvarande för vård av traumatologiska och neurokirurgiska jourpatienter och brådskande patientvård. Ortopedisk kirurgi fortsätter normalt på andra sjukhus inom HUS, dvs. Pejas, Lojo, Hyvinge och Borgå sjukhus.

Vid HUS olika sjukhus finns det sammanlagt 159 operationssalar, av vilka 120–125 salar varit i bruk under vardagar i början av 2023. Åren 2021–2022 har 120–135 operationssalar varit i bruk under vardagar. Målet är att 140 operationssalar kan hållas öppna under vardagar i september-oktober, efter sommarens planerade stängning.

HUS söker lösningar på personalbristen

HUS söker lösningar på personalbristen genom att förnya arbets- och uppgiftsfördelningen. Avdelningsfarmaceuter och vårdlogistiker kan frigöra arbetstid från sjukskötarna. Personal som jobbar i operationssalarna uppmanas till arbetsrotation mellan HUS olika enheter för att fungera som tillfälligt stöd. För arbetet utbetalas ett tillägg. Därtill har rekryteringen effektiverats och mer resurser läggs också på introduktionen av nya arbetstagare.

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum