HUSin digi-EKG-järjestelmä uusitaan

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön syksyllä 2023. Se kattaa Uudenmaan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueet ja korvaa nykyisen, vuonna 2008 hankitun järjestelmän.
“Uusia mittauslaitteita hankitaan noin 500–600 kappaletta, ja ne korvaavat vanhat noin 2–4 vuoden sisällä”, arvioi toimialajohtaja Petri Haapalahti Diagnostiikkakeskuksesta.
“Hankinnassa erityistä huomiota kiinnitettiin potilasturvallisuuteen ja tutkimuksen laatuun sekä siihen, että laitteet ja järjestelmät olisivat helppokäyttöisiä mahdollisimman monenlaisille käyttäjille. Oli tärkeää, että järjestelmään saadaan tallennettua erilaisia EKG-tutkimuksia ja niitä voidaan katsella erilaisilla laitteilla. EKG:n katselu ja analysointi muuttuvat nyt sujuvammiksi. Kovasti odotamme, että pääsemme käyttämään uutta järjestelmää ja uusia laitteita”, sanoo ylilääkäri Hanna Lantto.
Laitteita hallinnoi ja ylläpitää Diagnostiikkakeskus. Kilpailutuksen uudesta järjestelmästä ja laitteista voittivat Neagen Oy ja Medifin Healthcare Oy. Hankinnan arvo seuraavalle neljälle vuodelle on 4,5–5 miljoonaa euroa. Hankintaan kuuluvat myös uudet EKG-mittauslaitteet.
HUSin digitaalinen arkisto on maailman suurimpia
Digitaalinen EKG-arkisto on ollut käytössä vuodesta 2009. Digiarkiston ansiosta hoitoon päätyneen potilaan vanhat EKG-tulokset ovat olleet nopeasti ja helposti käytettävissä.
“Tällä järjestelyllä pystymme varmistamaan, että digitaalinen tallentaminen tapahtuu eri puolilla julkista sektoria samalla tavalla ja että tieto on käytettävissä viivytyksettä aina kun sitä tarvitaan”, sanoo Haapalahti.
Suomen lainsäädäntö velvoittaa tallettamaan ja arkistoimaan potilastietoja. Muun muassa siksi suomalaisessa terveydenhuollossa on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen laajat arkistot. Nyt syntyvä HUSin digi-EKG-arkisto kattaa Suomessa noin 2 miljoonan asukkaan EKG-tutkimukset ja on yksi maailman suurimmista. Käyttöön otettava arkisto integroidaan lisäksi kansalliseen kuvantamistutkimusten arkistoon Kvarkkiin, josta tutkimukset ovat potilaan luvalla katseltavissa.
”Uusia tutkimuksia kertyy arkistoon tällä hetkellä vuosittain 0,7 miljoonaa. Tietokannassa on jo yhteensä yli 7,4 miljoonaa EKG-tutkimusta” toteaa aluepäällikkö Reko Kemppainen.
Digitaalinen arkisto on hyödyttänyt myös lääketieteellisen tutkimuksen tekemistä. Tutkimuksissa on voitu tarkastella ja vertailla helposti ja nopeasti eri potilasryhmien EKG-mittaustuloksia.
EKG on erittäin yleinen toimenpide
EKG (elektrokardiogrammi) mitataan yleisimmin sydän- ja verisuonisairauksia tutkittaessa. Sen lisäksi mittauksia käytetään esimerkiksi terveystarkastuksissa sekä tutkittaessa muiden sairauksien sekä lääkkeiden vaikutusta sydämen toimintaan.
”Keskimäärin EKG-mittaus kestää valmisteluineen noin kymmenen minuuttia, josta itse mittaamiseen kuluu noin kymmenen sekuntia”, Lantto arvioi.
EKG-mittauksista voivat näkyä esimerkiksi sydäninfarkti tai sydämen rytmihäiriöt. Mittaamisen perustekniikka ei ole vuosikymmenien saatossa muuttunut. Potilaan iholle kiinnitetään elektrodit, joiden avulla mitataan sydänkäyrä. Parannukset ovat tulleet juuri mittaustulosten arkistointiin ja katseluun. EKG-mittaus on yleisin potilaille tehtävä sydäntutkimus.
“Varmaan jokaiselta suomalaiselta tullaan jossain vaiheessa elämää ottamaan EKG”, Lantto sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Haapalahti, toimialajohtaja
Diagnostiikkakeskus
p. 050 427 2429
petri.haapalahti@hus.fi
Hanna Lantto, ylilääkäri
Diagnostiikkakeskus
p. 050 513 0284
hanna.lantto@hus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme