HUSin näytteenottokriteerit koronavirusepidemian aikana
Näytteenoton kynnyksen määrittely ja testauskriteerien muuttuminen on herättänyt epidemian eri vaiheissa runsaasti keskustelua. HUS pyrkii avaamaan asiaa Suomen suurimman testaajan näkökulmasta. Valtakunnallisesti koronaviruksen testauskriteerien suositukset laatii THL.
HUSLAB testauksen pioneerina
Epidemian alkuvaiheessa HUSLAB oli Suomen ainut koronavirustestejä tekevä laboratorio. Toiminta käynnistyi näytteenotto- ja testausprosessin luomisella ja käyttöönotolla. Koronavirusnäytteen analysointi kestää viruslaboratoriossa useita tunteja, ja edellyttää erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteettia. Kaikkien Kiinasta palanneiden matalan oirekynnyksen mukaisten matkailijoiden tutkiminen osoittautui alkuvaiheessa kapasiteettisyistä haastavaksi.
HUSin testauskapasiteetti kasvaa ja kriteeristö laajenee
Muutama päivä ennen maaliskuun puoliväliä kansallisia näytteenottokriteerejä supistettiin vastaamaan Suomen vasta rakenteilla olevaa testaus- ja jäljityskapasiteettia. Näytteenotto kohdistettiin käytännössä vain sairaalahoitoon joutuviin ja oireisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin.
HUSissa testauskapasiteetin rakentaminen oli varhaisesta lähdöstä johtuen saatu jo pisteeseen, jossa näytteenottokriteerejä oli mahdollista laajentaa. HUS päätyi lähes muusta Suomesta poiketen edelleen sisällyttämään kriteeristöön myös ulkomailta tulevat ja yli 70-vuotiaat. Kun valtakunnallista testaus- ja jäljitys kapasiteettia oli saatu nostettua, THL päivitti suositustaan laajemmaksi ja alueelliset erot testauskriteereissä kaventuivat.
Kaikki oireiset testataan
Huhtikuun alussa HUS-alueella laajennettiin näytteenottokriteerit kattamaan ensin pääkaupunkiseudun infektioterveysasemilla kaikki oireiset ja sittemmin ennen pääsiäistä päätettiin laajentaa samat kriteerit kaikkiin HUSin kuntiin. Vastaava valtakunnallinen ohjeistus tuli pääsiäisen jälkeen ja sen käyttöönotto muilla alueilla on seurannut nopeasti perässä.
Yhteistyö THL:n ja yliopistosairaanhoitopiirien kanssa on ollut epidemian aikana tiivistä. Näytteenottokriteereistä on neuvoteltu viikoittain ja THL on antanut suosituksensa sairaanhoitopiirien kuulemisen jälkeen. HUS on joko noudattanut ohjeistuksia tai toiminut ohjeistusta laajemmilla kriteereillä.
Lisää aiheesta:
HUS kasvattaa koronavirustestauksen kapasiteettia
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Niina Kauppinen
niina.kauppinen@hus.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme