HUS

HUSin Syöpäkeskuksessa on alkanut koronavirusseurantatutkimus syöpäpotilailla

Jaa
Suomen yliopistosairaaloiden laajassa yhteistutkimuksessa seurataan koronavirusepidemian vaikutuksia syöpäpotilaisiin ja heidän syöpähoitoihinsa viiden vuoden ajan.

Laajassa monikeskustutkimuksessa selvitetään, miten potilaiden sairastama oireeton tai oireinen koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.

Lisäksi koronavirustartunnan saaneiden syöpäpotilaiden tilannetta verrataan potilaisiin, joilla ei ole todettu koronavirustartuntaa sekä verrataan aineistoon ennen ja jälkeen epidemian.

”Saamme tietoa poikkeustilanteiden vaikutuksista pitkäaikaissairaiden hoitoon. Vastaavia tilanteita saattaa tulla jatkossakin. Olemme jo nähneet, että koronaepidemiasta on ollut kerrannaisvaikutuksia niin hoitoihin kuin tutkimukseenkin”, kertoo tutkimuksesta vastaava, professori ja ylilääkäri Sirpa Leppä Helsingin yliopistosta ja HUSista.

Tutkimuksen toisena kansallisena päätutkijana toimii HUSin Syöpäkeskuksen vs. tutkimusjohtaja Peeter Karihtala.

Syöpäpotilaiden rekrytointi on jo aloitettu

Tutkimukseen otetaan kaiken kaikkiaan 800 potilasta, jotka jakautuvat viiteen eri ryhmään. Niitä ovat rintasyöpää, suolistosyöpää, lymfoomaa ja levinnyttä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavat sekä levinnyttä syöpää sairastavat, joille suunnitellaan immuno-onkologisia hoitoja. Potilaiden rekrytointi aloitettiin toukokuussa 2020 ja se jatkuu vuoden loppuun asti. Seuranta jatkuu 31.12.2025 saakka.

Potilailta otetaan laboratorionäytteitä ja heille tehdään elämänlaatukysely ennen hoidon aloittamista sekä kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Potilaiden hoitotiedot kerätään sairauskertomuksista.

Tutkimuksessa on myös translationaalinen osio, jossa perustutkimuksen havaintoja hyödynnetään tautien toteamisessa ja hoidossa. Tämän tutkimuksen translationaalisessa osiossa selvitetään potilaiden geneettisten ominaisuuksien, veren välittäjäaineiden ja suoliston mikrobiomin yhteyttä koronavirustartunnan vaikeusasteeseen ja syövän hoitotuloksiin.

Tutkimuksessa ovat mukana Syöpäkeskuksen lisäksi syöpätautien klinikat Tampereen yliopistollisesta sairaalasta, Turun yliopistollisesta sairaalasta, Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori, ylilääkäri Sirpa Leppä​
HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto
sirpa.leppa@hus.fi, 050 427 0820


Tutkimusjohtaja Peeter Karihtala
HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto
peeter.karihtala@hus.fi, 040 185 3440

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye