HUSissa kehitetty uusi geenitesti auttaa lääkkeiden määräämisessä

Kaikki lääkkeet eivät sovellu kaikille. Joidenkin lääkkeiden kohdalla ihmisen geenit määrittävät, millainen vaikutus lääkkeellä on. Ennen tämäntyyppisten lääkkeiden määräämistä potilaalle voi olla tarpeen tehdä geenitesti, joka auttaa lääkäriä valitsemaan ja annostelemaan lääkkeen oikein.
Aikaisemmin HUS Diagnostiikkakeskuksessa testattiin aina yhtä lääkehoitoon vaikuttavaa geeniä kerrallaan. Uudella, tammikuussa käyttöön otetulla testillä voidaan samalla kertaa tutkia kaikki tällä hetkellä kliinisesti merkittävät lääkkeisiin liittyvät geenivariantit.
Näin potilaasta kerätään valmiiksi tietoa myös mahdollisia seuraavia lääkehoitoja varten. Hoito voidaan myös aloittaa nopeammin, kun ei tarvitse odottaa uuden geenitestin tuloksia. Testitulokset voivat vaikuttaa niin lääkkeen valintaan kuin lääkeannoksen suuruuteen.
“Yli puolet HUSin potilaista saa lääkitystä, jossa geneettisen vaihtelun huomioimisesta olisi hyötyä”, kertoo Helsingin yliopiston farmakogenetiikan professori ja HUS Diagnostiikkakeskuksen ylilääkäri Mikko Niemi. Hän johti uuden geenitestin kehittämistä.
Testiä voidaan muokata, jos uusi tutkimus niin vaatii
Testaaminen alkaa sillä, että potilaasta otetaan verinäyte, josta eristetään DNA. DNA:n sisältämät geenit analysoidaan HUS Diagnostiikkakeskuksessa kehitetyllä laboratoriomenetelmällä ja tätä testiä varten kehitetyllä tietokoneohjelmalla.
“Asiakas saa tuloksen tällä hetkellä noin viikossa”, kertoo testiä luomassa ollut ylikemisti Arto Orpana HUSista.
Testiin lisätään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Se tuo tällä hetkellä tietoa kahdestatoista eri geenistä. Testi on rakennettu siten, että jos lääketieteellinen tutkimus tuo uutta tietoa geenien vaikutuksesta lääkkeiden tehoon, testiä voidaan muokata vastaavasti.
Näytteet tutkitaan HUS Diagnostiikkakeskuksen genetiikan laboratoriossa. Mikään muu taho ei Suomessa tee yhtä kattavaa tutkimusta lääkehoitoihin vaikuttavista geeneistä. Tutkimuksen erityispiirre on sen pitkälle kehitetyssä tulosten tulkinnassa kliinisen työn helpottamiseksi. Tutkimus on HUS Diagnostiikkakeskuksessa tarjolla koko Suomen käyttöön.
Uusi geenitesti tuottaa tietoa ainoastaan lääkkeiden sopivuudesta. Se ei siis paljasta esimerkiksi perinnöllisiä sairauksia eikä muita ominaisuuksia.
Tekninen toteutus huippua
Uutta geenitestiä on tehty HUS Diagnostiikkakeskuksessa tähän mennessä kaksi tuhatta. Niistä suuri osa on tehty syöpäpotilaille. Muita ryhmiä ovat olleet esimerkiksi masennuksesta, tulehduksellisista suolistosairauksista ja ihotaudeista kärsivät potilaat.
HUS Diagnostiikkakeskuksessa kehitetty uusi tutkimus on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Testaaminen on nyt entistä nopeampaa ja edullisempaa.
“Kustannukset on saatu puristettua pieniksi. Usein tällaiset testit ovat kalliita”, Niemi sanoo. “Teknisen toteutuksen puolesta tämä on huipputesti.”
Apotti-potilastietojärjestelmään ollaan rakentamassa järjestelmää, joka tarkistaa automaattisesti potilaan geenitestin tulokset. Se saattaa ehdottaa potilasta hoitavalle lääkärille esimerkiksi tiettyä lääkeannosta tai toisen lääkkeen valintaa.
HUS on myös julkaissut internetissä lääkkeen määrääjille suunnatun Farmakogenetiikkaoppaan.
Lisätietoja medialle:
Yhteyshenkilöt
Mikko Niemi, farmakogenetiikan professori, ylilääkäri
050 428 0998, mikko.niemi(at)hus.fi
Arto Orpana, ylikemisti
050 427 0647, arto.orpana(at)hus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme