Perhehoitoliitto ry

Huuhkajien Joona Toivio kampanjoi sijaisvanhemmuuden puolesta: ”Se on tosi iso juttu”

Jaa

Joona Toivio varttui samassa perheessä huostaanotettujen lasten kanssa ja suojelee nyt valtakunnallista sijaisvanhempien Ajoissa kotiin -rekrytointikampanjaa. Korona-aika on lisännyt sijaisperheiden tarvetta entisestään.

Joona Toivio. Kuva: Carl Sandin
Joona Toivio. Kuva: Carl Sandin

Uusien sijaisvanhempien ja muiden perhehoitajien rekrytoimiseen tähtäävä Ajoissa kotiin -kampanja järjestetään 6.–19. syyskuuta. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Perhehoito on joukkuelaji”. Tällä halutaan muistuttaa, että niin joukkueurheilussa kuin perhehoidossakin onnistuminen vaatii tiimin eri osien saumatonta ja luottamuksellista yhteistyötä.

Tämänkertaista kampanjaa suojelee Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien luottopelaaja Joona Toivio. Toivion vanhemmat toimivat Joonan lapsuus- ja nuoruusaikana lastensuojelun perhehoitajina eli sijaisvanhempina. Käytännössä Joonan lapsuudenkodissa asui hänen biologisten vanhempiensa ja sisarustensa lisäksi huostaanotettuja lapsia, jotka oli sijoitettu asumaan heille.

Toivio kertoo, että sijoitetut lapset olivat aivan yhtä lailla osa hänen lapsuudenperhettään kuin kaikki muutkin. Toivion kokemuksen mukaan kaikki sisarukset saivat tasavertaiset mahdollisuudet kasvuun. Osa sijoitetuista lapsista esimerkiksi harrasti Joonan tavoin jalkapalloa.

– Sain kasvaa todella hienossa perheessä ja olen mielelläni mukana lisäämässä tietoisuutta sijaisvanhemmuudesta. On tosi iso juttu, että ihmiset pystyvät sijaisvanhempina antamaan turvallisen lapsuuden myös sellaisille lapsille, joilla ei olisi välttämättä mahdollisuutta siihen muuten. Nykyään kun olen itsekin isä, olen oppinut arvostamaan vanhempieni valintaa entisestään, Toivio sanoo.

Sijaisperheiden tarve on kasvussa

Tuoreimman lastensuojelutilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2020 hieman yli 19 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta ja nuorta. Heistä noin 43 prosenttia (hieman yli 8 100) asui perhehoidossa eli sijaisperheissä. Sijoitettujen lasten määrä on ollut kasvussa jo pitkään. Korona-aika on lisännyt entisestään monien lapsiperheiden kuormitusta ja kasvattanut lastensuojelun tarvetta.

Uusia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää myös siitä syystä, että perhehoito on ollut vuodesta 2012 lähtien lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto esimerkiksi laitossijoituksiin nähden. Viime vuonna kunnilla ja kuntayhtymillä oli toimeksiantosopimus noin 4 800 sijaisperheen kanssa.

Ajoissa kotiin -kampanjaan osallistuu kuntia, kuntayhtymiä, lastensuojelun sijaishuollon yksiköitä, järjestöjä ja perhehoitopalveluja tuottavia yrityksiä. Ne järjestävät eri puolilla maata infotilaisuuksia ja tempauksia, joissa sijaisvanhemmuutta ja muita perhehoidon muotoja tehdään tutuiksi.

Tiedot kampanja-ajan tapahtumista täydentyvät kesän aikana sijaisvanhemmaksi.fi-sivustolle. Kampanjointi näkyy vahvasti myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ajoissakotiin.

Ajoissa kotiin -kampanjaa koordinoi Perhehoitoliitto ry, joka on perhehoitajien alueyhdistysten ja perhehoitoperheiden nuorten yhdistyksen SINUT ry:n kattojärjestö. Perhehoitoliitto ylläpitää sijaisvanhemmaksi.fi-sivustoa, joka tarjoaa tietoa sijaisvanhemmuudesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Joona Toivio. Kuva: Carl Sandin
Joona Toivio. Kuva: Carl Sandin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliitto ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.perhehoitoliitto.fi

Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettava lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4300 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme