HUS

Huuli- ja suulakihalkioiden sekä kallon epämuodostumien hoito HUSissa maailman huippua

Jaa

HUSin huuli- ja suulakihalkiokeskus on kehittynyt 70 vuoden aikana kansainväliseksi huippuyksiköksi, jossa on hoidettu jo pitkälti yli 8000 lasta.

Suomessa syntyy vuosittain noin sata lasta, joilla on huuli-, suulaki- tai huuli-suulakihalkio. Näistä 90 % hoidetaan HUSin huuli- ja suulakihalkiokeskuksessa Husukessa, jonne hoitoa on valtakunnallisesti keskitetty. 

Halkioiden hoito on moniammatillista tiimityötä. Usean erikoisalan ja ammattilaisen yhteistyö hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa sekä suuren potilasvolyymin kautta syntynyt pitkä kokemus on johtanut hyviin hoitotuloksiin. Husuken hoitoon luotetaan maamme rajojen ulkopuolellakin. Esimerkiksi viime talvena HUSissa leikattiin joukko tanskalaislapsia, joiden hoito olisi Tanskassa viivästynyt.

Huuli- ja suulakihalkiolasten hoito on perheille monivuotinen matka, yhteistyö Husuken asiantuntijoiden kanssa kestää varhaisesta vauvaiästä nuoruusvuosiin saakka. Hoidon suunnitteluun, toteutukseen ja lapsen seurantaan osallistuu iso joukko asiantuntijoita: plastiikkakirurgi, halkiohoitaja, korvalääkäri, leukojen ja hampaiston kasvuun erikoistunut hammaslääkäri, tarvittaessa suu- ja leukakirurgi sekä puheterapeutti.


Kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöt
hoidetaan myös Husukessa

Husuke on myös Suomen ainoa kansainvälisesti tunnustettu kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöiden hoitoon erikoistunut keskus. Vuonna 2010 Husuke sai arvostetun International Centre of Excellence - statuksen.

Vuosittain Suomessa syntyy hiukan alle sata lasta, joilla on erilaisia kallon ja kasvojen alueen muita rakennepoikkamia. HUSissa tehdään vuosittain 50-60 kraniofakiaalista leikkausta.

- Rakennepoikkeaman tyypistä riippuen näitä leikkauksia tehdään tyypillisesti lapsuudessa 1-3, ja joissakin tapauksissa vielä viimeistelevä leikkaus kasvun päätteeksi, kertoo osastonylilääkäri Junnu Leikola.

Husuke toimii fyysisesti kahdessa pisteessä: lasten hoidon suunnittelu ja polikliininen seuranta tapahtuvat Husuken omalla poliklinikalla Töölön sairaalassa, leikkaushoito Uudessa lastensairaalassa.


Lisätiedot:
Osastonylilääkäri Junnu Leikola, Huuli- ja suulakihalkiokeskus, 050 427 2219


Husuke internetissä:   www.hus.fi/husuke

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tietojärjestelmähäiriöistä on otettu opiksi11.1.2019 10:21Tiedote

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi 11.1.2019 tutkintaselostuksen HUSissa marraskuussa 2017 tapahtuneista tietojärjestelmähäiriöistä. HUSissa oli 7.-8.11.2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan. - Tilanne oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Tapahtuneesta on kulunut runsas vuosi. Tapahtuneen jälkeen myös HUSissa tehtiin selvityksiä ja käynnistettiin toimintavarmuutta parantavien toimenpiteiden tekeminen. Myös valmiutta vastaavien ongelmien kohtaamiseen on parannettu. Henkilökunnan kanssa on käyty läpi jatkuvuussuunnitelmia. Uuden potilastietojärjestelmä Apotin suunnittelussa ja ohjeistuksessa on huomioitu tapahtumasta saatuja oppeja. HUS Tietohallinnossa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme