HUS

Huuli- ja suulakihalkioiden sekä kallon epämuodostumien hoito HUSissa maailman huippua

Jaa

HUSin huuli- ja suulakihalkiokeskus on kehittynyt 70 vuoden aikana kansainväliseksi huippuyksiköksi, jossa on hoidettu jo pitkälti yli 8000 lasta.

Suomessa syntyy vuosittain noin sata lasta, joilla on huuli-, suulaki- tai huuli-suulakihalkio. Näistä 90 % hoidetaan HUSin huuli- ja suulakihalkiokeskuksessa Husukessa, jonne hoitoa on valtakunnallisesti keskitetty. 

Halkioiden hoito on moniammatillista tiimityötä. Usean erikoisalan ja ammattilaisen yhteistyö hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa sekä suuren potilasvolyymin kautta syntynyt pitkä kokemus on johtanut hyviin hoitotuloksiin. Husuken hoitoon luotetaan maamme rajojen ulkopuolellakin. Esimerkiksi viime talvena HUSissa leikattiin joukko tanskalaislapsia, joiden hoito olisi Tanskassa viivästynyt.

Huuli- ja suulakihalkiolasten hoito on perheille monivuotinen matka, yhteistyö Husuken asiantuntijoiden kanssa kestää varhaisesta vauvaiästä nuoruusvuosiin saakka. Hoidon suunnitteluun, toteutukseen ja lapsen seurantaan osallistuu iso joukko asiantuntijoita: plastiikkakirurgi, halkiohoitaja, korvalääkäri, leukojen ja hampaiston kasvuun erikoistunut hammaslääkäri, tarvittaessa suu- ja leukakirurgi sekä puheterapeutti.


Kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöt
hoidetaan myös Husukessa

Husuke on myös Suomen ainoa kansainvälisesti tunnustettu kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöiden hoitoon erikoistunut keskus. Vuonna 2010 Husuke sai arvostetun International Centre of Excellence - statuksen.

Vuosittain Suomessa syntyy hiukan alle sata lasta, joilla on erilaisia kallon ja kasvojen alueen muita rakennepoikkamia. HUSissa tehdään vuosittain 50-60 kraniofakiaalista leikkausta.

- Rakennepoikkeaman tyypistä riippuen näitä leikkauksia tehdään tyypillisesti lapsuudessa 1-3, ja joissakin tapauksissa vielä viimeistelevä leikkaus kasvun päätteeksi, kertoo osastonylilääkäri Junnu Leikola.

Husuke toimii fyysisesti kahdessa pisteessä: lasten hoidon suunnittelu ja polikliininen seuranta tapahtuvat Husuken omalla poliklinikalla Töölön sairaalassa, leikkaushoito Uudessa lastensairaalassa.


Lisätiedot:
Osastonylilääkäri Junnu Leikola, Huuli- ja suulakihalkiokeskus, 050 427 2219


Husuke internetissä:   www.hus.fi/husuke

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme