SitraSitraSitraSitra

Huuto seis! Uusi säätiö edistämään rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua

Jaa

Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sitra, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska kulturfonden ovat perustaneet uuden Erätauko-säätiön dialogin lisäämiseksi Suomessa.

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra

Rakentava yhteiskunnallinen keskustelu on demokratian ja toimivan yhteiskunnan perusedellytys, mutta se on osoittautunut viime vuosina vaikeaksi. Siksi neljä keskeistä yhteiskunnallista toimijaa on perustanut uuden säätiön, jonka tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. 

“Olemme huolissamme yhteiskunnan polarisaatiosta ja sen myötä kasvavista jännitteistä. Kyky ja halu käydä rakentavaa keskustelua on yhä tärkeämpää, jotta ymmärrämme toisiamme erilaisista lähtökohdistamme huolimatta,” Erätauko-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Antti Arjava sanoo. 

Säätiön taustalla on Sitran vuosina 2016-2019 tekemä työ Erätauko-toimintamallin kehittämiseksi ja levittämiseksi. Erätauko syntyi havainnosta, että yhteiskunnallinen keskustelu on tulehtunutta, demokraattinen järjestelmä kaipaa uudistusta ja monimutkaisessa maailmassa dialogin tarve kasvaa. Erätauko on tapa käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua niin, että mukaan saadaan eri lähtökohdista tulevat ihmiset tasavertaisesti – myös heidät, jotka yleensä jäävät herkästi keskusteluiden ulkopuolelle.  

Uusi säätiö jatkaa ja kehittää eteenpäin Sitran tekemää työtä sekä yhdistää dialogin parissa Suomessa jo toimivia organisaatioita, jotta dialogiosaaminen leviäisi mahdollisimman laajalle. 

”On ollut hienoa nähdä, kuinka Erätauolle on ollut Suomessa suuri kysyntä: jo yli sata organisaatiota on ottanut Erätauon käyttöön ja Erätauko-keskusteluihin on osallistunut yli 6 500 ihmistä eri puolilla Suomea. Uuden toimijan myötä aukenee aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja Erätauko-työ vain voimistuu,” iloitsee Erätaukoa Sitralla vetänyt Janne Kareinen

Säätiön toimitusjohtajana aloittaa 1.6.2019 Laura Arikka. Arikka on toiminut aiemmin ihmisoikeus- ja yhteistyön asiantuntijana ev.lut. kirkossa. Hän oli mukana Erätauko-kehittäjäryhmässä ja on toiminut sen jälkeen Erätauko-mentorina. 

"On hienoa saada olla johtamassa Erätaukoa eteenpäin! Olen lukuisia kertoja nähnyt, miten menetelmä toimii ja keskustelu kannattaa. Yhteiset kohtaamiset ovat koskettaneet hyvin erilaisia ihmisiä. Suomen yhteiskuntarauha vahvistuu dialogin avulla," Arikka sanoo. 

Perustajajäsenten kommentit säätiön perustamiseen: 

Jenny ja Antti Wihurin rahasto 

”Yksi Jenny ja Antti Wihurin rahaston tavoitteista on vauhdittaa keskustelua kunkin ajan yhteiskunnallisten aiheiden äärellä. Lähtemällä mukaan Erätauko-säätiön perustamiseen otamme laajemman näkökulman ja rakennamme edellytyksiä tavoitteen toteutumiselle – ilman dialogitaitoja keskustelua ei nimittäin synny tai se ei ole rakentavaa,” sanoo Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa. 

Sitra 

“Sitra on äärimmäisen iloinen, että Suomen eturivin säätiöt ovat yhdessä tukemassa Erätauko-projektissa hienosti käyntiin lähteneen työn jatkoa. Rakentava yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttaa niin demokratiaan, luottamukseen kuin yhteiskuntamme resilienssiinkin,” sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laine. 

Suomen Kulttuurirahasto 

”Kulttuurirahastolle kansallinen yhtenäisyys ja yhteisvastuu ovat arvoja, joita haluamme tukea. Yhtenäisyys ei tarkoita samanmielisyyttä, vaan päinvastoin kykyä hyväksyä erimielisyydet ja ratkoa niitä rakentavasti kompromisseja hakien. On olennaisen tärkeää luoda tilaisuuksia, joissa ihmiset pääsevät keskustelemaan kasvokkain ja ymmärtävät mielipide-erojensa taustalla olevat tekijät. Siihen pyrkii Erätauko. Näissä tilaisuuksissa ei ole tarkoitus löytää välittömiä ratkaisuja ongelmiin vaan luoda ilmapiiri, jossa on yleisesti helpompi sovitella yhteen eri näkökulmia. Tällainen tavoite sopii erinomaisesti Kulttuurirahastolle, joka edustaa satojatuhansia erilaisia lahjoittajiaan eikä itse ota kantaa poliittisiin kysymyksiin,” sanoo SKR:n yliasiamies Antti Arjava.

Svenska kulturfonden

"En av Svenska kulturfondens viktigaste målsättningar är att modigt bidra till att skapa ett öppet och inkluderande samhälle där alla har rätt att vara finländare. Vi tror att med hjälp av Dialogpaus tar hela Finland ett steg i rätt riktning. Konceptet har imponerat på oss och vi är nöjda över att kunna bidra till att det sprids i hela landet - på flera språk," säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden och styrelsemedlem i Dialogpaus-stiftelsen.

Yhteystiedot:  

Paula Laine, Erätauko-säätiön hallituksen puheenjohtaja, Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja (puh. 029 618 487 paula.laine@sitra.fi

Antti Arjava, Erätauko-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies (puh. 050 385 7600 antti.arjava@skr.fi

Sören Lillkung, Erätauko-säätiön hallituksen jäsen, Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja (puh. 040 620 7500 soren.lillkung@kulturfonden.fi)

Arto Mäenmaa, Erätauko-säätiön hallituksen jäsen, Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies (puh. 09 4542 4010 ja arto.maenmaa@wihurinrahasto.fi

Laura Arikka, Erätauko-säätiön toimitusjohtaja 1.6.2019 alkaen (puh. 044 579 2686, @lauraarikka) 

Erätauko-säätiö Twitterissä @ErataukoSaatio ja Instagramissa @erataukosaatio. 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa
Laura Arikka. Kuva: Cata Portin
Laura Arikka. Kuva: Cata Portin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme