Huvilat kulttuuri-ilmiönä – Pohjanmaan museon näyttely valottaa kesäasutuksen historiaa

Pohjanmaalla ensimmäiset kesähuvilat rakennettiin Vaasan ja Kokkolan seuduille 1700-luvun lopulla. Varhaisiin huviloihin vuodelta 1799 kuuluu esimerkiksi Vaasan hovioikeuden presidentin Axel Christian Reuterholmin ja tämän Lovisa-puolison huvila, joka toimii nykyisin Vähänkyrön pappilana. Pohjanmaan rannikolta kesäasutus levisi vähitellen sisämaahan päin.
Näyttelyssä nostetaan esiin valikoima huvila- ja mökkikohteita Vaasan seudulta, Kokkolasta, Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kristiinankaupungista.
– Jo näyttelyn suunnitteluvaiheessa on ajateltu, että näyttely tai jokin sen osa on mahdollista saada syksystä lähtien kiertäväksi näyttelyksi eri paikkakunnille, kertoo vs. amanuenssi Nina Takala.
Huviloilta saunamökkeihin – ja takaisin huvilarakentamiseen
Huvilakulttuuri alkoi 1800-luvulla levitä Ruotsista Varsinais-Suomeen. Virosta, Venäjältä ja Ruotsista se levisi Etelä-Suomeen ja Karjalan kannakselle.
Huvilakulttuuri levisi laajemmin 1800-luvun lopussa teollistumisen synnyttämän vaurauden myötä. Klassisissa pitsihuviloissa asuttiin koko kesä ja kaupunkiin palattiin elo-syyskuun vaihteessa. 1920-luvulta alkaen isojen huviloiden sijasta alettiin rakentaa pienempiä viikonloppumajoja ja saunamökkejä.
Mökkeilyä harrasti etenkin vaurastunut keskiluokka, ja elintason kohotessa 1950-luvulla yhä useammalla oli mahdollisuus mökin hankkimiseen. Mökkielämä oli ulkoilmaelämää, saunomista, uimista, kalastamista, pienimuotoista kotitarveviljelyä sekä metsän antimien keräämistä.
Mökkien määrä kasvoi voimakkaasti 1980-luvulla, ja seuraavilla vuosikymmenillä vapaa-ajan asuntojen keskikoko suureni ja varustelutaso kehittyi. Huvilarakentamisessa on palattu takaisin kohti sitä, mistä kaikki yli sata vuotta sitten lähti liikkeelle.
Yleisön huvilamuistot ja valokuvat osana näyttelyä
Näyttelyssä tuodaan esiin huvila- ja mökkirakennusten lisäksi niillä vietettyä elämää ja ajanviettoa, arkea ja juhlaa. Eri aikakausien kesäelämää esitellään valokuvien, kartta-aineiston ja kokoelmaesineistön avulla, jotka ovat pääosin Pohjanmaan museon omista kokoelmista.
Materiaalista ei näyttelyn tekijöillä ole ollut pulaa. Näyttelyn suunnitteluvaiheessa myös yleisölle tarjoutui tilaisuus kertoa huvilamuistojaan, jakaa muistitietoa ja vanhoja valokuvia. Näitä aineistoja on hyödynnetty ja otettu osaksi näyttelyä. Näyttelyn tekijät ovatkin pohtineet uusia tapoja esittää sisältöjä, joista osa on viety digitaaliseen muotoon ja ne ovat luettavissa kosketusnäytöiltä.
Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot. Monialaiseen työryhmään ovat kuuluneet vs. amanuenssi Nina Takala, rakennustutkija Outi Orhanen, maakuntamuseotutkija Kaj Höglund, tutkija Minna Vihla, arkistoamanuenssi Kimmo Vatanen, näyttelypäällikkö Maaria Salo sekä Vaasan kaupungin paikkatietoasiantuntija Martti Vaali, joka on vastannut näyttelyn kosketusnäyttöjen teknisestä toteutuksesta. Näyttelyn karttasovellukset on tehty yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa.
Kesäisiä tapahtumia mahdollisuuksien mukaan
Näyttelyn yhteydessä järjestetään mahdollisuuksien mukaan tapahtumia, kuten huvilateemaisia asiantuntijaluentoja sekä oheisohjelmaa, josta välittyy huvilaelämään ja kesänviettoon liittyvät onnen ja ilon tunteet. Se sopiikin aiheeltaan maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tavoittelevalle Vaasalle.
Äitienpäivänä 9.5. näyttelystä järjestetään opastus klo 13 ruotsiksi ja 14 suomeksi. Päivän aikana äidit pääsevät lasten kanssa maksutta Pohjanmaan museoon.
Näyttely Huvilaelämää on esillä Pohjanmaan museossa 7.5.–29.8.2021.
Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/N72HBZYE2W9R3JDH/fo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vs. amanuenssi Nina Takala, Vaasan kaupungin museot, p. 040 487 9233, nina.takala@vaasa.fi
Rakennustutkija Outi Orhanen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 531 3918, outi.orhanen@vaasa.fi
Maakuntamuseotutkija Kaj Höglund, Vaasan kaupungin museot, p. 040 066 9039, kaj.hoglund@vaasa.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.
Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad
Frisbeegolfbanan i Arboretum förnyas i juli – ny bana till Öjberget i höst4.7.2025 13:52:46 EEST | Pressmeddelande
I Vasa görs i år ett omfattande arbete för att förbättra frisbeegolfbanorna. Nya trappor har byggts i Korsnäståget, banan i Arboretum förnyas i juli och en helt ny bana byggs vid Öjberget på hösten.
Arboretumin frisbeegolfrata uudistuu heinäkuussa, Öjbergetille uusi rata syksyllä4.7.2025 13:52:12 EEST | Tiedote
Vaasassa tehdään tänä vuonna paljon työtä frisbeegolfratojen parantamiseksi. Ristinummelle on rakennettu uusia portaita, Arboretumin rataa uudistetaan heinäkuussa ja Öjbergetille rakennetaan aivan uusi rata syksyllä.
Du kan tryggt simma vid alla badstränder i Vasa: de nyaste vattenproven är rena30.6.2025 16:33:16 EEST | Pressmeddelande
Sommarsäsongens andra vattenprover togs vid Vasas badstränder 23 juni. Alla undersökta badstränders vatten uppfyllde kvalitetskraven. Enligt Europeiska miljöbyråns badvattensrapport visar en längre tids följning en dålig kvalitetsklass vid Abborrön och Sandö, och orsakerna utreds som bäst. Att simma direkt efter regn rekommenderas inte vid dessa badstränder.
Vaasan kaikilla uimarannoilla turvallista uida: tuoreimmat vesinäytteet puhtaita30.6.2025 16:32:32 EEST | Tiedote
Vaasan uimarannoilta on otettu kesäkauden toiset vesinäytteet 23.6. Kaikkien tutkittujen uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset. Euroopan ympäristökeskuksen uimavesiraportin mukaan Ahvensaaren ja Hietasaaren laatuluokka oli pidemmän aikavälin seurannalla huono, ja syitä selvitetään parhaillaan. Kyseisillä rannoilla uintia ei suositella heti sateen jälkeen.
Tillfälliga trafikregleringar på Karlebyvägen30.6.2025 08:43:49 EEST | Pressmeddelande
Gång- och cykelvägen vid Verkstadsgatan 22 stängs tillfälligt 1.7.2025 på grund av ett arbete med ljusreklam. Arbetet utförs kl. 9–15. Utöver detta stängs 30.6 den ramp som leder från Förbindelsevägen till Karlebyvägen. Trafiken styrs till omvägar.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme