HUS

HYKS Syöpäkeskukseen koordinaatiovastuu miljoonien eurojen EU-hankkeesta

Jaa

HYKS Syöpäkeskus on saanut koordinaatiovastuun eurooppalaisesta rintasyöpäpotilaan elämänlaatua ja voimaantumista tutkivasta BOUNCE-projektista. Projektiin saatavan EU-rahoituksen kokonaissumma on noin 5 miljoonaa euroa 4 vuoden ajalle. Projektin hakemus sai lähes täydet pisteet EU:n arvioinnissa, mikä kertoo selvästi siitä, että hanke koetaan tärkeäksi ja toteutussuunnitelma hyväksi.

- Projektin kautta HYKS Syöpäkeskuksen osaaminen pääsee hyvin esille. Olen erittäin tyytyväinen, että HUS ja HYKS sai ensimmäistä kertaa ison rahoituksen saaneen kansainvälisen EU-hankkeen koordinaatiovastuun, HYKS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson sanoo.  

Projektin suomalaispanos on vahva. HYKS Syöpäkeskuksen lisäksi projektissa ovat mukana Suomesta Noona Healthcare ja Nordic Healthcare Group.  Kansainvälisen konsortion muut jäsenet ovat onkologian, tietokonemallinnuksen, psykologian ja sosiaalilääketieteen alojen asiantuntijoita Kreikasta, Italiasta, Portugalista ja Israelista. Hankkeen koordinaattorina toimii HYKS Syöpäkeskuksen sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkäri, Helsingin yliopiston onkologian kliininen opettaja Paula Poikonen-Saksela.

Bounce-projektissa tutkitaan, mitkä tekijät vaikuttavat rintasyöpäpotilaiden resilienssiin eli palautumiseen toiminta- ja työkykyisiksi rintasyövän hoitoprosessin jälkeen. Projekti käynnistyy resilienssiin vaikuttavien tekijöiden mallinnuksella, minkä jälkeen mallin toimivuutta testataan rintasyöpäpotilaiden pilottitukimuksessa. Tavoitteena on kehittää potilaiden hoidoista palautumista tukevat työkalut ja toimintamalli kliiniseen käyttöön.

- Eurooppalaisten yhteistyökumppanien ehdotettua minulle tätä uutta EU-projektia oli luontevaa pyytää mukaan HYKS Syöpäkeskus ja Noona, joiden yhteistyöhön olin tutustunut. Tässä palveluiden kehittämisessä yhdistyy mielenkiintoisesti digitaalisuus ja potilaslähtöisyys, EU-komission itsenäisenä asiantuntijana toimiva Nordic Healthcare Groupin senioriasiantuntija Suzan Ikävalko kertoo.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, ja potilaista puolet ovat työikäisiä. Potilaille on tärkeää mahdollisimman hyvä elämänlaatu ja paluu takaisin normaaliin elämään syöpädiagnoosin jälkeen. Potilaan voimaantuminen ja osallistaminen omaan hoitoon saattaa tämän lisäksi tuoda myös kustannusvaikuttavuutta.

Suomalaisyritys Noona on kehittänyt jo aiemmin yhdessä HYKS Syöpäkeskuksen kanssa rintasyöpäpotilaiden seuranta-applikaation, jonka avulla potilas voi raportoida voinnistaan hoitohenkilökunnalle.

Pilottitutkimuksessa hyödynnetään Noona-sovellusta tietojen keräämiseen. Soveltuvuutta testataan yli 600 potilaan pilottitutkimuksessa, joka koostuu neljän projektissa mukana olevan kansainvälisen syöpäkeskuksen potilaista. Tutkimuksen myötä myös Noona-sovellus tulee sisältämään enemmän toiminnallisuuksia resilienssin tukemiseksi.

Projekti vahvistaa näin jo olemassa olevaa HYKS Syöpäkeskuksen ja suomalaisten yritysten välistä yhteistyötä, jonka ensisijaisena tavoitteena on potilaiden parempi hoito. Bounce-projekti käynnistyy loppuvuodesta ja koskettaa laajaa joukkoa varhaisvaiheen rintasyöpäpotilaita ja heidän hyvinvointiaan.

Lisätietoja:
toimialajohtaja Johanna Mattson, HYKS Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi,
puh. 050 427 9165

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tietojärjestelmähäiriöistä on otettu opiksi11.1.2019 10:21Tiedote

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi 11.1.2019 tutkintaselostuksen HUSissa marraskuussa 2017 tapahtuneista tietojärjestelmähäiriöistä. HUSissa oli 7.-8.11.2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan. - Tilanne oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Tapahtuneesta on kulunut runsas vuosi. Tapahtuneen jälkeen myös HUSissa tehtiin selvityksiä ja käynnistettiin toimintavarmuutta parantavien toimenpiteiden tekeminen. Myös valmiutta vastaavien ongelmien kohtaamiseen on parannettu. Henkilökunnan kanssa on käyty läpi jatkuvuussuunnitelmia. Uuden potilastietojärjestelmä Apotin suunnittelussa ja ohjeistuksessa on huomioitu tapahtumasta saatuja oppeja. HUS Tietohallinnossa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme