HUS

Hyppy terveystiedon HUS-tietoaltaaseen

Jaa

Terveystietoa halutaan hyödyntää yhä tehokkaammin tutkimuksessa ja hoidossa. Tätä kehitystä tukee HUS-tietoallas, joka avattiin lokakuussa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ulkopuolisille tutkimusluvan saaneille käyttäjille.

HUS-tietoallas on valtava raakadatan säilytyspaikka. Se myös yksi iso loikka HUSin tavoitteessa edelläkävijänä luoda sähköistä terveydenhuoltoa ja sähköisiä järjestelmiä potilaiden hyväksi.

Valtava datamäärä halutaan siirtää ja tallentaa yhteen paikkaan. Jo nyt suomalaisiin sähköisiin terveydenhoidon tietojärjestelmiin on tallennettu valtavat määrät sairauksiin liittyvää seurantatietoa.

HUS-tietoaltaan uskotaankin parantavan esimerkiksi ennakoivaa sairaanhoitoa ja lääketieteellisiä innovaatioita. Terveysdataa hyödyntävää tekoälyä käytetään jo nyt HUSissa diagnostiikassa, hoidon suunnittelussa ja riskien ennakoinnissa.

– HUS-tietoaltaan käyttö ei rajoitu kuitenkaan pelkästään tutkimukseen, vaan sitä tullaan hyödyntämään jatkossa myös HUSin uuden raportointijärjestelmän tiedonlähteenä. Tulevaisuudessa myös kliininen henkilökunta voi käyttää sitä päätöksenteon tukijärjestelmien tietolähteenä, sovellussuunnittelija Kari Laukkanen HUS-Tietohallinnosta kertoo.

Mitä data-altaasta haetaan?

HUS-tietoallas kerää ja tallentaa erityyppistä terveystietoa yhteen paikkaan edelleen jalostettavaksi.

– Raakatietoaltaaseen tuodaan potilastietojärjestelmistä henkilötunnus-tasoista dataa, josta muodostetaan pseudonymisoitu varastotaso. Hetu- tai pseudonymisoidusta datasta tehdään sitten tutkimusluvasta riippuen tutkimusryhmille tutkijan tietoaltaita, joiden suorituskykyä voidaan lisätä tarpeen mukaan, kehittämispäällikkö Jari Kähkölä HUS-Tietohallinnosta toteaa.

Raakadata mallinnetaan käyttötarkoituksen mukaisesti. Tietoaltaan teknologiset ratkaisut mahdollistavat sekä rakenteellisen että ei-rakenteellisen tiedon keruun ajantasaisesti. Tutkijat ja lääkärit saavat näin valtavasta raakatietomassasta entistä nopeammin irti tarvitsemaansa tietoa.

Tietoallas mahdollistaa esimerkiksi potilastietojärjestelmien, laboratoriotietojen ja kuvantamisen datan yhdistelyn tutkimuksia varten.

Tietoturva keskiössä

HUS-tietoaltaan kaikilta käyttäjiltä edellytetään aina tutkimuslupa. HUSin ulkopuoliset käyttäjät toimivat tutkimuslupaan perustuen HUS-sisäverkosta eristetyllä alueella.

HUS-Tietohallinnossa tehtiin pitkää päivää ennen kuin tietoallas voitiin ottaa laajempaan käyttöön. On pitänyt esimerkiksi varmistaa, että HUS-tietoallas vastaa tietosuojaan ja lääkinnällisten laitteiden CE-merkintään liittyviä vaatimuksia.

Koska HUS-tietoaltaaseen tuodaan potilastietojärjestelmästä dataa, siihen pätevät samat potilastietolait kuin alkuperäiseen potilastietojärjestelmään. Dataa luovutetaan tutkijoille vain tutkimuslupiin perustuen.

– Tietoturva on otettu erittäin tarkasti huomioon, koska tietoallas sisältää henkilötunnustasoista tietoa. Pääsy tietoon on HUSin omissa käsissä, Kari Laukkanen täsmentää.

Itse isoon raakatietoaltaaseen pääsy on rajoitettu vain muutamille pääkäyttäjille.

Jari Kähkölä lisää, että tällä hetkellä raakatietoaltaasta eristettyjä sivutietoaltaita on muutamilla tutkimushankkeilla ja Helsingin Biopankilla.

Tähän mennessä tietoaltaaseen on integroitu jo parikymmentä HUSin tietojärjestelmää. Joukossa ovat muun muassa laboratorio ja leikkaukset, laaturekistereitä sekä kuvantamisen, patologian ja anestesian järjestelmiä sekä potilastietojärjestelmä.

Vuoden 2018 loppuun mennessä pyritään toteuttamaan vielä muutama tietojärjestelmäintegraatio. Ensi vuonna HUS-tietoaltaaseen integroidaan muun muassa Apotti ja Terveyskylä.

Vauhtia terveysteknologiaan

HUS-tietoaltaan käytön reunat eivät vielä ole näkyvissä. Digitaalista dataa HUSissa on olemassa jo 1980-luvulta lähtien.

– HUS on sähköisten terveydenhuollon tietojärjestelmien edelläkävijä. Kun meillä on jo valtava tietomassa koottuna yhteen paikkaan HUS-tietoaltaaseen, aikaa ei tarvitse enää käyttää tiedon hakemiseen eri järjestelmistä. Haluamme näin vauhdittaa myös terveysteknologisia innovaatioita, joilla voi olla kansainvälistä kiinnostusta, HUSin kehitysjohtaja Visa Honkanen sanoo.

Tulevaisuudessa terveysdatan uskotaan hyödyttävän paitsi yksittäisiä potilaita, myös koko yhteiskuntaa tarjoamalla ratkaisuja sairauksien ennakointiin.

Ennen tätä HUS-tietohallinnossa aletaan tosissaan tutkia ostoslistan laatimista tutkijoiden työn helpottamiseksi.

– Tavoitteena on luoda digitaalinen palvelukatalogi. Muutaman vuoden kuluttua tutkijoilla olisi mahdollisuus tarkistaa tästä ”shoppailulistasta”, löytyisikö HUS-tietoaltaasta juuri heidän tutkimukseensa sopiva n-määrä tutkimuspotilaita, Laukkanen ja Kähkölä visioivat.

HUS-tietoallas pähkinänkuoressa

HUS-tietoallas on yksi iso raakadatan säilytyspaikka, joka on toteutettu MS Azure Data Lake -teknologialla. Raakatietoaltaaseen tuodaan potilastietojärjestelmistä henkilötunnus-tasoista dataa. Siitä muodostetaan pseudonymisoitu varastotaso, josta tehdään tutkimusryhmille tutkijan tietoaltaita. Tutkijat saavat tutkimuslupaan perustuen käyttöönsä yksilötason käsittelemätöntä potilastietoa tieteelliseen tutkimukseen, hoitoprosessin ohjaukseen, kehitystyöhön ja laadunvalvontaan.

Kehitystyö alkoi Sitran Isaacus-esitietohankkeessa. HUS-Tietohallinto toteutti siinä pilvipohjaisen tietoaltaan, johon integroitiin HUSin potilastietojärjestelmiä.

Teksti: Vuokko Maria Nummi

Yhteyshenkilöt

Kari Laukkanen, sovellussuunnittelija HUS-Tietohallinto, kari.laukkanen@hus.fi, puh.

Jari Kähkölä, kehittämispäällikkö HUS-Tietohallinto, jari.kahkola@hus.fi, puh. 040 673 4228

Anne Pitkäranta, tutkimusjohtaja, HUS Yhtymähallinto, anne.pitkaranta@hus.fi, puh. 040 643 0511

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme