Lastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun Keskusliitto

Hyvä alku elämälle -kampanja tarjoaa tietoa pienten lasten hyvinvoinnista

Jaa

Lapsen ensimmäiset elinvuodet odotusajasta alkaen ovat merkittävä ajanjakso, joka luo perustan lapsen fyysiselle, sosiaaliselle ja emotionaaliselle kehitykselle. Myös vanhempien ja vauvan varhaisen vuorovaikutuksen pohja luodaan jo odotusaikana. Tänään yhdeksässä Euroopan maassa käynnistyvä Hyvä alku elämälle -kampanja nostaa esille erityisesti kaikkein haavoittavimmassa asemassa olevien pienten lasten äänen.

Kuva: Unsplash/Sharon McCutcheon
Kuva: Unsplash/Sharon McCutcheon

Jokaisella lapsella ja hänen vanhemmallaan on oikeus saada tarvitsemaansa tukea. Lasten, ja etenkin vauvojen, ääni jää silti aivan liian usein isompien jalkoihin. Erityisesti haavoittavassa asemassa olevien lasten ja lapsiryhmien oikeuksien toteutuminen vaatii usein erityisiä toimenpiteitä. Haluamme kiinnittää päättäjien huomion niihin tekijöihin, jotka estävät näiden lasten oikeuksien toteutumista, mutta tuoda esille myös hyviä esimerkkejä siitä, millainen merkitys oikea-aikaisella ja oikein mitoitetulla tuella voi olla koko elämän kannalta erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa.

Erilaiset lapsiryhmät törmäävät yhdenvertaisuuden toteutumisessa erilaisiin esteisiin. Lapsiperheiden arjessa voi olla myös monenlaisia kuormittavia tekijöitä, jotka heikentävät hyvinvointia ja vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. On huolestuttavaa, että köyhyys on kasvanut nimenomaan pienten lasten perheissä, sillä lapsena koettu köyhyys heijastuu usein myös aikuisikään. Erityisen haavoittavaa köyhyys on lapsen ollessa vauvaikäinen.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että vanhempien mielenterveysongelmat lisäävät myös lasten mielenterveysongelmien riskiä. Vanhempien hyvinvoinnin tukeminen onkin ensiarvoisen tärkeää koko perheen hyvinvoinnin kannalta.

Fakta:

  • Reilu kymmenen (10,5) prosenttia lapsista kasvaa pienituloisessa taloudessa (Tulonjakotilasto 2018).
  • Psyykkinen kuormittuneisuus ja masennusoireilu ovat pikkulasten vanhemmilla yleisiä. 12 % äideistä ja 6 % isistä on kokenut merkittäviä masennusoireita (FinTerveys 2017).
  • Alkoholin eriasteisesti vaurioittamia lapsia syntyy Suomessa vähintään 600 vuodessa (Ensi- ja turvakotien liitto).
  • Arviolta 4–16 % lapsista joutuu fyysisen pahoinpitelyn ja n. 10 % laiminlyönnin tai henkisen pahoinpitelyn kohteeksi (Hoitosuositus, THL, 2015). Suurimmassa kaltoinkohtelun riskissä ovat alle 5-vuotiaat sekä lapset, joilla on kehityksen viivästymistä tai vammaisuutta. (Perrigo, Berkovits, Cederbaum, Williams & Hurlburt 2018).

Hyvä alku elämälle -kampanjaa Suomessa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto yhdessä Ensi- ja turvakotien liiton ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Kampanja lisää erityisesti päättäjien tietoisuutta lapsen ensimmäisten elinvuosien merkityksestä ja nostaa esille kaikkein haavoittavimmassa asemassa olevien lasten oikeutta tarvitsemaansa tukeen. Kampanja kohdentuu odotusajasta lapsen kuudenteen ikävuoteen saakka.

Kampanja on osa Eurochildin ja ISSAn (International Step by Step Association) yhdessä European Public Health Alliancen (EPHA) ja Roma Education Fundin (REF) kanssa toteuttamaa laajempaa First Years First Priority -kampanjaa. Kaikkiaan kampanjassa on mukana 9 maata, Suomen lisäksi Bulgaria, Ranska, Unkari, Irlanti, Portugali, Romania, Serbia ja Espanja. Kampanja starttaa 15.12. ja jatkuu syksyyn 2021 saakka.

#FirstYearsFirstPriority
FirstYearsFirstPriority.eu

Lisätietoja antaa hankepäällikkö Kaisu Muuronen, Lastensuojelun Keskusliitto, kaisu.muuronen@lskl.fi, p. 050 569 6697.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Unsplash/Sharon McCutcheon
Kuva: Unsplash/Sharon McCutcheon
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Eurochild is a network of almost 200 member organisations from 35 European countries working with and for children throughout Europe, striving for a society that respects the rights of children.

International Step by Step Association (ISSA) is an early childhood regional network that connects the early childhood practice, research, and policy to improve the quality of early childhood systems in Europe and Central Asia.

European Public Health Alliance (EPHA) is Europe’s leading NGO alliance advocating for better health and made up of public health NGOs, patient groups, health professionals and disease groups.

Roma Education Fund (REF) wants to close the gap in educational outcomes between Roma and non-Roma by supporting policies and programs which ensure quality education for Roma, including the desegregation of education systems.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Anna ääni lapselle! Lapsista huolehtiminen on kuntavaalien 2021 tärkein teema14.1.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Kuntavaaleissa 18.4.2021 tehdään isoja päätöksiä siitä, millaista tulevaisuutta kohti Suomi suuntaa koronapandemian jälkeen. Viime vuosi on syventänyt kuntien ennestäänkin vaikeaa taloustilannetta, ja paineita leikkauksiin on valtion tukitoimista huolimatta. Jos talouden tasapainoa haetaan leikkaamalla lasten, nuorten ja perheiden palvelujen laadusta, kriisin jäljet näkyvät vielä vuosikymmenten päästä sekä kuntalaisten hyvinvoinnissa että kuntataloudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme