Jyväskylän yliopisto

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä

Jaa

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Perinnöllinen juoksukyky ja ikääntyminen yhdessä  vaikuttavat lihaksen ja rasvakudoksen rasva-aineenvaihduntaan. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Perinnöllinen juoksukyky ja ikääntyminen yhdessä vaikuttavat lihaksen ja rasvakudoksen rasva-aineenvaihduntaan. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Ikääntyessä juoksukyky eli aerobinen suorituskyky laskee vaikuttaen koko kehon aineenvaihduntaan ja sitä kautta terveyteen.

Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että perinnöllisesti hyvä juoksukyky eli elimistön tehokas hapen käyttö fyysisen rasituksen yhteydessä edistää terveyttä ja pitkäikäisyyttä.

- Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky auttaa ylläpitämään eri kudosten toimintaa ikääntyessä, kertoo Suomen Akatemian tutkijatohtori Sira Karvinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Asian selvittämiseksi hyödynnettiin koe-eläinmallia, joista osa oli perimältään huippujuoksijoita ja osa ei. Eläimiltä kerättiin näytteitä nuorina ja vanhoina, joista tarkasteltiin seerumin, lihaksen ja rasvakudoksen aineenvaihdunnan tuotteita.

-Tulostemme perusteella hyvä perinnöllinen juoksukyky tehosti aminohappoaineenvaihduntaa lihaksessa. Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt liittyvät moniin kroonisiin sairauksiin ja kohonneeseen metabolisten sairauksien riskiin, Karvinen kertoo.

Perinnöllinen juoksukyky ja ikääntyminen yhdessä puolestaan vaikuttivat lihaksen ja rasvakudoksen rasva-aineenvaihduntaan, mahdollisesti ylläpitäen terveempää aineenvaihduntaa ikääntymisen yhteydessä.

Tulosten perusteella rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi rooli terveen aineenvaihdunnan ylläpidossa ikääntyessä. Nykytietämyksen mukaan noin puolet aerobisesta suorituskyvystä on perinnöllistä ja toiseen puolikkaaseen voi vaikuttaa harrastamalla liikuntaa.

- Liikunnalla saadaan terveydelle positiivisia vaikutuksia, olitpa perimältäsi huippujuoksija tai et. Omaa aineenvaihduntaansa kannattaakin tehostaa reippaalla liikunnalla, erityisesti ikääntyessä, jolloin kehossa tapahtuu terveydelle epäedullisia muutoksia, muistuttaa tutkimusta johtanut liikuntafysiologian professori Heikki Kainulainen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimus toteutettiin yhteistyönä Jyväskylän yliopiston ja Shanghain yliopiston tutkimusryhmien kanssa. Tutkimusprojektia ovat rahoittaneet useat rahoituslähteet, kuten Suomen Akatemia, Shanghain yliopisto ja National Institutes of Health (USA).

Alkuperäinen tutkimusartikkeli:

Haihui Zhuang, Sira Karvinen, Timo Törmakangas, Xiaobo Zhang, Xiaowei Ojanen, Vidya Velagapudi, Markku Alen, Steven L. Britton, Lauren G. Koch, Heikki Kainulainen, Sulin Cheng, Petri Wiklund. Interactive effects of aging and aerobic capacity on energy metabolism-related metabolites of serum, skeletal muscle, and white adipose tissue. GeroScience, published 5 June 2020. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Sira Karvinen, sira.m.karvinen@jyu.fi, 050 3625120

Kuvat

Perinnöllinen juoksukyky ja ikääntyminen yhdessä  vaikuttavat lihaksen ja rasvakudoksen rasva-aineenvaihduntaan. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Perinnöllinen juoksukyky ja ikääntyminen yhdessä vaikuttavat lihaksen ja rasvakudoksen rasva-aineenvaihduntaan. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme