Lastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun Keskusliitto

Hyvä kasvaa kasvattamalla

Jaa

Hyvä kasvaa – kannustavan kasvatuksen kampanja tarjoaa tietoa, vertaiskokemuksia ja tukea kampanjaviikolla 6.–10.5.2019. Kampanjan takana ovat Lastensuojelun Keskusliitto, Väestöliitto, Ensi- ja turvakotien liitto sekä Meidän Perhe -lehti.

Kuva: iStock/Martin Dimitrov, sitaatti: Hyvä kasvaa -kysely
Kuva: iStock/Martin Dimitrov, sitaatti: Hyvä kasvaa -kysely

Suomalaisten kasvatustavat ovat muuttuneet nopeasti sitten 1980-luvun. Moni tämän päivän vanhemmista on elänyt oman lapsuutensa aikana, jolloin lasten kurittaminen oli täysin normaalia ja laillista. Kielteiset kasvatuskokemukset omassa lapsuudessa lisäävät tutkimusten mukaan todennäköisyyttä niiden käyttöön myös omien lasten kasvatuksessa. Kielteisistä kasvatuskeinoista voi myös onneksi päästä eroon.

Lastensuojelun Keskusliitto, Väestöliitto ja Ensi- ja turvakotien liitto selvittivät kyselyllä yhdessä Meidän Perhe -lehden kanssa, millaisia kasvatuskokemuksia vanhemmilla on, miten ne heijastuvat omaan kasvattamiseen ja miten kielteiset kasvatuskeinot on onnistuttu korvaamaan kannustavilla.

Kyselyyn vastasi 529 vanhempaa, joista suurimmalla osalla (83 %) oli kielteisiä kasvatuskokemuksia omasta lapsuudestaan. Kyselyn perusteella kurittaminen jättää syvät muistijäljet, jotka tuntuvat vielä aikuisenakin.

”Tuntui pelottavalta, oudolta. En usein tiennyt, miksi huudetaan ja mitä tein väärin ja mitä minulta odotetaan.”

”Se tuntui kamalalta, olin mitätön ja turha. Traumatisoivaa käytöstä se oli. Nyt niitä kokemuksia ja omien tunteiden nimeämistä, tunnistamista ja säätelyä pitää harjoitella aikuisena.”

Kannustavaa kasvatusta voi oppia

Kaikki vanhemmat kohtaavat joskus vaikeita kasvatustilanteita. Kyselyn perusteella vanhemmat tunnistavat hyvin ne riskipaikat, joissa malttia on vaikeaa pitää ja kielteisistä kasvatuskeinoista pidättäytyä. Väsymys, kiire, stressi ja nälkä heikentävät omaa kykyä vastaanottaa lasten tunteita. Monet ovat myös löytäneet kekseliäitä tapoja tilanteen hallussa pitämiseen.

”Useimmissa tilanteissa pelkkä syvään hengitys auttaa, itsensä rauhoittaminen. Käyn läpi listan päässäni, onko nälkä, onko väsy, onko kuuma. Yleensä kun saan löydettyä syyn, mistä oma ärsytys kumpuaa, niin helpottaa ulosantia.”

”Yhden lapsen ollessa pienempi sovittiin yhdessä "turvasana". Vaikka norsu. Tarpeen tullen pysäytin lapsen sanomalla, että "nyt on norsutilanne" jolloin lapsi tiesi, että nyt äiti on tosissaan, ja tsemppasi.”

Hyvä kasvaa -kampanja nostaa kampanjaviikolla 6.–10.5. esiin tietoa, vertaiskokemuksia ja vinkkejä kannustavaan kasvatukseen vanhemmille sekä ohjaa apua tarvitsevia vanhempia tuen piiriin. Kampanja näkyy kaikkien kampanjaorganisaatioiden verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa sekä Äidin puheenvuoro -vloggaaja Inari Fernandezin instagram-kanavalla @aidinpuheenvuoroinari. Väestöliitto tarjoaa tehostetusti ammattilaisten tukea vanhemmuuteen koko kampanjaviikon ajan.

Kampanjaviikon toimia

Lastensuojelun Keskusliitto:

  • julkaisee Hyvä kasvaa -kyselyraportin verkkosivuillaan maanantaina 6.5. klo 7

Väestöliitto

Ensi- ja turvakotien liitto

  • tarjoaa tietoa väkivallan käytöstä ja välttämisestä kasvatuksessa kasvatakannustaen.fi -virtuaalikirjassa
  • kiinnittää kasvatuksen kestävän yhteiskunnan rakentamiseen Johanna Linner Matikan blogilla tiistaina 7.5.

Meidän Perhe -lehti

Lisätietoja antavat:

Lastensuojelun Keskusliitto, viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Väestöliitto, palvelupäällikkö, psykologi Suvi Laru, suvi.laru@vaestoliitto.fi, p. 050 341 9606

Ensi- ja turvakotien liitto, asiantuntija Johanna Linner Matikka, johanna.matikka@etkl.fi, p. 050 3738 506

Meidän Perhe -lehti, päätoimittaja Maija Koski, maija.koski@sanoma.com

Avainsanat

Kuvat

Kuva: iStock/Martin Dimitrov, sitaatti: Hyvä kasvaa -kysely
Kuva: iStock/Martin Dimitrov, sitaatti: Hyvä kasvaa -kysely
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme