HUS

Hyvinkään sairaalassa on todettu tuhkarokkotapaus

Jaa

Hyvinkään sairaalassa on todettu keski-ikäisellä suomalaisella miehellä tuhkarokko perjantaina 22. marraskuuta. Hän oli ennen sairastumistaan matkustanut ulkomailla, eikä hänen rokotustaustastaan tuhkarokkoa vastaan ole varmuutta.

Sairastunut on tällä hetkellä osastohoidossa ilmaeristyksessä, mutta hän on mahdollisesti altistanut 22. marraskuuta päivystyksessä asioineita. Tuhkarokolle altistuneita arvioidaan olevan useita kymmeniä. Altistuneet potilaat ja henkilökunta on saatu viikonlopun aikana kartoitettua. Tartunnanriski altistuneilla on erittäin vähäinen.

Hyvinkään sairaalan erikoissairaanhoidon päivystyksessä ja yhteispäivystyksessä 22. marraskuuta klo 7- 9 ja 16-18.30 asioineita kehotetaan tarkistamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa:

  • Kaksi rokotetta (tuhkarokko- tai MPR-rokote) antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan eíkä rokotetta tarvita.
  • Jos henkilö on sairastanut tuhkarokon, ei rokotetta tarvita.
  • Mikäli oma tai lapsen rokotussuoja on puutteellinen tai ei ole tietoa tuhkarokon sairastamisesta, MPR-rokote on otettava 72 tunnin kuluessa altistuksesta tartunnan estämiseksi. Rokotteen saa 24.-25. marraskuuta Hyvinkään sairaalan päivystyksessä klo 8-16 välisenä aikana.
  • Mikäli altistunut on raskaana tai hänellä on vakava vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, ja rokotussuoja on puutteellinen tai ei ole tietoa tuhkarokon sairastamisesta, annetaan immunoglobuliinia tartuntariskin pienentämiseksi 6 päivän sisällä altistuksesta. Näiden henkilöiden tulee soittaa mahdollisimman pian sairaanhoitajalle p. 050 4275254.
  • Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa altistuksesta, tulee ottaa ensin puhelimitse yhteys omaan terveyskeskukseen tai päivystysapupuhelimeen p. 116117 tarkempia ohjeita varten.

Erittäin herkästi tarttuva sairaus       

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon.

Sairastunut voi tartuttaa tautia 4 vuorokautta ennen ihottuman ilmaantumista ja 4 vuorokautta sen puhkeamisen jälkeen.

Tartunnasta oireiden alkuun kuluu tavallisesti 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna sekä henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Valtaosalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama pysyvä immuniteetti. Suomi aloitti rokotukset tuhkarokkoa vastaan vuonna 1975. Vuonna 1982 siirryttiin MPR-rokotuksiin. Armeijassa MPR-rokotuksia annettiin vuosina 1986-2000. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

Yhteyshenkilöt

- Juha Valli, ylilääkäri, HUS, Hyvinkää Akuutti, Hyvinkään sairaala, p. 0408398422
- Maarit Helén, osastonylilääkäri, HUS, Hyvinkään sairaala, p. 0503967344
- 25.11.2019 alkaen: Eeva Ruotsalainen, apulaisylilääkäri, HUS, Infektiosairaudet, Epidemiologinen yksikkö, p. 0504279117

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme